![]() |
Kayıt Dışı Ekonomi Kayitdişi Ekonomi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kayıt Dışı Ekonomi Kayitdişi EkonomiKAYITDIŞI EKONOMİ Vergiler devletin önemli bir gelir kaynağı olmakla birlikte beyan edilmeleri mecburidir ![]() ![]() ![]() Kayıtdışı ekonomi, kamu idarelerinin denetimi dışında kalan her türlü ekonomik işlem ve faaliyettir ![]() KAYITDIŞI EKONOMİNİN UNSURLARI Yeraltı ekonomisi Toplumun zararlı ve ahlak dışı olarak gördüğü kanunen yasaklanmış faaliyetlerdir ![]() Yarı kayıtlı ekonomi Faaliyetleri yasal olup faaliyetlerden elde edilen gelirlerin büyük kısmı kayıt dışında kalan kişilerin faaliyetleridir ![]() Hiç Kayıtlara Girmeyen Ekonomi: Faaliyetlerini aktif olarak yürüttükleri halde vergi idaresinin bilgisi dışında faaliyet gösterirler ![]() TÜRKİYE'DE KAYITDIŞI EKONOMİNİN BOYUTLARI Son yıllarda, Türkiye'de yaşanan kronik enflasyon spekülatif kazançların yoğun olması gelir dağılımındaki aşırı adaletsizlikler ve ekonomik faaliyetlerin denetim dışında kalması kayıt dışı ekonominin boyutunu genişletmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRKİYE'DE KAYITDIŞI EKONOMİYİ DOĞURAN FAALİYETLER İnsanları gelirlerini arttırmak istemeleri: Gelirlerini arttırmak isteyen kişiler faaliyetlerinin bir kısmını ya da tamamını kayıt dışı sürdürür ![]() ![]() Türkiye'de ücretlilerin ödediği vergi ve diğer kesintilerin çok yüksek olması da kayıt dışılığı arttırmaktadır ![]() İşgücü üzerindeki vergi, sigorta ve benzeri yükümlülükler kayıt dışı ekonomiye geçişi hızlandırmaktadır ![]() Vergi bürokrasisinin yoğun olması mükelleflerin bazı kazançlarını kayıt altında tutmalarına neden olmaktadır ![]() Ayrıca ülkemizde ard arda yaşanan ekonomik krizler kayıt dışı faaliyetlerin artmasına neden olmuştur ![]() KAYIT DIŞI EKONOMİK FAALİYETLERİN ETKİLERİ Olumsuz etkiler Devletin temel gelir kaynağı olan vergi gelirlerinin azaltması Bütçe açıkları nedeniyle borçlanmaya yol açması Kayıt dışılık yüzünden vergi ödemeyenlerle, vergisini ödeyenler arasında adaletsiz bir ortam yaratması ![]() Dürüst vergi mükellefleri açısından haksız rekabet ortamı ortaya çıkması ![]() Kayıtdışı ekonomi resmi kayıtlara geçmediği için ekonomik göstergelerde gerçekte olduğundan farklı sonuçlar ortaya çıkarması ![]() Toplumun ahlaki değerlerinin bozulmasına neden olması Olumlu etkiler Kayıtdışı ekonomik faaliyette bulunan bazı kişiler daha az vergi ödedikleri için yatırıma yönlendirecek fonları artar ![]() Kayıtlı ekonominin herkese iş yaratma imkanı yoktur ![]() ![]() Kayıtdışı ekonomi iç ve dış piyasalarda rekabet gücünü arttırır ![]() Kayıtdışı ekonomi, iktisadi bir sonuç yarattığı halde kayıtlarda yer almayan olayları ifade etmekte ve ekonominin denetiminde ve yönlendirilmesinde ciddi belirsizlikler oluşturmaktadır ![]() KDE, oluşumu birbirine ekli bir zincir gibi neden - sonuç ilişkisine bağlıdır ![]() ![]() ![]() KDE'yi savunmayı olanaklı kılan durumlar Normalde işsiz kalan kişiler KDE sayesinde istihdam edilmiş olmaktadır ![]() ![]() ![]() Kamu personeline ek gelir olanağı sağlanmış olmaktadır ![]() ![]() ![]() KDE incelenirken bazı belirlemeler KDE'de genellikle bir iktisadi mal ve hizmet üretimi söz konusudur ![]() ![]() KDE'deki faaliyetler yasadışı olabilir ![]() KDE pekala "piyasa - dışı" olabilmektedir ![]() KDE'yi özendiren durumlar Vergiye karşı direnç ve vergiden kurtulma faaliyetlerinin gizli olması vergi ödemelerinden kurtulmayı sağlıyor ![]() Bürokrasiden kurtulma: Bürokrasinin yarattığı işleri zorlaştırma ve zaman kaybına yol açma durumları ortadan kalkıyor ![]() Yardım programlarından yararlanma: Faaliyetler gizli olduğu için yardım programlarına layık olduğu izlenimi verilmektedir ![]() Devlete meydan okuma: Yasadışı yapılan faaliyetlerle devlete karşı makyavelist bir karizma ortaya konmuş olmaktadır ![]() Kayıtdışı ekonomi kavramı KDE'nin amacına bağlı olarak çeşitli biçimlerde adlandırılması; Faaliyetin gizliliği vurgulanmak istendiğinde = yeraltı, gizli, kara, alacakaranlık ekonomi kavramları ![]() Faaliyetin yasa dışılığı vurgulanmak istendiğinde = kara, gri, yasadışı ![]() Faaliyetlerin devletin dışında tutulduğu vurgulanmak istendiğinde = resmi olmayan, enformal, kayıt dışı ![]() Faaliyetlerin göreceli olarak önemsizliği vurgulanmak istendiğinde = marjinal ve ikincil ekonomi kavramları kullanılır ![]() Yapılan analizlerde kullanılan sıfatla kastedilen kapsam ve içerik arasında uyum olmalıdır ![]() Kayıtdışı ekonominin üvey boyutu = Dışsal ekonomi(ler) Dışsal ekonomi: Bir iktisadi üretim ve tüketim faaliyetinin, başka bir üretim veya tüketim faaliyeti üzerinde olumlu ya da olumsuz etkide bulunmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak : Wikipedia |
![]() |
![]() |
|