![]() |
Fasih Ahmed Dede |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fasih Ahmed DedeFasih Ahmed Dede On yedinci asır divan şairlerinden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cilve-gah ola Fasihe gülşen-i Darun-Naim mısraıyle vefatına tarih düşürmüştür ![]() Göçdi beka mülküne Derviş-i Fasih-i Mevlevi tarihi yazılı mezar taşı da, diğer taşın yanına dikilmiştir ![]() ![]() Ahmed Dede, aynı zamanda devrinin tanınmış hattatlarından olup, talik yazı türünde ustaydı ![]() ![]() ![]() Ahmed Dedenin yazdığı eserlerden bazıları şunlardır: 1) Divan: Arapça, Farsça ve Türkçe olmak üzere üç dilde yazılmıştır ![]() ![]() ![]() Divanından bir örnek: Gazel Gülşenün sensüz gülü suzende ahkerdür bana Lalenün her berki hun-alud hançerdür bana Rişte-i dil oldı çün biguste-ı dest-i sitem Dideden rizan olanlar dürr ü gevherdür bana Lale-zar-ı ışk eden sahn-ı feza-yı sinemi Gülistan-ara-yı behçet bir gül-i terdür bana Açıklaması: Gül bahçesinin gülü, sensiz olunca bana ateş parçası gelir; lalenin her yaprağı kanlı bir hançer gibi görünür ![]() ![]() ![]() Kaynak: Rehber Ansiklopedisi |
![]() |
![]() |
|