Asure |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Asure![]() • 750 gr aşurelik buğday • 1/2 su bardağı pirinç • 1 5 su bardağı nohut• 1 su bardağı kuru fasulye • 200 gr konserve mısır • 500 gr kuru incir • 500 gr kuru kayısı • 200 gr kuru üzüm • 1 ad elma• 1 portakalın kabuğu • 100 gr kuş üzümü • 100 gr tuzsuz fıstık içi • 9 su bardağı toz şeker • 4-5 adet karanfil • 2 yemek kaşığı gül suyu • 1 tatlı kaşığı tuz Üzerini süslemek için : • tarçın • ceviz • çam fıstığı • fındık • tuzsuz fıstık • susam • kuş üzümü • file fıstık • nar 1 Bir gece önce buğdayı elimle iyice ovarak duru su elde edene kadar yıkadım Tarifi bloga yazacağım için saydım tam 16 kez su değiştirdim![]() 2 Pirinci de aynı şekilde duru su çıkıncaya kadar yıkadım![]() 3 İkisini birlikte aşure tenceresine koyarak üzerini yaklaşık dört parmak geçecek kadar su ilavesi ile ocağa yerleştirip hafif tıklattım Bu annemin tabiridir Kaynamaya başladığı an kapatılması gerektiğini ifade eder![]() 4 Tenceredeki suyu süzerek tekrar aynı şekilde doldurdum ve kaynamaya başladığı an yine ocağı kapattım![]() 4 Kapağını kapatıp önce büyükçe bir havlu onun üzerini de battaniye ile sıkıca sardım![]() 5 Nohut ve fasulyeyi de yine akşamdan haşladım Nohudun kabuklarını soydum![]() 6 Sabah aşure tenceresinin kapağını açtığımda buğdayların gayet iyi bir şekilde patladığını tencerenin yarısına kadar geldiğini sevinçle gözlemledim![]() 7 Fındık çam fıstığı tuzsuz fıstık ve susamı 180 ºC fırında 5’er dakika fırınladım![]() 8 Kuru kayısı kuru incir portakal kabuğu ve elmayı küçük küçük doğradım Ayıklanacakları ayıklayıp hepsini yıkadım![]() 9 Tencereye bitimine beş parmak kalacak şekilde su ilave ederek ocağa yerleştirdim Suyu ölçmek aklıma sonradan geldi ne yazık ki![]() 10 Kaynamaya başlayınca önce nohut fasulye ve mısırı ilave ettim![]() 11 Bu aşamada su azaldığı için 5 su bardağı daha su ekledim 12 Karanfili 1 çay bardağı su ile 3-4 dakika kaynatarak süzgeç ile suyunu süzüp ilave ettim![]() 13 Sırasıyla zor pişenden kolay pişene doğru incir ve şeker hariç bütün malzemeleri ekleyerek dibi tutmaması için aralıklarla sürekli karıştırdım![]() 14 İnciri ilave edip 4-5 dakika daha kaynattım![]() 15 Son olarak tozşekeri ilave edip karıştırdım![]() 16 Şekerli olarak da yine 4-5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapattım 17 Sıcakken kaselere boşalttım![]() 18 Hafif ılık olunca süsleme malzemeleri ile içimden geldiği gibi süsledim Bu kısımda biraz uzun sürdü![]() Notlar : 1 Aşurenin kararmaması için buğdayın bol su ile iyice yıkanması önemlidir![]() 2 İncir çekirdekleri dağıldığı ve aşurenin rengini kararttığı için en son eklenir![]() 3 Ceviz aşurenin rengini kararttığı için iç malzemesine karıştırılmaz![]() 4 Şeker ilave edene kadar kıvamı oldukça koyu olur fakat şeker ilave ettikten sonra sulanıp normal kıvama ulaşır![]() 5 Buğday pirinçle birlikte ıslatıldığı için nişasta ilavesine gerek kalmadan kıvam kendiliğinden koyulaşır
|
|
|
|