Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ahmed, dede, fasih

Fasih Ahmed Dede

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fasih Ahmed Dede

Fasih Ahmed Dede On yedinci asır divan şairlerinden İstanbulda doğdu Doğum tarihi belli değildir Dukakinzade ismiyle Ünlü oldu Hayatı hakkında fazla bir bilgi yoktur Köprülüzade Fazıl Ahmed Paşanın hazine katipliğini yaptı Mevlevi tarikatına girerek Galata Dergahı Şeyhi Gavsi Efendiye bağlandı 1699 senesinde vefat etti Mezarı Galata Mevlevihanesindedir Nihadi Muhammed Efendi:

Cilve-gah ola Fasihe gülşen-i Darun-Naim

mısraıyle vefatına tarih düşürmüştür Ayrıca Şahin Girayın:

Göçdi beka mülküne Derviş-i Fasih-i Mevlevi

tarihi yazılı mezar taşı da, diğer taşın yanına dikilmiştir Bu yüzden Ahmed Dedenin iki mezar taşı vardır

Ahmed Dede, aynı zamanda devrinin tanınmış hattatlarından olup, talik yazı türünde ustaydı Minyatür yapmakta da oldukça başarılıydı Duygu bakımından ince, üslup yönünden ise tutarlı olan şiirlerinde hattatlığının ve minyatür ustalığının büyük tesirleri görülür

Ahmed Dedenin yazdığı eserlerden bazıları şunlardır:

1) Divan: Arapça, Farsça ve Türkçe olmak üzere üç dilde yazılmıştır Topkapı Sarayı Kütüphanesi Yazmalar Kısmı, numara 141de kayıtlıdır 2) Münazara-i Gül ü Mül, 3) Münazara-i Şeb u Ruz, 4) Hüsrev ü Şirin, 5) Mahmud u Ayaz, 6) Behişt-abad, 7) Tümbeküname, 8) Fasih Dede Mecmuası

Divanından bir örnek:

Gazel

Gülşenün sensüz gülü suzende ahkerdür bana

Lalenün her berki hun-alud hançerdür bana

Rişte-i dil oldı çün biguste-ı dest-i sitem

Dideden rizan olanlar dürr ü gevherdür bana

Lale-zar-ı ışk eden sahn-ı feza-yı sinemi

Gülistan-ara-yı behçet bir gül-i terdür bana

Açıklaması: Gül bahçesinin gülü, sensiz olunca bana ateş parçası gelir; lalenin her yaprağı kanlı bir hançer gibi görünür Gönül ipliği, sitem elinin avucunda hep bükülüp durduğu için, bu ipliğe takılmak üzere gözlerden akıp giden inci ve mercandır Sinemi bir lale bahçesi haline getirip onu güllerle süsleyen, bu yeni yetişmiş güzel bir güldür

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com