|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
abdülhamidden, ediyorum, okumanızı, sultan, tavsiye |
![]() |
Sultan Abdülhamid'den...( Okumanızı Tavsiye Ediyorum |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sultan Abdülhamid'den...( Okumanızı Tavsiye EdiyorumSultan Abdülhamid'den Müthiş Bir Anı ![]() ![]() ![]() “Onlar ki İmana Edip Takvâ’ya Ermişlerdir ![]() ![]() Saat 03 ![]() ![]() - Arabacı! Arabacı yatağından fırladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sür evladım hadi çabuk ol… Arabacı şaklattı kırbacı ![]() ![]() - Daha hızlı yavrum daha hızlı şu sokağa sap şuradan gir… Atlar soluk soluğa kan ter içinde koşuşuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Şu çatal kapının önünde dur! Diye emir verdi ![]() ![]() ![]() - Kim o? Sultanın beklediği an gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hadi yavrum saraya… Sarsmadan… El etek fark etmeden ağır ağır uzaklaştılar oradan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçektende olan biteni bilebilmiş değildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultanı hiç böyle görmemişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kim o? - Teyze aç hele bir olaya şahit oldum ![]() ![]() Kadın heyecanla hayretle kapıyı çabucak açtı ![]() ![]() - Yavrum evladım kimdi o? Madem gördüm diyorsun ne olur söyle ![]() - Kim olduğunu sorma! Kellemden korkarım söylenmeyecek bir zattır ![]() ![]() Kadın üzülmüştü ![]() ![]() ![]() - Peki madem öyle o sır seninle kalsın ![]() Kapıyı ardına kadar açmıştı kafası kopuk adamı içeri sürükleyip üzerine bir örtü atıvermişlerdi ![]() - Bu benim oğlumdu içkili gelmişti bana tecavüz etmek üzereydi Yarabbi beni kurtar diye çok yalvardım ![]() ![]() Arabacı donup kalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onca yolu nasıl gelmişti bilemedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demek her şey böyle idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık içi içine sığmıyordu coşmuştu ![]() - Asıl hayat bu bu hayatı tanımak yaşamak lazım ![]() Kapıyı arala ya Rab! Beni de içeri al ya Rab! O hazzı tattır ta Rab! Nasib et! ![]() ![]() ![]() ![]() “ŞÜPHESİZ İNSANLARDAN ’A YAKIN OLANLAR VARDIR ![]() (KÜTÜB-İ SİTTE:6065) |
![]() |
![]() |
![]() |
Sultan Abdülhamid'den...( Okumanızı Tavsiye Ediyorum |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sultan Abdülhamid'den...( Okumanızı Tavsiye EdiyorumÇok duygulandım ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Abdulhamid'in Ramazan halleri 16/9/2009 -Kategori: Sultan Abdulhamid Osmanlı Sultanı II ![]() ![]() Sultan II ![]() ![]() Babası; Takvim-i Vekayi Nâzırlığı, Beyrut, Bursa vali-likleri, İstanbul şehreminliği görevlerinin yanı sıra Damad Ferid’in sadrazamlığı döneminde kısa bir süre Dahiliye Nâzırlığı da yapmış olan Reşid Mümtaz Paşa (1856-1924); annesi Çerkez asıllı Şadıfeza Hanım olan Ahmet Semih Mümtaz, yazılarında “Semih Mümtaz S ![]() ![]() On dokuzuncu yüzyılda Osmanlı bürokrasisinde önemli görevlerde bulunmuş devlet adamları yetiştiren ve “Mümtazefendiler” olarak tanınan Eğin kökenli bir ailenin mensubu olan Mümtaz, 28 Nisan 1956 tarihinde İstanbul'da öldü ![]() Fransa'da tam olarak ne işle meşful olduğu bilinmiyor ancak Bohem bir hayat yaşadığı tahmin ediliyor ![]() ![]() Konuları itibariyle oldukça dağınık derlemeler olduğu göze çarpan bu eserler şunlardır: Hatıralar, (Türkiye Yayınevi, Canlı Tarihler Dizisi, İstanbul, 1944) ve Tarihimizde Hayal Olmuş Hakikatler (Hilmi Kitabevi, İstanbul, 1948) Kapı Yayınları geçtiğimiz yıl onun yazılarından bir derleme olan "Sultan II ![]() ![]() Bu sene ise Kurtuba Kitap aynı yazarın kaleminden eski Ramazanları anlatan bir kitap yayınladı ![]() ![]() Haber 7 kitap dünyası olarak eski Ramazanlara özlem duyanların, Osmanlı Döneminde ramazanlarda hangi gelenek ve göreneklerin nasıl eda edildiğini şaşkınlık ve ibretle okuyabileceği bu eserde Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz size haber değerini göz önüne alarak, bir haber metnine kafi miktarda bilgiyi derleyip, aktarmakla yetindik ![]() ORUÇ TUTMAMAK ŞİDDETLE YASAKTI 1908 Meşrutiyeti’nden sonralara kadar dahi alenen oruç tutmamak (nakz-ı siyam) şiddetle