![]() |
Bir Müddet Zeytin Yiyeceğiz, Sonra... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir Müddet Zeytin Yiyeceğiz, Sonra...Kendisini karşılayan sekretere; Nazif Beyle görüşmek istediğini söyledi ![]() Bunun üzerine sekreter birden ciddileşti: "Nazif Bey mi?"dedi ![]() "Evet, Nazif Bey!" diye cevap alınca, hüzünlü bir ses tonuyla "Nazif Bey sizlere ömür efendim, onu kaybedeli dört yıl oldu ![]() ![]() Hiç beklemediği bu haberle bir acı saplandı yüreğine ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() adına görüşebileceğim bir yakını var mı acaba?" diye sordu "Evetvar, oğlu Selim Bey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görevli hanım,insanda saygı uyandıran bu kibar beyefendiye, "Selim Bey oldukça meşgul bir insan, randevusuz görüşmek pek mümkün olmuyor; ama ben yine de kendisine bir haber vereyim ![]() " Dedi ve telefona yöneldi ![]() ![]() ![]() "Kendimi ona ben tanıtmak istiyorum kızım ![]() ![]() O da içeri girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bendeniz de Selim Cebeci ![]() ![]() ![]() ![]() "Yirmi üç yıl, tam yirmi üç yıl ![]() ![]() ![]() elini öpmek için bu ânı bekledim ![]() ![]() "Ama o büyük insanın elini öpmek nasip değilmiş, bunun için ne kadar üzgünüm anlatamam ![]() Yaşarmış gözlerini kuruladıktan sonra Selim Beye döndü: "Fakat en azından o büyük insanın mahdumunun elini sıkmaktanda bahtiyarım ![]() ![]() ![]() ![]() "Babamla sizi uzun yıllar aradık; ama bulamadık ![]() ![]() Selim Bey gülen gözlerle profesöre bakarak "Bizdeki emanetinizi vermek için ![]() ![]() ![]() ![]() Selim Bey cevap vermeden yerine geçip telefonu çevirdi ![]() Karşısındakine "Gelebilir misiniz?" deyip telefonu kapattı ![]() ![]() Selim Bey ona yanına gelmesini işaret etti, sonra kulağına bir Şeyler fısıldadı ![]() ![]() bir sohbete başladı ![]() ![]() ![]() duvardaki portresini göstererek, "Bu günlerimi şu büyük insana borçluyum ![]() ![]() ![]() Yurt dışında tahsil görürken yanlışa her yeltendiğimde hayalen Yanımda hazır oldu ![]() ![]() Diyerek bana istikamet verdi ![]() ![]() dedi ve Son derece şık bir çerçevenin içinde, bazı yerleri yamalı ve tamir görmüş oldukça eski bir çift çorap duruyordu ![]() "Bir müddet zeytin yiyeceğiz, sonra ![]() ![]() ![]() Selim Beye cevap verirken tabloya bir daha baktı ![]() "Bir müddet sabredeceğiz, sonra ![]() ![]() ![]() "Bir müddet yürüyeceğiz, sonra ![]() ![]() ![]() diye yazıyor ve altta böyle birkaç cümle daha sıralanıyordu ![]() "Selim Bey merakımı mazur görün ![]() ![]() ![]() "Malumunuz, babam varlıklı bir insandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hatırlıyorum da bir sabah, kahvaltıya sadece zeytin koyabilmişti ![]() O zengin kahvaltılarımıza bedel, yalnızca zeytin ![]() ![]() ![]() Şaşkınlık içinde, 'Başka bir şey yok mu?' diye sormuştum ![]() ![]() Annemin ağlayışına mukabil babam: 'Bir müddet zeytin yiyeceğiz, sonra ![]() ![]() ![]() dedi ve durdu, güçlü bakışlarını üzerimizde ezdirdi,'Alışacağız ![]() ![]() Ve iştahla bir zeytin alıp ağzına attı ![]() ![]() ![]() ![]() Annem bezgin bir sesle: 'Bu evde hiçbir şey yok! Burada nasıl yaşayacağız ![]() ![]() 'Bir müddet sabredeceğiz, sonra alışacağız ![]() Gittiğim özel okuldan ayrılmış, bir devlet okuluna yazılmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() Okul oldukça uzak gelmişti bana, yorulup geride kaldığımı hatırlıyorum ![]() Babam kim bilir hangi düşüncelere dalmıştı ![]() ![]() ![]() İsyan dolu bakışlarımı yüzünde gezdirdim ![]() ![]() Bir şey söylemesine fırsat vermeden, kızgın aynı zamanda nazlı bir tavırla, 'Yoruldum ![]() ![]() Babam oldukça sakin bir şekilde: 'Bir müddet yürüyeceğiz, sonra alışacağız ![]() ![]() babamın küçük odasına girdim ![]() ![]() 'Allah borcunu ödeme niyetinde olanın kefilidir ![]() Babamın dediği gibi oldu, zor da olsa zamanla alıştık ![]() ![]() Bir gün babam eve çok farklı bir yüz ifadesiyle geldi ![]() Ağlamaklı bir yüz ifadesi vardı ![]() ![]() Köşkten ayrıldığımız günden beri ilk defa paketlerle eve geliyordu ![]() ![]() 'Bugün, benim için ne mânâya geliyor biliyormusunuz? ' dedi, kelimeleri boğazına düğümlendi, gözlerine yaşlar hücum etti ![]() ![]() ![]() Cebinden gazeteye sarılı bir şey çıkardı ![]() ![]() Hepimiz şaşkınlık içinde babama bakıyorduk ![]() Gazeteyi açtı, içinden bir çift yeni çorap çıkardı ![]() Bu gözyaşlarıyla, bir çift çorabın alâkasını kurmaya çalışırken babam, beklemediğimiz bir şey yaptı ![]() Çorabı burnuna götürdü, kokladı, kokladı ![]() ![]() Hepimiz şok olmuştuk, tek kelime bile söylemeden bekledik ![]() babam nihayet kendisini topladı ve 'Bir zaman önce, büyük bir borcun altına girmiştim ![]() Borcumu ödeme niyetiyle yeniden çalışmaya başladığım zaman kendi kendime 'bütün kazancım, borçlarımı ödeyinceye kadar alacaklılarımın hakkıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Selim Beyin bakışları bilinmez âlemlere dalarken o, nemlenen gözlerini kuruladı, sonra dönüp duvardaki siyah-beyaz fotografa hayran hayran baktı ![]() Selim Beye döndü ve "Siz ne yapardınız?" diye sordu ![]() Selim Bey kendisine has tebessümü ile: "Bir müddet zeytin yerdim, sonra ![]() ![]() ![]() ![]() O sırada kapı çalındı, biraz önceki beyefendi elinde bir Kutuyla içeriye girdi ![]() ![]() Selim Bey yerinden kalkıp kutuyu alarak Mehmet Beye uzattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sevgili Mehmet Bey oğlum, Bazen istediğimizi yaparız, çoğu zaman da mecbur olduğumuzu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zira sevgili oğlum, bu altı aylık zaman diliminde bursunu verememenin ızdırabıyla kaç gece ağladım ![]() Her neyse, bursunuzu tarihlerindeki değeriyle altına çevirdim ![]() ![]() Bunlar elinize ulaştığında, borçlarımın tamamını ödemiş olacağım ![]() Sevgilerimle, Nazif Cebeci ![]() Alıntıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|