Muhtesem Bir Mülahaza |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Muhtesem Bir MülahazaMâlik bin Dînâr hazretleri bir hâtırasını şöyle anlatır: "Bir gün toprakla oynayıp bâzan gülen bâzan ağlayan bir çocuğa rastladım Önce çocuğa selâm vermekistedim Fakat kibirden selâm vermedim Hemen nefsime;"Ey nefis! Peygamber efendimiz büyüklere de küçüklere de selâm verirdi " diyerek çocuğa selâm verdim![]() Çocuk; "Ve aleyküm selâm, ey Mâlik bin Dînâr!" diye cevap verdi Hayret içinde kalarak çocuğa; "Sen beni hiçgörmediğin halde nasıl tanıdın?" diye sordum Çocuk;"Ruhlar âleminde benim rûhumla senin rûhun karşılaştı Orada bizi ü teâlâ karşılaştırdı " dedi![]() Çocuğa; "Akıl ile nefs arasında ne fark var?" diye sorunca, çocuk; "Nefsin seni selâmdan men etti Aklın ise seni selâm vermeye teşvik etti " diye cevap verdi![]() "Sen neden toprakla oynuyorsun?" diye sordum ![]() Çocuk; "Topraktan yaratıldık, yine toprağa karışacağız " dedi![]() Ben yine; "Seni bâzan ağlarken, bâzan gülerken görüyorum Sebebi nedir?" diye sordum![]() "Rabbimin azâb edeceğini hatırladığım zaman ağlıyorum Rahmetini hatırladığım zamansa tebessümediyorum " dedi![]() "Ey oğul! Senin hangi günâhın var ki ağlıyorsun?" diye sorunca, çocuk; "Ey Mâlik! Böyle söyleme Zîrâ ben, anam ateş yakarken, küçük odun olmadan, büyüklerin tutuşmadığını gördüm " diye cevap verdi " __________________ Rabbim bizleri her daim selamette olanlardan eyle ![]() ![]() aminnn |
|
|
|