![]() |
Portekiz Mutfaği
Portekiz MutfaĞi
Portekiz Usulü Ciğer MALZEMELER: 500 gr kuzu ciğeri 250 gr bacon 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 defne yaprağı 2 diş sarımsak 1 adet karanfil 6 adet karabiber tanesi tuz YAPILIŞ TARİFİ: Defne yaprağı, kıyılmış sarımsak, karanfil ve karabiber tanelerinden bir sos hazırlayın. İnce ince dilimlediğiniz ciğerleri ara sıra karıştırarak 24 saat bu sosta dinlendirin. Ciğerleri kağıt havluda süzün; sosu da süzgeçten geçirin. Bacon'ları çok minik olmayan parçalara doğrayın ve orta ateşte, zeytinyağında kızartın. Ciğerleri ekleyip harlı ateşte çevirerek 5 dakika pişirin. Sıcaklığını muhafaza edecek bir kaba alın. Süzmüş olduğunuz sosu tencereye alıp harlı ateşte karıştırarak kaynatın. Sosu ciğerin üzerine döküp servis yapın. AFİYET OLSUN........... |
Portekiz Mutfaği
Portekiz Usulü Dilbalığı
MALZEMELER: Dilbalığı 400 gramlık (temizlenip, fileto çıkarılmış) 10 adet Sana’dan Tadım 150 ml Havuç (ince doğranmış) 1 adet Knorr soğanlı çeşniyi 10 gr su 1,25 lt Buke garni 1 adet Soğan (halkalarına ayrılmış) 4 adet Konkase domates 850 g Mantar (doğranmış)300 g Körpe taze soğan (sadece yeşil kısmı doğranmış) 1 bağ Knorr Aromat 1 çorba kş Knorr Bağlayıcı Yemek Sosu 20 g Maydanoz (ince kıyılmış) 5 çorba kaşığı YAPILIŞ TARİFİ: Dilbalığı filetolarını ve kemiklerini yıkayıp, ayrı süzgeçlere çıkarın. Tadımın 35 mililitresini bir tencerede eritin. Yağ kızınca havuçları ve soğanlı çeşniyi ilave ederek üzerlerine bir kapak kapatıp, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar pişirin. Tencereye balık kemiklerini, suyu ve buke garniyi ekleyin. Bir taşım kaynatın. Ateşi kısın. Üzerinde biriken kefi sürekli temizleyerek 20 dakika pişirin. Bu arada bir tavada Tadımın 75 mililitresini eritin. Halka soğanları ilave ederek altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Konkase domatesi ve mantarları ekleyip karıştırarak 15 dakika pişirin. Ateşten alıp, taze soğanların yeşil kısımlarını katın ve bir kenarda sıcak tutun. Fırınınızı 180ºC ye getirip ısıtın. Tencerede kaynattığınız balık suyunu ince bir süzgeçten temiz bir kaçarolaya süzdürün. Yarısı kalıncaya kadar kaynatarak çektirin. Dilbalığı filetolarını aromat ile baharatlayın. Her birini rulo biçiminde sarıp, bir fırın kabına dik biçimde oturtun. Balık suyuna katıp karıştırın ve dil balıklarının üzerlerine gezdirin. Balıkları fırına sürüp yaklaşık 10-15 dakika pişirin. Fırından çıkan balıkların pişme suyunu bir kaba süzdürün. Balıkları ise kenarda sıcak tutun. Bağlayıcı yemek sosunu hazırlayın. Balığın pişme suyunu azar azar bu sosa yedirin. Kalan Tadımı çırparak sosa yedirin. Tuzunu kontrol edin. Balıkların üzerlerine hazırladığınız domatesli mantarlı karışımı bölüştürün. Üzerlerini hazırladığınız sos ile kaplayın. Salamandıraya sürün. 3-4 dakika gratine edip, ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın. afiyet olsun.......... |
Portekiz Mutfaği
Portekiz Usulü Salçalı Levrek
