![]() |
“Ben Ona Ağlamıyorum Ki!” |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() “Ben Ona Ağlamıyorum Ki!”“Ben ona ağlamıyorum ki!” Semerkant’ta medfun bulunan büyük velî “Muhammed bin Fadl Belhî” hazretleri, bir gün şunu anlattı sohbetinde: Nuh aleyhisselâm zamanında insanlar bin sene kadar yaşarlardı ![]() ![]() - Niye bu kadar ağlıyorsun komşu ![]() ![]() Dertli kadın; - Elbette, öyledir, dedi ![]() ![]() - Ya neye ağlıyorsun? - Yavrum fazla bir gün görmedi de ![]() ![]() - Oğlun kaç yaşındaydı ki? - İkiyüzyetmişbeş ![]() - Vaah vah! Gerçekten henüz gençmiş ![]() ![]() - Onların ömürleri kısa mı olacakmış? - Evet ![]() ![]() Kadın inanamadı ![]() - Ciddi mi söylüyorsun komşu? - Tabii ya ![]() - Allah Allah! Peki onlar bizim gibi ev de yapacaklar mıymış acaba? - Hem de kaç tane ![]() ![]() - Yaa, hayret doğrusu ![]() ![]() Doğruyu bulmak için Bir gün de; - Hocam, doğruyu bulmak için çok mu kitap okumak lâzım? diye sordular ![]() - Hayır, çok kitap okumak değil, doğru kitabı çok okumak lâzım, buyurdu ![]() Ve daha açıkladı: - Yâni rastgele yüz kitap okuyacağınıza, bir doğru kitabı yüz defa okuyun! Mertlik nedir? Bir gün de; - Fütüvvet nedir? diye sordular bu zâta ![]() - Fütüvvet, mertlik demektir ki, seni sevmeyene ihsanda bulunmak, sevmediğinle de tatlı konuşmaktır, buyurdu ![]() - Ama bu, çok zor, dediler ![]() - Elbette ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|