Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dışı, ekonomi, kayitdişi, kayıt

Kayıt Dışı Ekonomi Kayitdişi Ekonomi

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kayıt Dışı Ekonomi Kayitdişi Ekonomi

KAYITDIŞI EKONOMİ
Vergiler devletin önemli bir gelir kaynağı olmakla birlikte beyan edilmeleri mecburidir Beyan esası, verginin ödeme gücüne göre alınmasının sağlar ve vergilendirme adaletinin gerçekleşmesinde etkilidir Bu yöntem iyi bir denetim mekanizmasıyla desteklenmezse kayıtdışı ekonomi ortaya çıkar
Kayıtdışı ekonomi, kamu idarelerinin denetimi dışında kalan her türlü ekonomik işlem ve faaliyettir
KAYITDIŞI EKONOMİNİN UNSURLARI
Yeraltı ekonomisi
Toplumun zararlı ve ahlak dışı olarak gördüğü kanunen yasaklanmış faaliyetlerdir
Yarı kayıtlı ekonomi
Faaliyetleri yasal olup faaliyetlerden elde edilen gelirlerin büyük kısmı kayıt dışında kalan kişilerin faaliyetleridir
Hiç Kayıtlara Girmeyen Ekonomi: Faaliyetlerini aktif olarak yürüttükleri halde vergi idaresinin bilgisi dışında faaliyet gösterirler
TÜRKİYE'DE KAYITDIŞI EKONOMİNİN BOYUTLARI
Son yıllarda, Türkiye'de yaşanan kronik enflasyon spekülatif kazançların yoğun olması gelir dağılımındaki aşırı adaletsizlikler ve ekonomik faaliyetlerin denetim dışında kalması kayıt dışı ekonominin boyutunu genişletmiştir Tarımın niteliği bu faaliyetin denetim altına alınmasını güçleştirir Dolayısıyla tarıma dayalı hammadde kullanan sektörlerde kayıt dışı ekonomi büyüktür Ülkemizde kayıt dışı ekonominin büyüklüğü konusunda bir kesin rakam vermek zordur fakat son yıllarda ülkemizde kayıt dışılığın milli gelire oranı %50'nin üzerine çıktığı tahmin edilmektedir
TÜRKİYE'DE KAYITDIŞI EKONOMİYİ DOĞURAN FAALİYETLER

İnsanları gelirlerini arttırmak istemeleri: Gelirlerini arttırmak isteyen kişiler faaliyetlerinin bir kısmını ya da tamamını kayıt dışı sürdürür Ayrıca bu faaliyetlerden kazançlarına vergi ödemeyerek gelirlerini arttırır
Türkiye'de ücretlilerin ödediği vergi ve diğer kesintilerin çok yüksek olması da kayıt dışılığı arttırmaktadır
İşgücü üzerindeki vergi, sigorta ve benzeri yükümlülükler kayıt dışı ekonomiye geçişi hızlandırmaktadır
Vergi bürokrasisinin yoğun olması mükelleflerin bazı kazançlarını kayıt altında tutmalarına neden olmaktadır
Ayrıca ülkemizde ard arda yaşanan ekonomik krizler kayıt dışı faaliyetlerin artmasına neden olmuştur

KAYIT DIŞI EKONOMİK FAALİYETLERİN ETKİLERİ
Olumsuz etkiler

Devletin temel gelir kaynağı olan vergi gelirlerinin azaltması
Bütçe açıkları nedeniyle borçlanmaya yol açması
Kayıt dışılık yüzünden vergi ödemeyenlerle, vergisini ödeyenler arasında adaletsiz bir ortam yaratması
Dürüst vergi mükellefleri açısından haksız rekabet ortamı ortaya çıkması
Kayıtdışı ekonomi resmi kayıtlara geçmediği için ekonomik göstergelerde gerçekte olduğundan farklı sonuçlar ortaya çıkarması
Toplumun ahlaki değerlerinin bozulmasına neden olması

Olumlu etkiler

Kayıtdışı ekonomik faaliyette bulunan bazı kişiler daha az vergi ödedikleri için yatırıma yönlendirecek fonları artar
Kayıtlı ekonominin herkese iş yaratma imkanı yoktur Bu işsiz kalan kısma kayıt dışı ekonomi iş olanağı sağlar

