Kalb Hasta İse |
08-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalb Hasta İseKalb hasta ise Ebu Ali Dekkak hazretleri, Evliyayı kiramdandır Bir tüccar talebesi vardı ki, bir gün, hastalandı ansızın Mübarek zat, ziyaretine gitti ve; - Hastalığın ne? diye sordu Tüccar anlattı: - Hocam, bu gece teheccüde kalkmıştım Tam abdest alacağım sırada belimde kuvvetli bir ağrı hissettim Sonra da yanmaya başladı vücudum Şu anda her yerim ağrıyor Büyük Veli bunları dinleyip; - Mühim değil, buyurdu Adam şaşırdı: - Mühim değil mi efendim? - Evet Kalbinin hastalığını iyi etmeden, başka ağrılarını dert etme kardeşim İnsanın kalbi hasta ise, başka hastalıklara hiç kıymet verir mi? Dünya sevgisi Adamcağız sordu: - Kalbin hastalığı nedir ki hocam? - Dünya sevgisidir Kalbde dünyaya karşı sevgi varsa, o kalb hasta demektir - Dünya nedir ki efendim? - Dünya, günahlar demektir Günah işlemek kime tatlı geliyorsa, onun kalbi hastadır - Peki ilacı nedir bunun? - Tek ilacı var O da adamlarının yanında bulunmak veya o büyüklerin kitabını okumaktır Her şey insan için yaratıldı Bu zat bir gün cemaatine: - ü teâlâ, yerde ve göklerdeki her şeyi kim için yarattı? diye sordu - Kim için efendim? dediler - İnsanlar için, buyurdu - Bizim için mi yani efendim? - Evet Çünkü kâinattaki her şeyin, insana bir faydası vardır Biz bilsek de, bilmesek de, bu böyledir Menkıbeler |
|