![]() |
Diabet/Şeker Hastaliği 7 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diabet/Şeker Hastaliği 7Sayfa: 7/7 Diabet ve Beslenme Diyet, diabet tedavisinin vazgeçilmez bir parçası ![]() ![]() Diyet tedavisinde en önemli görev hastaya düşer ![]() öngörüyoruz ![]() Diabet açısından diyet tedavisinin amaçlarını şöyle sıralayabiliriz: Diabetlinin tüm hayatı boyunca uygulayabileceği ideal beslenme programını oluşturmak, Hiperglisemi ve hipoglisemiyi önlemek İdeal vücut ağırlığını sağlamak ve korumak, Hastalıkla ilgili olarak uzun dönemde gelişebilecek komplikasyonları önlemek, Tip 1 diabetlilerde çocukluk ve adolesan döneminde normal büyüme ve gelişmeyi sağlamak, Diabetik gebe ve emziklilerde yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak, kısaca hastanın yaşam kalitesini artırmak ve yaşam süresini uzatmak ![]() Tip 1 ve Tip 2 diabetliler için diyet Diyette iki ayrı tip diabet için farklı hedefler söz konusudur ![]() ![]() Tip 1 diabetlilerin genellikle genç , zayıf ya da ideal kilosunda olduklarını görürüz ![]() sürdürülmesine yardımcı olmalıdır ![]() ![]() ilgili önemli hedeflerinden diğer bazılar ise şöyle sıralanabilir: Çocukların büyüme ve gelişmesini sağlamak, hiper ve hipoglisemileri önlemek ![]() bağımlı olmayan Tip 2 diabetlilerin % 80 - 85inin ideal kilolarının üzerinde olduklarını görürüz ![]() kiloya indirmektir ![]() ![]() Diyet, diabetlinin yaşına, boyuna, kilosuna, fiziksel aktivite düzeyine, kullandığı ilaçlara, beslenme alışkanlıklarına ve fizyolojik şartlara uygun olarak hazırlanır ![]() ![]() fiziksel aktivite ve besinlerin termik etkisi toplam enerji harcamasını belirler ![]() aktivite, diyetin bileşimi gibi etmenler bazal metabolizmayı etkilediğinden değişik aktivite düzeyleri için ağırlığa göre enerji gereksiniminin hesaplanması daha pratik bir yöntemdir ![]() Diabetlinin diyeti için besin öğelerinin oranlarını sıralamak gerekirse: Günlük enerjinin % 55-60ı karbonhidratlardan sağlanmalı ![]() ![]() Diyetin posa içeriği yetişkinlerde 25 - 30 gr ![]() ![]() ![]() şekerinin daha geç ve yavaş yükselmesini sağlar ![]() Günlük enerjinin proteinden gelen oranı % 15-20yi geçmemelidir ![]() genellikle % 12-15 uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() Vücut ağırlığı ve kan lipidleri normal olan diabetlilerde enerjinin % 30u yağlardan oluşmalı ve kolestrol alımı 300 mg/gün olacak şekilde diyet düzenlenmelidir ![]() Günlük sodyum alımı 3 gr/gün veya her 1000 cal/gün için 1 gr ![]() ![]() gr/gün olarak kısıtlanır ![]() Kontrolsüz, şişman, hiperlipidemili diabetlilerde ***** alımı yasaklanır ![]() diabetikler, günlük total kalori içinde hesaplanarak, ölçülü olarak ***** alabilirler, ancak aç kalan veya öğün atlayan kişilerde ***** alımı hipoglisemiye neden olabilir ![]() Diabetlilerin vitamin, mineral ihtiyacı diabetli olmayan kişilerle aynıdır ![]() Öğünler 5 - 6 kez olacak şekilde, hastanın yaşam şekli ve beslenme alışkanlıkları gözönüne alınarak hesaplanır ![]() Diyete nasıl başlayacağız? Diabetli olduğunuzu öğrendiğinizde sizden ilk istenen şeylerden biri yemek alışkanlıklarınızı değiştirmenizdir ![]() ![]() planlı ve ölçülü yemek yeme düzenidir sizden istenen ![]() Diabetli olsun olmasın tüm sağlıklı insanların, Rafine şeker (çay şekeri, bal, tatlı, meşrubat vb ![]() yiyecekleri tercih etmesi, Az az ve sık sık yemek yemesi, Doymuş yağ ve kolestrolden zengin olan et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi yiyecekleri belirli bir miktarda tüketmesi, Sigara, ***** ve aşırı tuz kullanmaması gerekir ![]() Diabette temel sorun pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliğidir ![]() sonraki öğünde fazla yiyecek alınır ![]() ![]() ![]() ![]() yemeniz bu sorunu ortadan kaldıracaktır ![]() almanız gerekir ![]() ![]() zamanla bu düzenin sizi hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) ve hiperglisemilerden (kan şekeri yüksekliği) koruduğunu fark edeceksiniz ![]() beslenme, genellikle vücut ağırlığı fazla olan diabetlilerin kilo vermesi için de önemlidir ![]() Yemek düzeni bozulursa Mesleğiniz ya da özel bir davet sebebiyle yemek düzeninizde meydana gelebilecek değişiklikleri önceden alacağınız önlemlerle kontrolü sürdürebilirsiniz ![]() dikkat etmeniz gerekir ![]() ![]() ![]() Yiyeceklerinizi yine 5 - 6 öğüne bölerek tüketmelisiniz ![]() ![]() Öncelikle şeker ve şekerli yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durmanız gerekir ![]() ![]() dışında bir içki seçmeye dikkat edin ![]() ![]() Diyeti sürekli kılmak için öneriler Diyet yaparken karşılaşılan en önemli problemlerden biri de bir süre sonra diyetin hastaya monoton gelmeye başlamasıdır ![]() programı hazırlamaktır ![]() ![]() size verilen diyet listesine ek olarak bir değişim listesi de verilir ![]() Bu listeyi iyice incelerseniz, ev dışında da yenilen yiyeceklerin değişim karşılıklarını kontrol edebilirsiniz ![]() yapmayı gerekli görüyoruz: Fast food yiyecekleri mümkün olduğu kadar az tüketiniz ![]() Yağda kızartılmış yiyecekler yerine ızgara olanları tercih ediniz ![]() Milföy hamuru çok yağlı olduğu için, milföyden yapılmış börekleri yemeyiniz ![]() Börekleri de mümkün olduğu kadar evde kendiniz yapınız ![]() Kaynak : Türk Diabet Cemiyeti Prof ![]() ![]() ![]() 80230 Harbiye / İSTANBUL Tel: 0212 233 60 86 - 87 0212 230 49 00 Fax: 0212 248 55 23 |
![]() |
![]() |
|