![]() |
Yunus Emre ( ?- 1320-21) |
![]() |
![]() |
#1 |
[KAPLAN]
|
![]() Yunus Emre ( ?- 1320-21)![]() YUNUS EMRE ( ?- 1320-21) Türk edebiyatının yetiştirdiği en büyük şairlerden biri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hangi tarihte, nerede doğdu, kesin olarak bilinmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİTİP TÜKENMEZ ANADOLU GEZİLERİNE ÇIKMIŞTI Yunus, her halde doğup büyüdüğü çevrede kurulu olan Taptuk Emre'nin tekkesine kapılanmış olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yunus, Taptuk Emre'nin dergâhında piştikten ve tarikatın önemli fikir ve yollarını başkalarına açıklayacak ölçüye geldikten sonra, bir söylentiye göre, Şeyhinin emri ile, bir söylentiye göre, kendi isteği ile, bitip tükenmez Anadolu gezilerine çıkmıştır ![]() ![]() Aşkın aldı benden beni, Bana seni gerek seni; Ben yanarım dünü, günü, Bana seni gerek seni, ![]() ![]() Aşkın, âşıklar öldürür ![]() Aşk denizine daldırır Tecelli ile doldurur Bana seni gerek seni ![]() Sofilere sohbet gerek Ahilere ahret gerek Mecnunlara Leylâ gerek Bana seni, gerek seni ![]() Yunus durur benim adım Gün geçtikçe artar odum İki cihanda maksudum Bana seni gerek seni ![]() ![]() ![]() Böyle söyleye, konuşa, köy, köy, kasaba, kasaba Anadolu’yu gezmiş ve bu arada Konya'ya giderek zamanın büyük mutasavvıfı Mevlânâ Celaleddin Rumî ile görüşmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EN BÜYÜK TASAVVUF ŞAİRLERİNDENDİR Son yıllarda Yunus'un Sarıköy'deki mezarı onarılmış, bir park içine alınmış, anıt ha-line getirilmiştir ![]() ![]() ![]() Yunus, Ahmet Yesevi'den kaynaklanıp 13 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAZI ŞİİRLERİ BESTELENMİŞTİR Yunus, mistik bir şairdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiirlerini daha çok ilâhi ve nefes biçiminde yazmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunus'un bir bölüm şiiri, Adnan Saygun tarafından bestelenmiş ve "Yunus Emre Oratoryası" adı ile yayınlanmış ve dünyanın birçok ülkelerinde icra edilmiştir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Yunus Emre ( ?- 1320-21) |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Yunus Emre ( ?- 1320-21)![]() ![]() ![]() ![]() Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti' nin Moğol akınları karşısında yıkılma sürecine girdiği; beylerin yer yer ayaklanıp saltanat davasına kalkıştıkları; yağmaların, el koymaların, ağır vergilerin Anadolu'yu altüst ettiği bir dönemde yaşamıştır ![]() ![]() ![]() Ortam da bu yayılışa uygundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bursa'da Emre Sultan köyünde, Erzurum'da Dutçuköyü'nde, Eskişehir'de Sanköy'de, Ünye'de, Keçiborlu'da, Aksaray'da ve Kara- man'da olmak üzere Anadolu'nun birçok yerinde adına mezarlar bulunan Yunus Emre' nin nerede ölüp nerede gömüldüğü kesin olarak bilinmemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Var olan her şey onun çeşitli biçimlerde görünmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu divandaki şiirlerin bir bölümünü aruz ölçüsüyle yazmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arapça ve Farsça sözcüklerle birlikte onların Türkçe karşılıklarını da kullanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Yunus Emre ( ?- 1320-21) |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Yunus Emre ( ?- 1320-21)YUNUS EMRE Türk halk şair ve düşünürlerinin öncülerinden olan Yunus Emre ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk tasavvufunun dilde ve şiirde kurucusu olan Yunus Emre'nin şiirlerinde ahlak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 11 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunus'taki insanlık sevgisi ![]() ![]() Yaradılanı hoş gör Yaradan'dan ötürü 'dür ![]() Yunus Emre'ye göre insanlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİR KEZ GÖNÜL YIKTIN İSE Bir kez gönül yıktın ise Bu kıldığın namaz değil Yetmiş iki millet dahi Elin yüzün yumaz değil Yol oldur ki doğru vara Göz oldur ki Hakk'ı göre Er oldur alçakta dura Yüceden bakan göz değil Doğru yola gittin ise Er eteğin tuttun ise Bir hayır da ettin ise Birine bindir az değil Yunus bu sözleri çatar Sanki balı yağa katar Halka metâları satar Yükü gevherdir tuz değil Yunus EMRE ŞOL CENNETİN IRMAKLARI Şol cennetin ırmakları Akar Allah deyu deyu Çıkmış islam bülbülleri Öter Allah deyu deyu Aydan aydındır yüzleri Şekerden tatlı sozleri Cennette huri kızları Gezer Allah deyu deyu Yunus Emre var yarına Koma bugünü yarına Yarin Hakk'ın divanına Çıkam Allah deyu deyu Yunus EMRE ŞÖYLE GARİP BENCİLEYİN Acep şu yerde varm'ola ![]() Bağrı başlı gözü yaşlı ![]() Gezdim Urum ile Şam’ı ![]() Çok istedim bulamadım ![]() Kimseler garip olmasın ![]() Hocam kimseler duymasın ![]() Söyler dilim ağlar gözüm ![]() Meğer ki gökte yıldızım ![]() Nice bu dert ile yanam ![]() Meğer ki sinimde bulam ![]() Bir garip ölmüş diyeler ![]() Soğuk su ile yuyalar ![]() Hey Emre'm Yunus biçare ![]() Var imdi gez şardan şara ![]() Yunus EMRE TAŞTIN YİNE DELİ GÖNÜL Taştın yine deli gönül ![]() Aktın yine kanlı yaşım ![]() Nidem elim ermez yâre ![]() Oldum ilimden avâre ![]() Yavu kıldım ben yoldaşı ![]() Gözlerimin kanlı yaşı ![]() Ben toprak oldum yoluna ![]() Şu karşıma göğüs geren ![]() Harami gibi yoluma ![]() Ben yârimden ayrı düştüm ![]() Karlı dağların başında ![]() Saçın çözüp benim gibi ![]() Esridi Yunus'un canı ![]() Yunus düşte gördü seni ![]() Yunus EMRE
![]() |
|