![]() |
Rahibe Teresa |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rahibe TeresaRahibe Teresa ![]() "Dün, geçmişte kaldı ![]() ![]() bugünümüz var ![]() ![]() "Yoksulları sevmenin mutluluğunu her daim hisset ve bunu tanıştığın herkesle paylaş ![]() olmak demektir ![]() ![]() Rahibe Teresa Kimdir? Agnes Gonxha Bojaxhiu adıyla 26 Ağustos 1910 tarihinde eski Yugoslavya'nın Makedonya bölgesindeki Üsküp'te doğan Rahibe Teresa, üç kardeşin en küçüğüydü ![]() Agnes, gençlik yıllarında, Kardeşlik adlı yerel bir gençlik grubuna katıldı ![]() Katolik bir rahibin rehberliğinde yapılan etkinliklerde yer alan Agnes, misyonerliğe ilgi duymaya başladı ![]() bir misyoner rahibe olarak görevlendirildiğine ilişkin ilahi bir mesaj aldı ![]() tanınan Loretto Hemşireleri'ne katıldı ![]() ![]() Kalküta'da St ![]() dersleri verdi ![]() ![]() sonra vereme yakalanan Rahibe Teresa, öğretmenliğe devam edemedi; dinlenmesi ve iyileşmesi için Darjeeling'e gönderildi ![]() ilahi mesaj geldi ![]() Okulu'nu bırakmalı ve yoksullarla birlikte çalışmalı, onların arasında yaşamalıydım ![]() ![]() nasıl varacağımı bilmiyordum ![]() 1948'de Vatikan, Rahibe Teresa'nın Loretta Hemşireleri'nden ayrılmasına ve Kalküta Başrahipliği'nin denetiminde ilahi mesajın gereklerini yapmasına izin verdi ![]() Rahibe Teresa, yoksul ailelerin çocuklarına ders vermeye başladı ![]() zamanda temel tıp eğitimi aldı ve hastaların evlerine giderek tedavilerine yardımcı oldu ![]() ![]() yerel hastanelerin reddettiği ve sokaklarda ölüme terk edilen erkek, kadın, çocuk, pek çok insanla karşılaştı ![]() yoksulluk içinde ölmek üzere olan bu çaresiz insanlara yardım etmeye başladı ![]() 1950'de, kilisenin de desteğiyle Kalküta Hayırsever Misyonerler Cemaati'ni kurdu ![]() 1952'de Kalküta Belediyesi'nin verdiği arazide ilk Ölü Evi açıldı ![]() Teresa'nın 12 kişiyle kurduğu bu cemaat, yıllar içinde, binlerce gönüllüsüyle, dünyanın 450 noktasında yoksullara hizmet eden bir topluluk haline geldi ![]() Rahibe Teresa, Kalküta'dan New York'a, her yerde, ölmek üzere olanlar ve terk edilmişler için sağlık evleri açtı ![]() hastaneler kuran öncülerden biri oldu ![]() yoksullara, ölmek üzere olanlara ve terk edilmişlere yardım etti ![]() 1966'da Hayırsever Misyoner Kardeşler Derneği kuruldu ![]() ve Avustralya'da sağlık evleri açıldı ![]() New York'ta açıldı ![]() Rahibe Teresa, dünya barışına katkılarından dolayı büyük övgü topladı ![]() Çalışmalarıyla pek çok ödül aldı ![]() ![]() Ödülü ve 1979 Nobel Barış Ödülü de bulunuyor ![]() alırken geleneksel tören anlayışına aykırı bir tutum izleyerek ziyafet verilmesini istemedi ve 6 ![]() talep etti ![]() yetecekti ![]() Rahibe Teresa, dünyevi ödüllerin, ancak bu dünyadaki muhtaçlara yardım edilmesini sağlıyorsa önem taşıdığını söylerdi ![]() 1980'den itibaren, dünyanın her yanında, uyuşturucu bağımlıları, fahişeler ve hırpalanmış kadınlara yönelik sağlık evlerinin, yoksul çocuklara yönelik yetimhanelerin ve okulların sayısı artmaya başladı ![]() yılında New York'ta AIDS kurbanlarına özel ilk hastaneyi kurdu ![]() San Francisco ve Atlanta'da sağlık evleri açıldı ![]() en önemli sivil ödülü olan Özgürlük Madalyası ile ödüllendirildi ![]() Rahibe Teresa, 1991'de ilk kez kendi anavatanı Arnavutluk'a (şimdi Sırbistan olarak biliniyor) geri döndü ve Tiran'da bir sağlık evi açtı ![]() gelinceye kadar Hindistan'da 168 sağlık evi açılmıştı ![]() 3 Şubat 1994'te ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi sponsorluğunda düzenlenen Ulusal Dua Kahvaltısı'nda, Rahibe Teresa, aile yaşamı ve kürtaj gibi konularda tüm dinleyicileri şaşırtan bir konuşma yaptı ![]() öldürmeyin ![]() ![]() ![]() Rahibe Teresa, Etiyopya'daki açlara, Çernobil'deki radyasyon kurbanlarına ve Ermenistan'daki depremzedelere yardım etmek için sürekli seyahat etti ![]() Yardım arzusu ve faaliyetleri sınır tanımıyordu ![]() ABD vatandaşı oldu ![]() Topluluğun faaliyetleri çeşit ve sayı bakımından çoğalırken, Rahibe Teresa da Tanrı adına yapılan işler için dua ediyor ve çalışmalar sürekli artıyordu ![]() Sağlık evleri açılıyor; bazıları da politik, sosyal ya da güvenliğe ilişkin gerekçelerle kapanıyordu ![]() ![]() Teresa, dünyanın her yanında insanlara yardım ediyor, çocukları kurtarıyor, hemşirelere öğüt veriyor, organizasyon ve konuşmalar yapıyordu ![]() "sıradan", kimi zaman da seçkin kalabalıklara konuşma yapması için aldığı tekliflerin sayısı her geçen gün artıyordu ![]() aynı ve bir iki tümceyle anlatılabilir olmasına ve çoğu zaman doğal olarak epey "geleneksel" bir bakış açısıyla konuşmasına rağmen, dikkatle dinleniyordu ![]() yardım edebilmek için kaynak araştırmaya devam ediyor ve elindeki olanakların tümünü kullanarak onlara yardım ediyordu ![]() hemşireleri, İsa aşkına kimsesizlere yardım ediyorlardı ![]() görevini devretmeye hazırlanırken yeniden seçildi ![]() biçimde bozulmaya başladı ![]() devam edemeyeceğini söyledi ![]() aşkına yapılan bu onurlu işi Hemşire Nirmala'nın yürütmesine karar verdi ![]() Rahibe Teresa, 5 Eylül 1997'de, akşam 9:30'da, Kalküta'daki sağlık evinde Cennet'e uğurlandı ![]() ve koşulsuz olarak yoksullara adamış bir insanın ifadesi vardı : "Yalnızca bir Tanrı vardır ve O, herkesin Tanrı'sıdır ![]() Tanrı'nın önünde herkes eşittir ![]() daha iyi bir Hintli, bir Müslümana daha iyi bir Müslüman, bir Katoliğe daha iyi bir Katolik olması için yardım etmeliyiz ![]() örnek olacağına inanıyoruz ![]() ![]() geriye kalanlar Hintli, Müslüman ve Sih; kısacası tamamen farklı dinlerden ![]() Ama hepsi de dualarımıza katılıyorlar ![]() |
![]() |
![]() |
|