Kayıtdışı ekonomi iç ve dış piyasalarda rekabet gücünü arttırır
Kayıtdışı ekonomi, iktisadi bir sonuç yarattığı halde kayıtlarda yer almayan olayları ifade etmekte ve ekonominin denetiminde ve yönlendirilmesinde ciddi belirsizlikler oluşturmaktadır
KDE, oluşumu birbirine ekli bir zincir gibi neden - sonuç ilişkisine bağlıdır Mesela, uzun dönemli kalkınma anlayışının yanlışlıkları sonucu bölgesel dengesizliklerin oluşumu, bunun gelir dağılımı bozukluklarına neden olarak yoğun göç yaratması, iç göçün çarpık kentleşmeye neden olması Kayıt dışı ekonominin artmasında ise, vergi sisteminin, idari ve bürokratik yapının, çıkarcılık anlayışının toplumda yoğunlaşmasının büyük önemi vardır
KDE'yi savunmayı olanaklı kılan durumlar
Normalde işsiz kalan kişiler KDE sayesinde istihdam edilmiş olmaktadır KDE "mutlak" yoksulluğun azalmasında etkilidir Yapılmamasında devlet bürokrasisinin önemli olduğu işler yapılmış olmaktadır
Kamu personeline ek gelir olanağı sağlanmış olmaktadır Vergi ve sosyal güvenlik prim ödemeleri yapılmadığı için önemli bir maliyet avantajı doğurur Bu durumda iç ve dış piyasalarda rekabet avantajı sağlayabilir
KDE incelenirken bazı belirlemeler
KDE'de genellikle bir iktisadi mal ve hizmet üretimi söz konusudur KDE'nin faaliyet alanları ve KDE'ye girenler çok çeşitlidir
KDE'deki faaliyetler yasadışı olabilir
KDE pekala "piyasa - dışı" olabilmektedir
KDE'yi özendiren durumlar
Vergiye karşı direnç ve vergiden kurtulma faaliyetlerinin gizli olması vergi ödemelerinden kurtulmayı sağlıyor

Bürokrasiden kurtulma: Bürokrasinin yarattığı işleri zorlaştırma ve zaman kaybına yol açma durumları ortadan kalkıyor

Yardım programlarından yararlanma: Faaliyetler gizli olduğu için yardım programlarına layık olduğu izlenimi verilmektedir

Devlete meydan okuma: Yasadışı yapılan faaliyetlerle devlete karşı makyavelist bir karizma ortaya konmuş olmaktadır

Kayıtdışı ekonomi kavramı
KDE'nin amacına bağlı olarak çeşitli biçimlerde adlandırılması;
Faaliyetin gizliliği vurgulanmak istendiğinde = yeraltı, gizli, kara, alacakaranlık ekonomi kavramları
Faaliyetin yasa dışılığı vurgulanmak istendiğinde = kara, gri, yasadışı
Faaliyetlerin devletin dışında tutulduğu vurgulanmak istendiğinde = resmi olmayan, enformal, kayıt dışı
Faaliyetlerin göreceli olarak önemsizliği vurgulanmak istendiğinde = marjinal ve ikincil ekonomi kavramları kullanılır
Yapılan analizlerde kullanılan sıfatla kastedilen kapsam ve içerik arasında uyum olmalıdır
Kayıtdışı ekonominin üvey boyutu = Dışsal ekonomi(ler)
Dışsal ekonomi: Bir iktisadi üretim ve tüketim faaliyetinin, başka bir üretim veya tüketim faaliyeti üzerinde olumlu ya da olumsuz etkide bulunmasıdır Bu etkiler çoğunlukla tarafların bilgisi, arzusu veya amacı dışında gerçekleşmektedir Bu dışsallık tanımı KDE ile özdeşleşmektedir Dışsallık reel bir olgudur Burada birileri bir şeyler yaparak başkalarını reel anlamda etkilemektedir Bu durumda da etkilenenlerin iktisadi kararları etkilenecektir Bu etkilenmelerden hayata geçmesi gerekenler KDE olarak nitelendirilecektir

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com