![]() |
Dewey John |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dewey JohnDEWEY, John DEWEY, John: 1859-1952 yılları arasında yaşamış olan ve aletçilik olarak bilinen felsefe akımının kurucusu ünlü Amerikan filozof ve eğitim kuramcısı ![]() ![]() ![]() Temel ilgiler: Felsefeye, doğa bilimlerinin ve sanatın temel tezlerine dair fikirleri, sosyal ve kültürel kurumlarla ilgili görüşleri açıklığa kavuşturma, insan yaşamını ve toplumunu etkileyen inançları analiz etme görevini yükleyen Dewey, doğayı ve bilen insan zihnini birbirinden ayıran geleneksel bilgi anlayışına karşi çikmis, deneyemin çözülecek problemleri ortaya koyduğunu, pasif bir varlık olmamak durumunda olan insanın doğayı değiştirme ve dönüştürmeyi ögrendigini savunmuştur ![]() Bilgi görüşleri: Buna göre, Dewey insan zihnini, doğanın bir parçası, bir bölümü gibi düşünür ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yoğun ve derin düşünce, çevremizdeki birtakım değişiklikler sonucunda, gelecekteki eylem ve davranış biçimimizle ilgili bir kuşkuya, tereddüte düştüğümüz zaman karşilaştığımız bir sorunla birlikte ortaya çikar ![]() ![]() ![]() Ormandaki adamın üzerinde kararsız olduğu eylem, onun ormandan çikmasi sonucunu doğuracak olan bir yola girmesi olayıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Din Konusundaki Görüşleri: Dewey, söz konusu aktif, eylemde bulunan insan düşüncesini ve yaratıcı bir etkinlik olarak bilgi anlayışını, din görüşü ve eğitim felsefesine de yansıtmıştır ![]() ![]() ![]() Oysa gerçek bir görüş, düşünce özgürlügü ve bağımsızlık gerektirir ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitimle ilgili Görüşleri: Dewey'e göre, eğitim süreci çocugun ilgi alanlarını dikkate almalı ve bunların üzerine kurulmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dewey John |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dewey JohnJohn Dewey Kimdir? John Dewey, 1859-1952 yılları arasında yaşamış olan ve aletçilik olarak bilinen felsefe akımının kurucusu ünlü Amerikan filozof ve eğitim kuramcısı, Charles Sanders Peirce ve William James'ın görüşlerinin bir sentezini yapmış olan Dewey, pragmatizmi, mantıksal ve ahlaki bir analiz kuramı olarak geliştirmiştir ![]() John Dewey 20 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEWEY, John Eğitimde demokratik idealler Genbilim Editor John Dewey (1859-1952) ve Eğitimde demokratik idealler; John Dewey 20 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bu kriz ve belirsizlik ortamı Dewey ideallerinin gerçekleşebileceği imkânlar da içeriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 20 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dewey'in demokratik idealini, yüksek siyaset çerçevesinde tanımlanmış bir demokratik toplum tasarımından kesin bir şekilde ayırt etmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Dewey'in eğitim reformuna olan ilgisi ABD ile sınırlı kalmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dewey John |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dewey JohnJohn Dewey; Pragmatizm ve Pedagoji Dewey, Batı felsefesini 17 ![]() ![]() ![]() ![]() Dewey'e göre çocuklar formel eğitimlerine başladıklarında dört "doğuştan itici kuvveti" (native impulse) birlikte getirirler ![]() ![]() ![]() ![]() Deweyci pedagoji öğretmenleri müfredat konularının tümünü "deneyim içine yerleştirmek" gibi çetin bir göreve çağırır ![]() ![]() Dewey eğitim hakkındaki görüşlerini 1897'de yayınlanan "Pedagojik Amentüm" adındaki bildirgesinde özetlemektedir7 ![]() ![]() Eğitimin ne olduğuna dair Eğitim bireyin, soyumuzun toplumsal bilincine katılımıyla ilerler ![]() ![]() Bu bilinçdışı eğitim yoluyla birey, aşama aşama, insanlığın bir araya getirmeyi başardığı entelektüel ve ahlaki kaynakları paylaşmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Tek gerçek eğitim çocuğun güçlerinin, içinde bulunduğu toplumsal kurumların talepleri tarafından harekete geçirilmesiyle birlikte gelir ![]() ![]() ![]() Bu eğitim sürecinin psikolojik ve sosyolojik yönleri vardır; bunlardan