Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
meyan, otu, şerbeti

Meyan Otu Ve Şerbeti

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meyan Otu Ve Şerbeti



Meyan Otu ve Şerbeti






Meyan, ortalama olarak 1 metreye kadar boylanabilen, çok yıllık, salkım şeklinde, mavimsi çiçekler açan, sıralı ve sık yaprakları olan bir bitkidir Kullanılan kısmı kökleridir Meyan kökü saponin, 40 dan fazla flavon, glikoz ve şeker kamışından 50 kez daha tatlı glycyrhizik asit içerir Ayrıca, çeşitli vitaminler ve mineraller bakımından da zengindir





Meyan Kökünün Faydaları ve Tıbbi Etkileri


İştahı açar Hazmı kolaylaştırır İdrar söktürür ve kabızlığı giderir Nezle, grip ve nefes darlığında faydalıdır Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür ve öksürüğü keser Vücuda serinlik ve rahatlık verir Bağırsakları rahatlatır Mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri, gastrit ve ince bağırsak iltihaplarında faydalıdır Antibakteriyel ve antifungal etkileri ile zararlı bakterilere ve iltihaplara karşı etkilidir Kronik hepatit ve siroz tedavisinde oldukça faydalı olan meyan kökü antiviral etkileri ile özellikle Hepatit A ve Hepatit C hastalıklarına neden olan virüslere karşı etkilidir Kanseri önlemeye yardımcı olur






Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır


1 Meyan şerbeti, meyan adı verilen bitkinin köklerinin ezilerek suda ıslatılmasıyla elde edilir Ezilen meyan kökleri tahta sallara konularak üzerine yeterli miktarda su ilave edilir Bir iki gün suda bekletilen meyan kökleri, bu süre içerisinde kendine özgü olan tadı ve rengini suya verir Daha sonra bu su süzülerek meyan şerbeti elde edilir

Elde edilen şerbet çok koyu olduğundan su ilave edilerek içilir






2 Meyan şerbeti bir avuç kadar meyan kökünün bir leğen kadar suya bırakılıp bir gün civarında bekletilmesiyle elde edilir bu oldukça yoğundur ve içerken mutlaka sulandırılmalıdır soğuk, hatta buzlu içilmesi tercih edilir

Şerbetin yukarıdaki tariflerle hazırlanması zor değil ama oldukça zaman alıcı Daha pratik diğer yöntemlerse:

3 Bir tutam meyan kökünü alıp 2 lt kadar suyun içinde kaynatılarak hazırlanması
Veya

4 Bir tatlı kaşığı kadar kıyılmış meyan kökünün üzerine bir bardak soğuk su koyun, bir saat bekletin Sonra tülbendin içine koyup suyu süzün İyice sıkın, elde edilen suyun içine 5-10 damla limon ve üzerine de 1-2 tane taze nane yaprağı, 3-4 parça buz koyun
Soğumasını beklemek dışında bir zorluğu da yok bu yöntemin

Meyan Otunun Zararları da var


Özellikle Urfa tarafında çok fazla ilgi gören ve Urfa kolası ismiyle de anılan meyan şerbeti, vücut sağlığı açısından çok büyük bir önem taşıyor Fakat son yıllardaki araştırmalar meyan şerbeti tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini de göstermektedir






Yapılan araştırmalar doğrultusunda aşırı meyan şerbeti tüketiminin vücutta su ve tuz birikimine davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, özellikle tansiyon hastası bireylerin kullanım öncesinde doktor görüşüne başvurmasını öneriyor


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.