MALZEMELER: 1 çay kaşığı limon suyu 1 çorba kaşığı domates salçası 1 çorba kaşığı un 1 havuç 1 kg levrek, fileto haline getirilmiş 1 patates, iri boy 2 defne yaprağı 2 domates 2 soğan, büyük boy 3 çorba kaşığı tereyağı YAPILIŞ TARİFİ: Balıkları temizleyip yıkadıktan sonra porsiyon haline getirin. Hafif tuzlayıp çukurca bir tepsiye yerleştirin. Üzerine limon suyu ve 1 çorba kaşığı tereyağı ilave edip 15 dakika kendi buğusunda pişirin. Diğer tarafta bir tencerede ince doğranmış soğanları, 2 çorba kaşığı tereyağı ile kavurun. Sarardıktan Havuç ve patatesleri fındık büyüklüğünde, küp şeklinde doğrayıp kavrulan soğana karıştırın. Hep birlikte 10 dakika pişirdikten sonra içine salça, küçük doğranmış domates, un, 2 bardak su ve defne yapraklarını katıp iyice karıştırın. 10 dakika daha pişirin. Salça yapılmak üzere pişirilen bu sebzeleri suyu ile tel süzgeçten geçirip bastırarak bir kaba süzün. Daha sonra hazırladığınız sosu balıkların üzerine döküp 10 dakika hep birlikte pişirin. Ilık servis yapın. afiyet olsun......... |
Portekiz Mutfaği
Portekiz Sütlacı
MALZEMELER: 2 litre süt 1 çay bardağı pirinç 1 çay bardağı file fındık 3 portakal kabuğunun rendesi 1 paket vanilya 2 yemek kaşığı tarçın 1 çay bardağı antepfıstığı 2 su bardağ şeker YAPILIŞ TARİFİ: Pirinci ayıklayıp, yıkadıktan sonra 15 dakika kaynatan. Başka bir tencerede sütü kaynatıp, şekeri ilave ederek karıştarın. Haşlanmış pirinç, file fındık, portakal kabuğu rendesi, vanilya ve yeşil fıstığı ekleyerek kaynatın. Nişastayı suyla eritip, kaynamakta olan sütü koyulaştırmak için karıştırarak ilave edin. Karışımı 10 dakika kaynatarak kaselere boşaltın. Üzerlerine rende portakal kabuğu ve tarçın serperek servis yapın. afiyet olsun......... |
Portekiz Mutfaği
Portekiz Usulü Fırında Makarna
Kullanılacak malzeme (6 kişilik): 1 paket makarna, 250 gr yağsız sığır eti, 50 gr margarin, 1 kahve fincanı çamfıstığı, 1 kahve fincanı kuşüzümü, 25 gr kurutulmuş mantar (veya 250 gr. kültür mantarı), 2 tavuk karaciğeri, 4 çorba kaşığı ekmek tozu, 6 çorba kaşığı kaşarpeyniri, 4 yumurta, yeteri kadar tuz ve karabiber. Yapılışı: Kuşüzümleri küçük bir kapta ıslatılır. Mantarlar başka bir kapta soğuk suda ıslatılır. Makarna 5 bardak tuzlu suda haşlanır. Kıyma ve tavuk ciğeri makineden giçirilerek kıyılır veya nohut büyüklüğünde küçük küçük doğranır. Kurutulmuş mantar yerine kültür mantarı kullanılacaksa, mantarlar ayıklanıp zarları çıkarıldıktan sonra doğranıp limonlu suya atılır Tencerede 25 gr margarin orta ateşte eritilir. Yağ eriyince, kıyılmış veya doğranmış et ile tavuk ciğeri içine atılır, tahta kaşıkla karıştırılarak bir süre kavrulur. Et kavrulunca mantarlar sudan çıkarılıp iyice sıkılarak suları alınır (taze mantarlar sadece süzülür) ve tenceredeki etin üstüne serpiştirilir. Yeteri kadar tuz ile karabiber serptikten sonra tencerinin kapağı kapatılıp çok hafif ateşte 30 dakika kadar pişirilir. Ara ara karıştırılan harca, gerekirse biraz sıcak su ilave edilebilir. Porselen bir kasede 3 yumurta ile rendelenmiş kaşar peyniri çırpılarak birbirine iyice yedirilir. Bu karışıma haşlanmış ve suyu süzülmüş makarna atıp harmanlanır. Harmanlamaya ara vermeden suyu süzülmüş çamfıstıkları ile çöpleri ayıklanmış kuşüzümü de katılır. Süslü bir kalıbı kalan yağla iyice yağladıktan sonra üstüne kurutulmuş ekmek tozu serpilir. Dördüncü yumurtada çırpılarak kurutulmuş ekmek tozunun üstüne dökülüp yayılır. Üzerine tekrar kurutulmuş ekmek tozu serpilir. Makarnanın yansı boşaltılır. Tahta kaşıkla makarna iyice bastırıldıktan sonra tenceredeki kıymalı karışım üstüne dökülüp yayılır. En üste de makarna boşaltılır ve kalıp 170° C ısıtılmış fırına sürülür. 45 dakika kadar pişirilen makarna fırından çıkarılıp, servis tabağına başaşağı edilerek alınır ve sıcak sıcak servis yapılır. afiyet olsun.......... |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.