hiçbiri birbirine karşı üstün değildir ![]() Psikolojik olan temeldir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toplumsal koşullara, medeniyetin mevcut durumuna dair bilgi çocuğun güçlerinin uygun şekilde yorumlanması için gereklidir ![]() ![]() Bir gücün gerçekten ne olduğunu anlamak için onun amacının, kullanımının, veya işlevinin ne olduğunu bilmeliyiz ![]() ![]() Özetle, eğer toplumsal faktörü çocuktan bertaraf edecek olursak bir soyutlamayla başbaşa kalmış oluruz; bireyi toplumdan bertaraf edecek olursak yaşamayan bir yığınla başbaşa kalırız ![]() ![]() Okulun ne olduğuna dair Okul çok basit olarak cemaatin, çocuğu soyumuzun miras aldığı kaynakları paylaşabilmesi ve kendi güçlerini toplumsal amaçlar için kullanabilmesi için en etkili olacak araçları bir araya getirecek şekilde düzenlenmiş bir biçimidir ![]() Eğitim bir yaşam biçimidir, gelecek için hazırlık değildir ![]() Okul çocuk açısından yaşamsal olan mevcut hayatı temsil etmelidir ![]() Okul mevcut toplumsal yaşamı basitleştiren, onu embriyonik bir biçime indirgeyen bir model olmalıdır ![]() ![]() Bir cemaat yaşamı olarak okul ev yaşamını temel alarak başlamalıdır ![]() ![]() Mevcut sistemin en büyük sorunu okulu bir cemaat yaşamı olarak değil, bilgi verilecek, ders öğrenilecek, alışkanlık tesis edilecek bir mekan olarak görmesidir ![]() En iyi ahlaki eğitim bir kişinin başkalarıyla bir iş ve düşünce bütünlüğü içinde uygun ilişkilere girmesiyle sağlanabilir ![]() ![]() Öğretmen de cemaatin bir parçası olmalıdır ![]() ![]() Disiplin okul yaşamından kaynaklanmalıdır, öğretmenden değil ![]() Eğitimin nesnesine dair Çocuğun toplumsal yaşamı odak noktasıdır ![]() Çocuğun aniden okuma, yazma, coğrafya, vb ![]() ![]() Demek ki eğitimin odak noktası, fen, edebiyat, tarih, coğrafya değil, çocuğun kendi toplumsal aktivitesi olmalıdır ![]() Edebiyat toplumsal deneyimin bir ifadesidir, bu deneyimi takip etmelidir ![]() Tarih, toplumsal yaşamın safhalarını ve büyümeyi anlattığı müddetçe eğitsel bir değere sahiptir ![]() ![]() İfadeye dayalı, yapıcı aktiviteler (pişirme, dikiş, el işi vs ![]() ![]() ![]() ![]() Fen, gerçekte mevcut deneyimleri yorumlama ve kontrol etme becerisi sağladığı için değerlidir ![]() ![]() O halde ideal okul müfredatında bir dizi ders olmamalıdır ![]() ![]() Eğitim deneyimin durmaksızın devam eden bir inşası olarak görülmelidir, eğitim süreci ve eğitimin amacı bir ve aynı şeydir ![]() Metodun doğasına dair Bireyin aktif yönü pasif yönünü önceler ![]() ![]() ![]() İmge, öğrenimin en büyük aracıdır ![]() ![]() İlgi, büyüyen gücün işaret ve semptomlarıdır ![]() ![]() ![]() Duygular eylemlerin refleksidir ![]() ![]() ![]() ![]() Okul ve toplumsal ilerleme Eğitim toplumsal ilerleme ve reformun temel yöntemidir ![]() ![]() Eğitim toplumsal bilinci paylaşma sürecinin regüle edilmesidir; ve bireysel aktivitenin toplumsal bilinç temelinde ayarlanması toplumsal yeniden inşa için tek güvenli yöntemdir ![]() Bu kavrayışın hem bireyci hem de toplumcu ideallere saygısı vardır ![]() İdeal bir okulda bireyci ve kurumsal idealler uzlaşmalıdır ![]() Kanun ve ceza, toplumsal ajitasyon ve tartışma ile toplum kendisini ancak gelişigüzel ve rastgele düzenleyebilir ![]() ![]() DEMOKRASİ VE EĞİTİM Bir okulun ahlaki ve politik gündemi, o okulda çocuğun karakterinin ne şekilde biçimlendirildiği bir tür "gizli müfredat" olarak da adlandırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dewey, eğitimin ruhu, malzemesi ve yönteminin farklı tipteki cemaat yaşantıları içinde nasıl değiştiği sorusundan hareket eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim toplumsal bir süreç olduğu için ve çok çeşitli toplum biçimleri var olduğundan, eğitim eleştirisi ve eğitimin yapılandırılması hakkındaki kriterler muayyen bir toplumsal ideale işaret eder ![]() ![]() ![]() ![]() Dewey üç tipik tarihsel eğitim felsefesini bu bakış açısıyla değerlendirdiğinde şu sonuçlara varır10: Birincisi, Platoncu eğitim felsefesinin benzer idealleri vardı, fakat bireyden ziyade bir sınıfı toplumsal birim olarak ele alıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dewey John |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dewey JohnJohn Dewey; İlgi Alanları ve Bilgi Görüşleri Temel İlgi Alanları Kariyerine Hegelci bir idealist olarak başlayan, felsefesi mutlak idealizmden deneysel pragmatizme doğru bir evrim geçiren, bu arada evrimci biyolojiden de yoğun bir biçimde etkilenen ve bu durumun bir sonucu olarak felsefeye, doğa bilimlerinin ve sanatın temel tezlerine dair fikirleri, sosyal ve kültürel kurumlarla ilgili görüşleri açıklığa kavuşturma, insan yaşamını ve toplumunu etkileyen inançları analiz etme görevini yükleyen Dewey, doğayı ve bilen insan zihnini birbirinden ayıran geleneksel bilgi anlayışına karşı çıkmış, deneyimin çözülecek problemleri ortaya koyduğunu, pasif bir varlık olmamak durumunda olan insanın doğayı değiştirme ve dönüştürmeyi öğrendiğini savunmuştur ![]() Bilgi Görüşleri Dewey'nin sadece bilgi görüşlerinin değil, fakat bütün felsefesinin merkezinde deneyim kavramı bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Dewey'e göre, insan varlıkları olayların kesinlikten yoksun, hatta düzensiz akışını belli bir istikrara kavuşturmaya yarayan anlamlar yaratmak zorundadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dewey John |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dewey JohnJohn Dewey'in Felsefesi Dewey için felsefe, bütün pragmacılar için olduğu gibi, gündelik hayattan kopuk, pratik hayatın sorunlarını olduğundan daha da karmaşık ve anlaşılmaz hale getiren düşünsel bir uğraşı değil, pratik, insanların sorunlarının çözümüne yardımcı bir uğraş olmalıdır ![]() Dewey'e göre, örneğin, "bilgi olanaklı mıdır?" türünden sorularla uğraşmak boşunadır ![]() ![]() Bu bakımdan, Dewey'in felsefece duruşunun kökleri Bacon'a uzanan bir felsefe ve bilgi anlayışı çizgisinde yol ![]() ![]() Dewey, geleneksel felsefedeki amaç- araç, ruh-beden, bireysel-toplumsal, düşünce-eylem, organizma-çevre, insan-doğa, dünyevi-dinsel, olgu-değer gibi karşıt ikiliklere dayalı her türden ikiciliğe karşı çıkar ![]() ![]() İNSAN Dewey'e göre insan biyolojik evrimin bir ürünüdür ve doğanın bir parçasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğanın bir parçası olan insanın başlıca amacı, doğal ve toplumsal çevreye uyum sağlamaktır ![]() ![]() BİLGİ Dewey'e göre bilgi, olguların edilgen bir biçimde gözlenmesi ve kaydedilmesi değil, Çevremizle etkileşimimizi daha uyumlu hale getirmede bize yol gösterecek ![]() ![]() ![]() ![]() BİLİMSEL DÜŞÜNCE Dewey'e göre bilimsel düşüncenin olmazsa olmazı "araştırma", çevreye alışılmış tarzda verilen tepkilerin ihtiyaç ve arzuların karşılanmasında yetersiz kaldığı sorunsal durumun fark edilmesi ile başlar ![]() ![]() Araştırmanın ikinci aşaması, durumun tanımlanmasıdır ![]() Üçüncü aşamaysa, sorunsal duruma önsavlı çözümler olarak düşüncelerin, varsayımların, kurumların geliştirildiği derinlemesine yürütülen düşünme aşamasıdır ![]() Son aşamada ise geliştirilen bu çözümler (varsayımlar, kuranılar vb ![]() ![]() ![]() DOĞRULUK Dewey'e göre, doğruluk, seyirci/izleyici bilgikuramında -bilen özne ile bili- nen nesne ayrımına dayalı tüm bilgikuramlarında savunulduğu üzere, inançlarla olgular arasında bir uygunluk, örtüşme ya da karşılıklı olma ilişkisi değil, ; tüm pragmacılarda olduğu üzere, pratikte başarılı olandır: "Doğruluk işgören ya da doyum sağlayan şeydir ![]() ![]() ![]() Ona göre insan yanılabilir; pragmacılığın tüm savunucuları gibi Dewey de yanılabilirliği elden bırakmaz ![]() ![]() ![]() ![]() KAYNAK Felsefe Sözlüğü; A ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dewey John |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dewey JohnJohn Dewey ve Düşünmek Nedir? I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçek düşünce, bağlantılı art arda geliştir, basit bir art arda geliş değildir ![]() Kendi memleketi New England'dan seçilmeyi arzulayan zekası kıt bir insanın yanındakilere şunu söylediği anlatılır: "Benim yetersiz olduğumu düşünüyorsunuz; bununla birlikte her zaman bir