![]() |
Öfkeyi Yenmede '4 Metot' |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öfkeyi Yenmede '4 Metot'Öfkeyi Yenmede '4 Metot' Allah Resûlü (sas) öfke konusunda bizlere bir takım yol ve yöntemler göstererek öfkelendiğimiz zaman öfkemize nasıl hakim olmamız gerektiğinin yollarını öğretiyor ![]() ![]() Gerçekte de birçok adlî vaka, bir anlık öfke patlamasıyla meydana gelir ![]() Öfke, insanda fıtri olarak yaratılan, ancak aklî ve dinî terbiye ile kontrol altına alınabilen bir duygudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öfkelenmemeyi emreden Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Taberani rivayetinde de, Ebu Derda, Resulullaha bana, beni cennete götürecek bir amel söyle,dedim ![]() ![]() Muhaddisler, Rasulullah'n Kızma! (öfkelenme!) sözlerinin, kızmayı, kızdırmayı doğuran sebeplerden kaçınma manasına geldiğini, yoksa fıtri olan kızmanın bizzat kendisi olmadığını ifade ediyorlar ![]() ![]() 1 ![]() Öfke anında Euzü billahi mineşşeytanirracim demek ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Resulullah, Müsned�e yer alan bir hadisinde de şu tavsiyede bulunuyor: �fkelendiğin zaman sus!�Ve bu sözü üç defa tekrarlıyor ![]() Muhaddisler bu hadisi şöyle açıklıyorlar: Öfke anında akla Allah� getirmek, öfkeyi def etmede en etkili yoldur ![]() ![]() Modern tıp da, öfkelenen kişiye düşünce alanını değiştirmeyi, o anda başka şeyleri akla getirmeyi, mesela, hiçbir söz söylemeden önce, birden otuza kadar sayı saymayı tavsiye edilmektedir ![]() ![]() ![]() İşte Allah Resulü, öfkelenen kişiye istiazeyi tavsiye ederek, on dört asır sonra keşfedilen psikolojik bir tedaviye işaret etmiştir ![]() 3 ![]() Resulullah, bilimsel bir mucizeye on dört asır önce işaret etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Öfkelenen kişinin el ve yüzünü yıkaması veya duş alması, modern tıbbın en son tavsiyeleri arasında yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öfkeyi Yenmede '4 Metot'teşekkür ederim bu gün bende bir yazı okudum bana çok fayda sağladı: Bir kişiye kin duymamıza yol açan onun bize zarar verdiğini düşünmemizdir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öfkeyi Yenmede '4 Metot'Slm çare çok güzel ve yerinde bir yazı dinin psikolojiyi ,psikolojininde dini beslediğini belirten birçok örnekten sadece biri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öfkeyi Yenmede '4 Metot'konu için teşekkürler ÇARE, Allah teala razı olsun ![]() Sizde hosgeldiniz psikolog kardesim, öneriniz için teşekkürler, güzel olur tabii başlayalım ![]() Listeye bizden başlayalım inşaAllah, lakin bütün kardeşlerimizi buraya kendi nedenlerini eklemelerini rica ediyorum ![]() Baştan şunu belirtelimki dinimiz islamın öfkeye dair uyarısı ve kuralları malumumuzdur ![]() Safahat ne zaman öfkelenir; ağırlıklı olarak karşısındakinin kendisni anlayamadığında ve haksızlık karşısında kendini savunamadığında ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öfkeyi Yenmede '4 Metot'safahat Nickli Üyeden Alıntı konu için teşekkürler ÇARE, Allah teala razı olsun ![]() Sizde hosgeldiniz psikolog kardesim, öneriniz için teşekkürler, güzel olur tabii başlayalım ![]() Safahat ne zaman öfkelenir; ağırlıklı olarak karşısındakinin kendisni anlayamadığında ve haksızlık karşısında