Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gölköy, karahasan, kültürel, sosyal, yapısı

Karahasan, Gölköy Sosyal Ve Kültürel Yapısı

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Karahasan, Gölköy Sosyal Ve Kültürel Yapısı

Sosyal ve Kültürel Yapısı
Nüfus ve Sosyal Yapı
Karahasan köyünün Türkleşmesinde ve Türklere yerleşim imkanı sağlayan Karahasan Yusuf'un Milas (Mesudiye) Kale köyünü üs olarak kullanan Hacı Emiroğuları beyliğinin bir üyesi olduğu Osmanlı tahrir defterlerinden anlaşılmaktadır Bu yöredeki Çepni'lerin Hacı Bektaş-ı Veli Vilayetnamesinde müritleri olduğu anlatılmaktadır Ayrıca Mehmet Aşık-i Menazır-ül Avalim (Dünyanın Görünümü) adlı eserinde birçok göçebeler gibi alevi olan bu Çepnilerin osmanlı baskısı ile sunnileştirildiğini anlatmaktadır Buna en büyük sebep 15yy'da Şah İsmail tarafından kurulan safevi devleti propoğandası yapmaları gösterilmiştir
Ayrıca Lazlar ile Çepniler arasında uzun süren kavgalar olmuş, Osmanlı İmparatorluğu 1145 (1732) Tarihinde bir ferman yayınlayarak bu yöredeki Çepnileri cezalandırmıştır
Ayrıca tapu tahrir defterlerinde (1455) Ordu ilinin adı Vilayet-i Bayramlu bi alevi yani Alevi Bayram Beyin Memleketi olarak geçmektedir Bu tahrir defterlerinde Osman, Bekir gibi isimlere rastlanmamıştır
Ordu ve yöresi ile birlikte Karahasan köyünede sonradan göç eden aileler olmuştur Köy halkı bugün hanefi mezhebini benimsemiştir 17yy dan sonraki Tapu Tahrir Defterleri, Hümayunlar, Kadı sicilleri henüz incelenmemiştir Bu incelemeler yapıldıkça birçok gerçek otaya çıkacaktır

Yıllara Göre Belde Nüfus Verileri

2009
2371

2008
1809

2007
1921

2000
3613

1997
2318

1990
2185

Eğitim

Karahasan İlköğretim Okulu

İlk defa 1927 yılında köy merkezinde osmanlıca eğitim veren bir ilköğretim okulu açılmış çevre köylerinde eğitim merkezi olmuştur2000'li yıllara kadar köyde beş tane ilköğretim okulu varken göç ve taşımalı eğitimin sonucunda dört tanesi kapatılmıştır

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com