![]() |
Ege Bölgesinin Bölümleri Nelerdir?
Ege Bölgesinin Bölümleri Nelerdir? Ege Bölümü: Dağları:Kaz. Marda. Yunt. Bozdağlar. Aydın Akarsuları:Bakırçay. Gediz. Küçük ve Büyük Menderes Set Gölü:Çamiçi Önemi:Sanayi. Ulaşım. Ticaret ve Turizm (İç göç alır) Turizm:Ayvalık. Kuşadası. Bodrum. Marmaris Ticaret:İzmir 3. büyük şehir(İstanbul.Ankara) Sanayi:Otomontoj. Madeni Eşya. petro-Kimya. dokuma. Çimento. Sigara Zeytinyağı Rafineri:Aliağa Petrol Rafinerisi(İzmir) Ticaret:Edremit ve Ayvalık Türkiye’nin başta Zeytin üretim ve dağıtım yeridir. Ürünleri:Bakırçay ovasıve İzmir çevresi tütün. Gediz ve Küçük Menderes ovaları. Çekirdeksiz Üzüm. Büyük Menderes Ovasıİncir. Pamuk. Mısır. Sebze ve Meyve. Meyan Kökü. Meşe Palamudu ile Turunçgiller Hayvancılılk: Küçükbaşhayvancılık yapılır. Muğla çevresinde Arıcılık önemlidir. Yer altıSoma ve Yatağan’da) Termik Santral (Eğmir) Demir (Menteşe yöresi) Krom. (Ödemiş) Civa (Soma ve Yatağan) Linyit. (İzmir ve Muğla çevresinde) Zımpara Taşı Not:İzmir ÇamaltıTuzlası. Türkiye’nin denizden tuz elde edilen en büyük merkezidir. Turizm:(Denizli) Pamukkale Travertenleri ve kaplıcaları İç Anadolu Bölümü: Dağları:Murat. Eğriboz ve Emir Ovalar:Kütahya ve Afyon Üretim:En çok (Buğday). haşhaşve Şekerpancarı Hayvancılık:Küçük başhayvancılık Halıcılık:Uşak. Gördes. Kula. Demirci ve Simav dünyada ünlüdür. Çinicilik:Kütahya FabrikaUşak) İlk şeker pancarıFab. (Afyon) Şeker ve Çimento ve Madensuyu İşletmesi. (Gediz) İplik Fabrikası Yer altı: (Tuçbilek ve Seyitömer) Termik Santrali. (Afyon) Mermer Ocakları. (Kütahya) Krom Yatakları |