![]() |
Asure
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg • 750 gr aşurelik buğday • 1/2 su bardağı pirinç • 1.5 su bardağı nohut • 1 su bardağı kuru fasulye • 200 gr konserve mısır • 500 gr kuru incir • 500 gr kuru kayısı • 200 gr kuru üzüm • 1 ad. elma • 1 portakalın kabuğu • 100 gr kuş üzümü • 100 gr tuzsuz fıstık içi • 9 su bardağı toz şeker • 4-5 adet karanfil • 2 yemek kaşığı gül suyu • 1 tatlı kaşığı tuz Üzerini süslemek için : • tarçın • ceviz • çam fıstığı • fındık • tuzsuz fıstık • susam • kuş üzümü • file fıstık • nar 1. Bir gece önce buğdayı elimle iyice ovarak duru su elde edene kadar yıkadım. Tarifi bloga yazacağım için saydım. tam 16 kez su değiştirdim. 2. Pirinci de aynı şekilde duru su çıkıncaya kadar yıkadım. 3. İkisini birlikte aşure tenceresine koyarak üzerini yaklaşık dört parmak geçecek kadar su ilavesi ile ocağa yerleştirip hafif tıklattım. Bu annemin tabiridir. Kaynamaya başladığı an kapatılması gerektiğini ifade eder. 4. Tenceredeki suyu süzerek tekrar aynı şekilde doldurdum ve kaynamaya başladığı an yine ocağı kapattım. 4. Kapağını kapatıp önce büyükçe bir havlu onun üzerini de battaniye ile sıkıca sardım. 5. Nohut ve fasulyeyi de yine akşamdan haşladım. Nohudun kabuklarını soydum. 6. Sabah aşure tenceresinin kapağını açtığımda buğdayların gayet iyi bir şekilde patladığını. tencerenin yarısına kadar geldiğini sevinçle gözlemledim. 7. Fındık. çam fıstığı. tuzsuz fıstık ve susamı 180 ºC fırında 5’er dakika fırınladım. 8. Kuru kayısı. kuru incir. portakal kabuğu ve elmayı küçük küçük doğradım. Ayıklanacakları ayıklayıp hepsini yıkadım. 9. Tencereye bitimine beş parmak kalacak şekilde su ilave ederek ocağa yerleştirdim. Suyu ölçmek aklıma sonradan geldi ne yazık ki. 10. Kaynamaya başlayınca önce nohut. fasulye ve mısırı ilave ettim. 11. Bu aşamada su azaldığı için 5 su bardağı daha su ekledim.12. Karanfili 1 çay bardağı su ile 3-4 dakika kaynatarak süzgeç ile suyunu süzüp ilave ettim. 13. Sırasıyla zor pişenden kolay pişene doğru incir ve şeker hariç bütün malzemeleri ekleyerek dibi tutmaması için aralıklarla sürekli karıştırdım. 14. İnciri ilave edip 4-5 dakika daha kaynattım. 15. Son olarak tozşekeri ilave edip karıştırdım. 16. Şekerli olarak da yine 4-5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapattım. 17. Sıcakken kaselere boşalttım. 18. Hafif ılık olunca süsleme malzemeleri ile içimden geldiği gibi süsledim. Bu kısımda biraz uzun sürdü. Notlar : 1. Aşurenin kararmaması için buğdayın bol su ile iyice yıkanması önemlidir. 2. İncir çekirdekleri dağıldığı ve aşurenin rengini kararttığı için en son eklenir. 3. Ceviz aşurenin rengini kararttığı için iç malzemesine karıştırılmaz. 4. Şeker ilave edene kadar kıvamı oldukça koyu olur fakat şeker ilave ettikten sonra sulanıp normal kıvama ulaşır. 5. Buğday pirinçle birlikte ıslatıldığı için nişasta ilavesine gerek kalmadan kıvam kendiliğinden koyulaşır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.