![]() |
Kalb Hasta İse
Kalb hasta ise
Ebu Ali Dekkak hazretleri, Evliyayı kiramdandır. Bir tüccar talebesi vardı ki, bir gün, hastalandı ansızın. Mübarek zat, ziyaretine gitti ve; - Hastalığın ne? diye sordu. Tüccar anlattı: - Hocam, bu gece teheccüde kalkmıştım. Tam abdest alacağım sırada belimde kuvvetli bir ağrı hissettim. Sonra da yanmaya başladı vücudum. Şu anda her yerim ağrıyor. Büyük Veli bunları dinleyip; - Mühim değil, buyurdu. Adam şaşırdı: - Mühim değil mi efendim? - Evet. Kalbinin hastalığını iyi etmeden, başka ağrılarını dert etme kardeşim. İnsanın kalbi hasta ise, başka hastalıklara hiç kıymet verir mi? Dünya sevgisi Adamcağız sordu: - Kalbin hastalığı nedir ki hocam? - Dünya sevgisidir. Kalbde dünyaya karşı sevgi varsa, o kalb hasta demektir. - Dünya nedir ki efendim? - Dünya, günahlar demektir. Günah işlemek kime tatlı geliyorsa, onun kalbi hastadır. - Peki ilacı nedir bunun? - Tek ilacı var. O da adamlarının yanında bulunmak veya o büyüklerin kitabını okumaktır. Her şey insan için yaratıldı Bu zat bir gün cemaatine: - ü teâlâ, yerde ve göklerdeki her şeyi kim için yarattı? diye sordu. - Kim için efendim? dediler. - İnsanlar için, buyurdu. - Bizim için mi yani efendim? - Evet. Çünkü kâinattaki her şeyin, insana bir faydası vardır. Biz bilsek de, bilmesek de, bu böyledir. Menkıbeler |