Ege Bölgesinin Bölümleri Nelerdir? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ege Bölgesinin Bölümleri Nelerdir?Ege Bölgesinin Bölümleri Nelerdir? Ege Bölümü: Dağları:Kaz Marda Yunt Bozdağlar AydınAkarsuları:Bakırçay Gediz Küçük ve Büyük MenderesSet Gölü:Çamiçi Önemi:Sanayi Ulaşım Ticaret ve Turizm (İç göç alır)Turizm:Ayvalık Kuşadası Bodrum MarmarisTicaret:İzmir 3 büyük şehir(İstanbul Ankara)Sanayi:Otomontoj Madeni Eşya petro-Kimya dokuma Çimento Sigara ZeytinyağıRafineri:Aliağa Petrol Rafinerisi(İzmir) Ticaret:Edremit ve Ayvalık Türkiye’nin başta Zeytin üretim ve dağıtım yeridir ![]() Ürünleri:Bakırçay ovasıve İzmir çevresi tütün Gediz ve Küçük Menderes ovaları ÇekirdeksizÜzüm Büyük Menderes Ovasıİncir Pamuk Mısır Sebze ve Meyve Meyan Kökü MeşePalamudu ile Turunçgiller Hayvancılılk: Küçükbaşhayvancılık yapılır Muğla çevresinde Arıcılık önemlidir![]() Yer altıSoma ve Yatağan’da) Termik Santral (Eğmir) Demir (Menteşe yöresi) Krom (Ödemiş)Civa (Soma ve Yatağan) Linyit (İzmir ve Muğla çevresinde) Zımpara TaşıNot:İzmir ÇamaltıTuzlası Türkiye’nin denizden tuz elde edilen en büyük merkezidir![]() Turizm:(Denizli) Pamukkale Travertenleri ve kaplıcaları İç Anadolu Bölümü: Dağları:Murat Eğriboz ve EmirOvalar:Kütahya ve Afyon Üretim:En çok (Buğday) haşhaşve ŞekerpancarıHayvancılık:Küçük başhayvancılık Halıcılık:Uşak Gördes Kula Demirci ve Simav dünyada ünlüdür![]() Çinicilik:Kütahya FabrikaUşak) İlk şeker pancarıFab (Afyon) Şeker ve Çimento ve Madensuyu İşletmesi (Gediz)İplik Fabrikası Yer altı: (Tuçbilek ve Seyitömer) Termik Santrali (Afyon) Mermer Ocakları (Kütahya) KromYatakları |
|
|
|