yasaktı ![]() ![]() ![]() Bundan dolayı Zaptiye nâzırına ve Merkez Kumandanına ve valilerle ordu kumandanlarına sıkı emirler verir, sokaklarda ve umumi yerlerde oruçsuzları cezaya çarptırırdı ![]() Bir taraftan da ramazan ve bayram maaşlarını vaktinden evvel muntazaman verdirmek ve bol bol saraya iftara gidenlere diş kiraları dağıtmak, fukaraya sofra sofra yemek tevzi ettirmek, kışları kömür dağıttırmak ve emsali iyiliklerin ifasında ısrar ederdi ![]() RAMAZANDA İSTİBDAT KALKARMIŞ Herkesin herkesle sık görüşmesinden kuşkulanan padişah ramazanlarda iftarlara, topluluklara, konuşmalara ve sabahlara kadar halkın ayakta bulunmasına asla müdahale etmez, ortalığı daha serbest bırakırdı ![]() ![]() ![]() İŞSİZLİK YOK TABLACILIK VARMIŞ Fakat sultan sarayları dolar, boşalırdı ![]() ![]() ![]() Bir kârları daha vardı ![]() ![]() PADİŞAH VÜKELAYA NEDEN TOPLU İFTAR YAPTIRMAZMIŞ Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() Mahremlerine söyle derlermiş: “Herifler beceremedikleri işlerinin mesuliyetini bana yüklerler, kendilerini temize çıkarmak için ters bir şeyler yaparlar ![]() ![]() HALKA DOKUNMAZDI Yoksa halka dokunmazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ABDÜLHAMİD YEMEK DÜŞKÜNÜ DEĞİLDİ "Benim çocukluğuma ve çok gençliğime tesadüf eden zaman içinde yemesini içmesini bilir kişiler bugünden fazla idi ![]() ![]() ![]() Gourmandlardan bir zat tanımıştım; doldurduğu tabağını uşakları zorla önünden çeker götürürlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bu zat-ı muhteremin iftarları o kadar mutena hem mükemmel idi ki Sultan II ![]() ![]() Halbuki sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RAMAZAN'DA HERKESE DİŞ KİRASI " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mübarek ayın hulûlünden evvel kilercibaşıyı çağırır, ona emirler verir, sofralar ve yemekler ve her akşam iftara davet ettiği askerlere verilecek iftariyeler üzerinde zihin yorar, âdeta mönüleri kendisi hazırlardı ![]() ![]() ![]() ![]() "Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ABDÜLHAMİD İFTARİYELİK ALTINLARI DA KESELERİNİ DE TEK TEK YIKATIRMIŞ " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nâzırlar, kendilerine mahsus olan odada, diğer zevat da başkâtibi ve beylerin veya Kızlarağası’nın yahut mabeyincilerin veya yaverlerin odalarında kurulan sofralarda iftar ederlerdi ![]() ![]() ![]() İFTARA GELMEYENLERİ TEK TEK BULURDU! Her ne ise… Bunlar böyle olurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkici kâtibi olan kayınpederimden “Bu padişahın, değil insan, çerçöp bile gözünden kaçmaz, Allah belalarını versin casusların, adamcağıza rahat vermezler ki” mülahazasını belki yüz defa işitmişim-dir ![]() ![]() ![]() Ramazanda Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ABDÜLHAMİD'İN BAYRAM MEŞGULİYETİ Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() Sadrazamların, nazırların, paşaların, beylerin, zenginlerin hatta fakirlerin evleri, konakları, neşeler ve Safalar içinde yüzerdi ![]() ![]() BAYRAM NAMAZINDAN ÖNCE EL ÖPTÜRMEZDİ Sultan II ![]() ![]() ![]() Bayram sabahı adet edindiği vakitten daha erken uyanır; her sabah yaptığı gibi hamama girer; acele giyinir; selâmlığa çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salonun üst katındaki balkonun bir kısmı mühimi de kafeslerle çevrilmiş olarak sultanlara ve misafir hanımlara tahsis olunduğundan onlar da burada muayede resmini seyrederlerdi ![]() ÇOCUKLARLA OYNAMAYI ÇOK SEVERDİ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SARAYDA BAYRAMLAŞMA NASIL OLURDU? Tahtın bulunduğu mahalle ve hünkârın oturduğu tarafa doğru iki ayak keçesi serilirdi ![]() ![]() Sadrazamdan başlayarak bütün rical-i devlet mertebelerine nazaran bu tebriki ifa ettiği, aheste hareket edildiği, ayrıca maiyet-i seniye erkân ve efradı dahi bu salonda hünkârı tebrik ettikleri cihetle ister istemez vakit uzar, herkes de yorulurdu ![]() ![]() ![]() KURBANLARIN YALDIZ DÖRTTE BİRİ SARAY YEMEKLERİNE AYRILIRDI Kurban bayramlarında Yıldız Sarayı’nın mutfak meydanlarında yüzlerce kurban kesilirdi ![]() ![]() Bunun bir de dini teşrifatı vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Haber 7) |
![]() |
![]() |
|