kendini savunamadığında ![]() ağırlıklı olarak karşısındakinin kendisini anlayamadığında ve haksızlık karşısında kendini savunamadığında ![]() -yalan -kibirlilik - başkalarının hakkında yorum etmek - çoğul kullanmak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öfkeyi Yenmede '4 Metot'safahat Nickli Üyeden Alıntı konu için teşekkürler ÇARE, Allah teala razı olsun ![]() Sizde hosgeldiniz psikolog kardesim, öneriniz için teşekkürler, güzel olur tabii başlayalım ![]() Listeye bizden başlayalım inşaAllah, lakin bütün kardeşlerimizi buraya kendi nedenlerini eklemelerini rica ediyorum ![]() Baştan şunu belirtelimki dinimiz islamın öfkeye dair uyarısı ve kuralları malumumuzdur ![]() Safahat ne zaman öfkelenir; ağırlıklı olarak karşısındakinin kendisni anlayamadığında ve haksızlık karşısında kendini savunamadığında ![]() selamün aleyküm safahat kardeşim Allah Teala sizden ve çareden de razı olur inşaalah haksızlığın tam tanımını yapar mısınız ? sizce nedir haksızlık kişisel hakların ihlali mi sosyal hakların ihlalimi düşküne yapılan adaletsizlik mi ? beklide en önemlisi haksızlığa uğradığınızdaki duygu surumunu kızgınlık mı? Kararsızlık mı? Hüzün mü ? Bu duygunun adı herneyse direkt kişiye mi ?sözlerine mi ? bunlar çok önemşli aslında çünkü kime neden nasılve niçin o duyguyu besliyoruz onu tanımlarsak hem stresle baş etme hemde ruhsal bir rahatlama sağlanır ![]() biz bazen nedensiz “ya bu adam çok güvenli gelmedi yada” “bu adamın her sözü beni rahatsız ediyor bulunduğu ortamda bulunmak istemiyorum “ gibi sözler sarfederiz bunların altında hep bir duygu ve bir neden yatar bundan dolayı stresde yada öfke kontrolünde tanımlama çok önemlidir son yazdığım yeri bulamadım ) cevabım biraz geç geldi ) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öfkeyi Yenmede '4 Metot'(((OFLU))) Nickli Üyeden Alıntı ağırlıklı olarak karşısındakinin kendisini anlayamadığında ve haksızlık karşısında kendini savunamadığında ![]() -yalan -kibirlilik - başkalarının hakkında yorum etmek - çoğul kullanmak selamün aleyküm oflu kardeşim sizdede safahat kardeşimizde olduğu gibi birinci sırada olan haksızlık karşısında kendini savunmama durumu en yakınlarımıza karşı bile yapamadığımız bir durum Anne , baba yada eşimiz bile bize haksızlık yapsalar çoğu zaman ya karşılık vermemeye çalışırız yada görmezden geliriz ![]() ![]() ![]() ![]() Yalan tüm insanları rahatsız eden bir durum sizce yalan neden rahatsız eder? Biçok insandan biçok cevap alınabilir bu soruya ama temelinde ![]() ![]() Kibirlilik Genelde bu durumda olan insanlar yani kibirli olan insanlarda çoğu zaman kibirlik gösterdikleri durumlarda eksikliklerinin olduğunu görürsünüz kibirlilik eksik kapatmaktır aslında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kibrin temelinde istek ve arzularımızın ifadesi olan “ego” nun yapmak istediklerini bir çeşit ifade şeklidir de diyebiliriz ![]() Başkaları hakkında yorum yapmak diğer adı dedikodu? Dedikodu insanları sinirlendirmesinin temelinde kendisininde arkasından söylenebilecek olması ve huzuurn ortadan kalkması yatar bence ![]() ![]() ![]() Çoğul kullanmayı tam anlayamadım ? Biz bilincinin oluşması toplumda istenen bir durumdur sizi neden strese sokuyor ? yada yanlışmı anladımJ) |
![]() |
![]() |
|