![]() |
Bağlı Cümle Örnekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bağlı Cümle ÖrnekleriBağlı Cümle Örnekleri Bağlı cümle biçim olarak sıralı cümleye çok yakındır ![]() ![]() ![]() "Çevrenize alıştığınız anda ihtiyarlamışsınızdır ![]() sözü bir cümledir; tam bir yargı bildirir ![]() ![]() "Artık düşünmeye ihtiyacınız kalmamıştır ![]() sözü de gerekli öğeleri olan bir cümledir ![]() ![]() Bu iki cümle birbirine "çünkü" bağlacı ile bağlanacak olur*sa ortaya çıkan cümle bağlı cümle olur ![]() "Çevrenize alıştığınız anda ihtiyarlamışsınızdır; çünkü artık düşünmeye ihtiyacınız kalmamıştır ![]() "Sinek küçüktür ![]() ![]() "Her şeyi yapabilirsin; fakat kendini hiçbir zaman ![]() ![]() "Ortalıkta çok fazla şef var ![]() ![]() * Bağlı cümlede cümleler birbirine "ama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ölmek kaderde var ![]() ![]() ![]() "Az çok ferahladım ve dedim kendi kendime" "Bu muammayı uzun boylu düşündüm de yine ![]() ![]() "Hayallerinizi kovmayın ![]() ![]() Ya bir işe önceden başlama yahut da başladığın işi bitir yarıda bırakma ![]() "Sözcükler bir adamın zekâsını gösterebilir ![]() ![]() "Ne şair yaş döker ![]() ![]() * "Ne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuğun önünde ne kitap vardı ![]() Geçen hafta ne kendisi uğradı ![]() Yukarıdaki iki cümle de bağlı cümle değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ne bir gün yüzü güldü ![]() ![]() ![]() "Son zamanlarda ne kitap okuyor ![]() ![]() ![]() Birkaç cümle ile yapı bakımımdan cümle çeşitlerini özetleyelim: * Basit cümlede tek yüklem vardır ![]() ![]() "Ben her akşam dolaşırdım ![]() ![]() * Bileşik cümlede de tek yüklem vardır; ancak yüklemin dışında eylem bildiren en az bir sözcük daha vardır ![]() "Gözlerim gözlerinde dinlenirken eriyor ![]() * Sıralı cümlede en az iki yüklem (iki cümle) vardır; cüm*leler birbirine virgül ya da noktalı virgülle bağlanır ![]() Ayağını sıcak tut ![]() ![]() ![]() * Bağlı cümlede de birbirine bağlı en az iki yüklem vardır; cümleler birbirine bağlaçlarla bağlanır ![]() Dert gider ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|