Portekiz Mutfaği |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Portekiz MutfağiPortekiz MutfaĞi Portekiz Usulü Ciğer MALZEMELER: 500 gr kuzu ciğeri 250 gr bacon 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 defne yaprağı 2 diş sarımsak 1 adet karanfil 6 adet karabiber tanesi tuz YAPILIŞ TARİFİ: Defne yaprağı, kıyılmış sarımsak, karanfil ve karabiber tanelerinden bir sos hazırlayın İnce ince dilimlediğiniz ciğerleri ara sıra karıştırarak 24saat bu sosta dinlendirin Ciğerleri kağıt havluda süzün; sosu da süzgeçtengeçirin Bacon'ları çok minik olmayan parçalara doğrayın ve orta ateşte,zeytinyağında kızartın Ciğerleri ekleyip harlı ateşte çevirerek 5 dakikapişirin Sıcaklığını muhafaza edecek bir kaba alın Süzmüş olduğunuz sosutencereye alıp harlı ateşte karıştırarak kaynatın Sosu ciğerin üzerinedöküp servis yapın ![]() AFİYET OLSUN ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Portekiz Mutfaği |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Portekiz MutfağiPortekiz Usulü Dilbalığı MALZEMELER: Dilbalığı 400 gramlık (temizlenip, fileto çıkarılmış) 10 adet Sana’dan Tadım 150 ml Havuç (ince doğranmış) 1 adet Knorr soğanlı çeşniyi 10 gr su 1,25 lt Buke garni 1 adet Soğan (halkalarına ayrılmış) 4 adet Konkase domates 850 g Mantar (doğranmış)300 g Körpe taze soğan (sadece yeşil kısmı doğranmış) 1 bağ Knorr Aromat 1 çorba kş Knorr Bağlayıcı Yemek Sosu 20 g Maydanoz (ince kıyılmış) 5 çorba kaşığı YAPILIŞ TARİFİ: Dilbalığı filetolarını ve kemiklerini yıkayıp, ayrı süzgeçlere çıkarın ![]() Tadımın 35 mililitresini bir tencerede eritin Yağ kızınca havuçlarıve soğanlı çeşniyi ilave ederek üzerlerine bir kapak kapatıp, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar pişirin ![]() Tencereye balık kemiklerini, suyu ve buke garniyi ekleyin ![]() Bir taşım kaynatın Ateşi kısın Üzerinde biriken kefi sürekli temizleyerek20 dakika pişirin ![]() Bu arada bir tavada Tadımın 75 mililitresini eritin Halka soğanlarıilave ederek altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın Konkase domatesi vemantarları ekleyip karıştırarak 15 dakika pişirin Ateşten alıp, tazesoğanların yeşil kısımlarını katın ve bir kenarda sıcak tutun ![]() Fırınınızı 180ºC ye getirip ısıtın Tencerede kaynattığınız balıksuyunu ince bir süzgeçten temiz bir kaçarolaya süzdürün Yarısı kalıncayakadar kaynatarak çektirin ![]() Dilbalığı filetolarını aromat ile baharatlayın Her birini rulo biçiminde sarıp,bir fırın kabına dik biçimde oturtun Balık suyuna katıpkarıştırın ve dil balıklarının üzerlerine gezdirin Balıkları fırına sürüpyaklaşık 10-15 dakika pişirin ![]() Fırından çıkan balıkların pişme suyunu bir kaba süzdürün Balıkları isekenarda sıcak tutun Bağlayıcı yemek sosunu hazırlayın Balığın pişmesuyunu azar azar bu sosa yedirin Kalan Tadımı çırparak sosayedirin Tuzunu kontrol edin Balıkların üzerlerine hazırladığınız domateslimantarlı karışımı bölüştürün Üzerlerini hazırladığınız sos ile kaplayın![]() Salamandıraya sürün 3-4 dakika gratine edip, ince kıyılmış maydanozserperek servis yapın ![]() afiyet olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Portekiz Mutfaği |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Portekiz MutfağiPortekiz Usulü Salçalı Levrek MALZEMELER: 1 çay kaşığı limon suyu 1 çorba kaşığı domates salçası 1 çorba kaşığı un 1 havuç 1 kg levrek, fileto haline getirilmiş 1 patates, iri boy 2 defne yaprağı 2 domates 2 soğan, büyük boy 3 çorba kaşığı tereyağı YAPILIŞ TARİFİ: Balıkları temizleyip yıkadıktan sonra porsiyon haline getirin Hafif tuzlayıpçukurca bir tepsiye yerleştirin Üzerine limon suyu ve 1 çorbakaşığı tereyağı ilave edip 15 dakika