Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
açiklamasi, baslayan, deyimler, lile

L..İle Baslayan Deyimler Ve Aciklamasi

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

L..İle Baslayan Deyimler Ve Aciklamasi

Lafını (sözünü) etmek: Bir şey üzerinde konuşmak"Artık lafını etmeyin şu adamın!"

Lafını (sözünü) bilmek: Tutarlı ve mantıklı konuşmak sakıncalı olmayan ve birini kırmayan sözler söylemek saygılı ve yerinde konuşmak"O daima lafını bilir bir insan olmuştur"

Laf işitmek: Birisi tarafından paylanmak azarlanmak"Çabuk ol senin yüzünden laf işiteceğiz öğretmenden"

Laf olsun diye: Rastgele belli bir amaç gütmeden"Kızma canım laf olsun diye söylemiştir o sözleri"

Laf (söz) taşımak: Aralarını açmak maksadıyla birinin bir kimse hakkında söylediği hoş olmayan sözlerini o kimseye ulaştırmak söz getirip götürmek"O laf taşıyıcı adamdan uzak durmalısın"

Laf (söz) yetiştirmek: Bir söze karşılık vermekte gecikmemek durmadan konuşmak

Laf (söz) yok: "Kusursuz eksiksiz eleştirilecek bir yanı dahi yok" anlamında kullanılır"Arkadaşıma laf yok o mert mi mert biridir"

Lâhavle çekmek: Sıkıntıyı öfkeyi gidermek sabır telkin etmek için "Lâhavle" ile başlayan duayıokumak "Lâhavle çekmeden başka bir şey yapamadım"

Lamı cimi yok: "Hiçbir bahane itiraz mazeret duraksama karşı gelme yok" anlamında kullanılır"Lamı cimi yok bu akşam bize geleceksiniz tamam mı?"

Lastikli söz: Değişik mânâlara gelen söz

Leb demeden leblebiyi anlamak: Daha sözün başında ne demek istediğini anlamak anlayışlı ve kavrayışlı olmak

Leke sürmek: Suç yüklemek birinin onurunu sarsacak biçimde iftirada bulunmak"Zorla kadıncağıza kara bir leke sürdüler Allah`tan hiç korkmadılar"

Leşini çıkarmak: Çok feci dövmek"Beş kişiydiler adamın leşini çıkardılar"

Leşini sermek: Öldürmek"Ben de onun leşini sermezsem"

Leyleğin yuvadan attığı yavru: Yakınlarından ilgi görmeyen çevresinin uzaklaştırdığı kimse

Lokma ağzında büyümek: Herhangi bir sebepten acı ya da üzüntüden dolayı lokmasını yutamamak yiyememek"Ağzında lokmalar büyümeye başladı gözleri dolu dolu oldu"

Lokmasını saymak: Birinin ne kadar yediğine bakmak çok yiyeceğinden korkmak

Lök gibi oturmak: Bir yere bütün ağırlığıyla çökmek oturup kalmak"Sedire lök gibi oturunca gacur gucur sesler duyuldu"

Lügat paralamak: Anlaşılmaz süslü parlak ağdalı konuşma dilinde geçmeyen kelimelerle konuşmak"Lügat paralamak hoşuna gitmeye başlamıştı"

Lüpe konmak: Değerli bir şeyi bedavadan emek sarf etmeden ele geçirmek

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com