şeyi düşündüğüme inanın" ![]() ![]() ![]() Düşünme eylemi doğrudan gözlemi aşan şeyle sınırlanır ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bununla birlikte ne bilgilere, ne de olgulara veya gerçeklere bağlı bir kanıya dayanmaz; ve sadece bu onu düşünümlü düşünceden, ilk bakışta onunla aynı gibi görünse de ayırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() III ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin, "insanlar dünyanın düz olduğuna inanıyorlardı" veya "Orada olmayacağınızı zannediyordum" dediğimiz zaman bir kanıyı ifade ediyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En yüksek anlamında düşünme eyleminin, inançların temeli ve sonucu olarak hesaba katılmasını içerir ![]() IV ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kanının diğer kanılar ve davranış üzerinde olabilecek sonuçlan, insanları, kanıları ve mantıksal sonuçlarını doğrulamak üzere nedenleri, kanıtlan incelemek zorunda bırakacaktır ![]() Colomb'un dünyanın yuvarlak olduğunu düşünmesine kadar dünyanın düz olduğu düşünüldü ![]() ![]() ![]() ![]() Düşünümlü düşüncenin tanımı - Düşünümlü düşünce, verili bir inancın veya bilgilerin varsayımsal bir biçiminin yoğun, genişletilmiş, kesin bir incelemesinin sonucudur ![]() ![]() ![]() KAYNAK Felsefe Yapıtlarından Seçilmiş Metinler; Armand Cuvillier; Çeviri: M ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dewey John |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dewey JohnJohn Dewey ve Yaparak Öğrenmek Şimdi ve yüzyıllar boyu bilgi edinmede en büyük başarının temel bilimlere ait olduğu, Dewey için tartışmamız bir gerçekti bu bilginin iki ayırt edici özelliği Dewey'i çok etkiledi: Diğer alanlardaki bilgimizden daha güvenilirdi ve (edimsel yaşamda daha büyük bir farklılık yaratması anlamında) bizim için daha yararlıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir sonraki evre, söz konusu sorunun olası çözümü üzerine kafa yormaktır ![]() ![]() ![]() Dewey, bunu, bütün soruşturmaların temelinde yatan istenir bir örüntü olarak görmekteydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYNAK Bryan Magee; Felsefenin Öyküsü |
![]() |
![]() |
![]() |
Dewey John |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dewey JohnJohn Dewey ve Törel Kuramı Nedir? Dewey'e göre Gerçek törel hedefler; insan gereksinim ve isteklerinin karşılanması, insanların ahlaksal duyarlıkta sürekli olarak gelişmesi ve daha iyi bir toplumsal dünyanın kılgısal olgusallaşması yönünde ilerlemedir ![]() "İyi insan ahlaksal olarak ne denli değersiz olsa da daha iyi olma yolunda ilerlemekte olan insandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saltık iyiler ya da kötüler yoktur; her bir durum belirli bir durumdur ve belirli inceleme yöntemlerini gerektirir ![]() ![]() ![]() Dewey ne bir iyimserdi ne de bir kötümser ![]() ![]() Dahası, Pekinlik (kesinlik) İçin Arayış'ta daha öte geliştirildiği gibi, Dewey'in değer kuramı edimsel olarak istenen her şeyi başarma biçimindeki Yararcıl hedef, ile onun en istenebilir ve en doyurucu olana, övülmeye, sevilmeye ve haz duyulmaya değer her şeye doğru ilerleme biçimindeki kendi hedefİ arasında bir ayrım yapıyordu ![]() Doyurucu ya da istenebilir eylem yolları önceden saptanabilecek belli nitelendirilebilir koşullara karşılık vermeli ve böyle olarak gelecek eyleme kılavuzlar olarak hizmet edecek yargılar, hesaplamalar ya da değerlemeler üzerine dayanmalıdırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Ahlaksal yasalar fiziksel yasalara benzetilebilir, çünkü formüller olarak hizmet ederek verili koşullar altında belli karşılıkları vermede bize yol gösterirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dewey ahlaksal sorumluluğun toplumsal olduğu ilkesini vurgulayarak "tüm ahlak toplumsaldır" diyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Haklar da toplumsaldır , çünkü bir kişi haklarını onlar için sorumluluk kabul etmeksizin ileri süremez ![]() ![]() ![]() KAYNAK Felsefe Tarihi; Sahakian; çeviri: Aziz Yardımlı; İdea Yayınları |
![]() |
![]() |
|