kendi buğusunda pişirin ![]() Diğer tarafta bir tencerede ince doğranmış soğanları, 2 çorba kaşığı tereyağı ile kavurun Sarardıktan Havuç ve patatesleri fındıkbüyüklüğünde, küp şeklinde doğrayıp kavrulan soğana karıştırın Hepbirlikte 10 dakika pişirdikten sonra içine salça, küçük doğranmış domates, un, 2 bardak su ve defne yapraklarını katıp iyice karıştırın 10 dakika daha pişirin![]() Salça yapılmak üzere pişirilen bu sebzeleri suyu ile tel süzgeçten geçirip bastırarak bir kaba süzün Daha sonra hazırladığınız sosu balıkların üzerinedöküp 10 dakika hep birlikte pişirin Ilık servis yapın![]() afiyet olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Portekiz Mutfaği |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Portekiz MutfağiPortekiz Sütlacı MALZEMELER: 2 litre süt 1 çay bardağı pirinç 1 çay bardağı file fındık 3 portakal kabuğunun rendesi 1 paket vanilya 2 yemek kaşığı tarçın 1 çay bardağı antepfıstığı 2 su bardağ şeker YAPILIŞ TARİFİ: Pirinci ayıklayıp, yıkadıktan sonra 15 dakika kaynatan Başka bir tenceredesütü kaynatıp, şekeri ilave ederek karıştarın ![]() Haşlanmış pirinç, file fındık, portakal kabuğu rendesi, vanilya ve yeşil fıstığı ekleyerek kaynatın Nişastayı suyla eritip, kaynamakta olan sütükoyulaştırmak için karıştırarak ilave edin Karışımı 10 dakika kaynatarakkaselere boşaltın ![]() Üzerlerine rende portakal kabuğu ve tarçın serperek servis yapın ![]() afiyet olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Portekiz Mutfaği |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Portekiz MutfağiPortekiz Usulü Fırında Makarna Kullanılacak malzeme (6 kişilik): 1 paket makarna, 250 gr yağsız sığır eti, 50 gr margarin, 1 kahve fincanı çamfıstığı, 1 kahve fincanı kuşüzümü, 25 gr kurutulmuş mantar (veya 250 gr kültür mantarı),2 tavuk karaciğeri, 4 çorba kaşığı ekmek tozu, 6 çorba kaşığı kaşarpeyniri, 4 yumurta, yeteri kadar tuz ve karabiber ![]() Yapılışı: Kuşüzümleri küçük bir kapta ıslatılır Mantarlar başka bir kapta soğuk suda ıslatılır Makarna 5 bardak tuzlu suda haşlanır Kıyma ve tavuk ciğeri makineden giçirilerek kıyılır veya nohut büyüklüğünde küçük küçük doğranır Kurutulmuş mantar yerine kültür mantarı kullanılacaksa, mantarlar ayıklanıp zarları çıkarıldıktan sonra doğranıp limonlu suya atılır Tencerede 25 gr margarin orta ateşte eritilir Yağ eriyince, kıyılmış veya doğranmış et ile tavuk ciğeri içine atılır, tahta kaşıkla karıştırılarak bir süre kavrulur Et kavrulunca mantarlar sudan çıkarılıp iyice sıkılarak suları alınır (taze mantarlar sadece süzülür) ve tenceredeki etin üstüne serpiştirilir Yeteri kadar tuz ile karabiber serptikten sonra tencerinin kapağı kapatılıp çok hafif ateşte 30 dakika kadar pişirilir Ara ara karıştırılan harca, gerekirse biraz sıcak su ilave edilebilir Porselen bir kasede 3 yumurta ile rendelenmiş kaşar peyniri çırpılarak birbirine iyice yedirilir Bu karışıma haşlanmış ve suyu süzülmüş makarna atıp harmanlanır Harmanlamaya ara vermeden suyu süzülmüş çamfıstıkları ile çöpleri ayıklanmış kuşüzümü de katılır Süslü bir kalıbı kalan yağla iyice yağladıktan sonra üstüne kurutulmuş ekmek tozu serpilir Dördüncü yumurtada çırpılarak kurutulmuş ekmek tozunun üstüne dökülüp yayılır Üzerine tekrar kurutulmuş ekmek tozu serpilir Makarnanın yansı boşaltılır Tahta kaşıkla makarna iyice bastırıldıktan sonra tenceredeki kıymalı karışım üstüne dökülüp yayılır En üste de makarna boşaltılır ve kalıp 170° C ısıtılmış fırına sürülür 45 dakika kadar pişirilen makarna fırından çıkarılıp, servis tabağına başaşağı edilerek alınır ve sıcak sıcak servis yapılır![]() afiyet olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|