ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Meyan Otu Ve Şerbeti (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=390303)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 01:40 AM

Meyan Otu Ve Şerbeti
 
Meyan Otu ve Şerbeti



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Meyan, ortalama olarak 1 metreye kadar boylanabilen, çok yıllık, salkım şeklinde, mavimsi çiçekler açan, sıralı ve sık yaprakları olan bir bitkidir. Kullanılan kısmı kökleridir. Meyan kökü saponin, 40 dan fazla flavon, glikoz ve şeker kamışından 50 kez daha tatlı glycyrhizik asit içerir. Ayrıca, çeşitli vitaminler ve mineraller bakımından da zengindir.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Meyan Kökünün Faydaları ve Tıbbi Etkileri


İştahı açar. Hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Nezle, grip ve nefes darlığında faydalıdır. Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür ve öksürüğü keser. Vücuda serinlik ve rahatlık verir. Bağırsakları rahatlatır. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri, gastrit ve ince bağırsak iltihaplarında faydalıdır. Antibakteriyel ve antifungal etkileri ile zararlı bakterilere ve iltihaplara karşı etkilidir. Kronik hepatit ve siroz tedavisinde oldukça faydalı olan meyan kökü antiviral etkileri ile özellikle Hepatit A ve Hepatit C hastalıklarına neden olan virüslere karşı etkilidir. Kanseri önlemeye yardımcı olur.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg




Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır


1. Meyan şerbeti, meyan adı verilen bitkinin köklerinin ezilerek suda ıslatılmasıyla elde edilir. Ezilen meyan kökleri tahta sallara konularak üzerine yeterli miktarda su ilave edilir. Bir iki gün suda bekletilen meyan kökleri, bu süre içerisinde kendine özgü olan tadı ve rengini suya verir. Daha sonra bu su süzülerek meyan şerbeti elde edilir.

Elde edilen şerbet çok koyu olduğundan su ilave edilerek içilir.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



2. Meyan şerbeti bir avuç kadar meyan kökünün bir leğen kadar suya bırakılıp bir gün civarında bekletilmesiyle elde edilir. bu oldukça yoğundur ve içerken mutlaka sulandırılmalıdır. soğuk, hatta buzlu içilmesi tercih edilir.

Şerbetin yukarıdaki tariflerle hazırlanması zor değil ama oldukça zaman alıcı. Daha pratik diğer yöntemlerse:

3. Bir tutam meyan kökünü alıp 2 lt kadar suyun içinde kaynatılarak hazırlanması.
Veya

4. Bir tatlı kaşığı kadar kıyılmış meyan kökünün üzerine bir bardak soğuk su koyun, bir saat bekletin. Sonra tülbendin içine koyup suyu süzün. İyice sıkın, elde edilen suyun içine 5-10 damla limon ve üzerine de 1-2 tane taze nane yaprağı, 3-4 parça buz koyun.
Soğumasını beklemek dışında bir zorluğu da yok bu yöntemin.

Meyan Otunun Zararları da var


Özellikle Urfa tarafında çok fazla ilgi gören ve Urfa kolası ismiyle de anılan meyan şerbeti, vücut sağlığı açısından çok büyük bir önem taşıyor. Fakat son yıllardaki araştırmalar meyan şerbeti tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiğini de göstermektedir.






Yapılan araştırmalar doğrultusunda aşırı meyan şerbeti tüketiminin vücutta su ve tuz birikimine davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, özellikle tansiyon hastası bireylerin kullanım öncesinde doktor görüşüne başvurmasını öneriyor.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.