Uçağı Nasıl Kaçırdık... |
|
|
#1 |
|
cansel
|
Uçağı Nasıl Kaçırdık... Zülfü LİVANELİ Önce Altan Öymen televizyonda söz etti, sonra da Mustafa Mutlu köşesinde andı ve ben o günlere geri gittim![]() Gözaltı günlerine, tutuklama günlerine ![]() Hani Türkiye’de artık geride kaldığını sandığımız ama belli ki 21 yüzyıl sonunda bile gündemde olacak yöntemlere![]() 12 Mart’ın en sıcak günlerindeydik Ankara’da yaşıyordum ama bir iş için İstanbul’a gelmiştim![]() Akay Sayılır’la birlikte bir dolmuşa binmiştik Dolmuşun radyosunda bir THY uçağının Sofya’ya kaçırıldığını duyduk Haberin bende yarattığı ilk tepkiyi hatırlıyorum: Amma da sertleşiyor işler diye düşünmüştüm![]() Deniz’lerin asılmasıyla ivme kazanacak olan korkunç bir süreçten geçiyorduk Bu ortamda bir uçak kaçırılması korkunç bir şeydi İsmet Paşa’nın oğlu Ömer İnönü de o uçakta rehineler arasındaydı![]() Dehşet içinde kalmıştım ama birkaç gün sonra elim ayağım bağlanıp, Ankara’da askeri cezaevine götürüleceğimi bilmiyordum daha ![]() Bir süre neyle suçlandığımı bilmeden yattıktan sonra gözüme siyah bant vurulup, bilinmeyen bir yere sorguya götürüleceğimi de ![]() Neyle suçlandığımı bilmeden alınıp kurbanlık bir koyun gibi Dışkapı’daki Yıldırım Bölge’ye götürüldüğümde; hatırlıyorum, yüreğim küt küt atıyordu ![]() Acaba neyle suçlayacaklardı beni? Suçum neydi? Sanattan, kültürden, kitaptan, müzikten başka bir uğraşım yoktu ki! Koğuşa getirdiklerinde birçok arkadaşımı gördüm ve ancak orada anlayabildim ki uçak kaçırma ile suçlanıyoruz ![]() Meğer radyoda kaçırıldığı haberini dinlediğim o uçağı biz kaçırmışız ![]() Kimler yoktu ki bu davada! Altan Öymen, Emil Galip Sandalcı, Erdal Öz ![]() ![]() Say sayabildiğin kadar![]() Hepsi de Türkiye’nin yüz akı, namuslu aydınları ![]() Tek suçları askeri darbeye karşı çıkmış olmak ![]() Daha önce yakalanmış olan arkadaşlar bana öğütler veriyorlardı: “Şimdi sana işkence yapacaklar, çok bağır Elektrik verildiğinde birkaç gün kan işersin, endişelenme, geçer ” Böyle yararlı bilgilerle beni sorguya hazırlıyorlardı Günlerce, gecelerce bu sorguyu bekleyerek yaşadım “Sevdalım Hayat” kitabında anlattığım gibi işkenceden kurtulabilmek amacıyla kendimi bir ilaçla sakatlamayı bile göze aldım![]() Koğuş, işkenceden yaralı bereli getirilmiş olan, sürekli inleyen arkadaşlarla doluydu ![]() Sonra bir gün koğuşun kapısına dayandılar Ellerinde kelepçeler ve siyah göz bantları vardı![]() Bir pikaba bindirip bilmediğim bir yerlere götürdüler ![]() Orada iki subay sorguladı beni Fiziki işkence görmedim ![]() Aylar sonra nihayet askeri savcının karşısına çıkarıldığımda bana uçağı nasıl kaçırdığımı sordu ![]() Ben de “yetişemedim kaçırdım!” dedim ![]() cevap olur mu?” diye kızdı ![]() Bütün cesaretimi toplayıp “böyle soru olur mu?” diyebildim “Benim uçakla muçakla ne alakam var!” Böyle olaylar zordur, çok zordur ![]() Ve bu ülkede bir gün herkesin başına gelebilir, herkesin! Hiç kimse bunu unutmasın
|