Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
gerçeği, gıda, karıştırdık, katkı, kattık, maddeleri

Kattık Karıştırdık | Gıda Katkı Maddeleri Gerçeği

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kattık Karıştırdık | Gıda Katkı Maddeleri Gerçeği




Gıda Katkı Maddeleri Gerçeği





Gıda katkı maddeleri , gıdalarla mikrobiyolojik bozulmayı önleme ve dayanıklılığı arttırma, besleyici değeri koruma, teknolojik işlemlere yardımcı olma, renk, görünüş, lezzet, doku gibi duyusal özellikleri düzeltme gibi pek çok amaçla katılan maddelerdir

Gıda katkı maddelerinin kullanılması ile ilgili tarihsel gelişmeler incelendiğinde, MÖ 3000 yıllarında et ürünlerini kürlemeden tuzdan yararlandığı, MÖ 900 yıllarında ise tuz ve odun tütsüsünün gıda saklama yöntemleri olarak kullanıldıkları görülmektedir

Ortaçağlarda etlere koruyucu amaçla tuz ve tütsünün yanısıra katılan nitratın etin rengini olumlu yönde değiştirmek ve botulizmi önlemek amacıyla kullanıldığı bilinmektedir

MÖ50 yılda baharatlardan lezzet verici olarak yararlanılmış, gıda boyaları ise günümüzden yaklaşık 3500 yıl kadar önce Mısırlılar tarafından renklendirici amaçla kullanılmışlardır







19yy daki hızlı şehirleşmesinin paralelinde katkı maddelerinin kullanımları, özellikle gıdaları bozulmalara karşı koruma amacıyla yaygınlaşmış olup günümüzde ise bu maddeler gelişen gıda teknolojisinin vazgeçilmez bir parçasını oluşturmuşlardır

Tüketicilerini bilinçlendirilmeleri paralelinde de katkı maddelerinin özellikler ve sağlıkla olan ilişkileri gıda satın almada dikkati çeken ve özen gösterilen bir konu haline gelmiştir Katkı sağlık ilişkisinde şüpheler özellikle 3 konuda yoğunlaşmış olup, bunlar şunlardır:

Katkı maddelerinin kimyasal madede olmaları,
E numaraları ile ifade edilmeleri,
Allerji yapmaları ,

Katkı maddelerinin bazıları hakkında yapılan araştırmaların sonuçları:
Mono sodyum glutamat ‘MSG’ ya da ‘E621′ ile ifade ediliyor Konserveler, her türlü hazır çorba, bulyonlar, salam-sucuklar, baharatlı cipsler, tatlılar, hazır köfte harçları, dondurmalar, renkli yoğurtlar ve benzeri birçok üründe kullanılıyor

İşlevi, yiyeceğin içindeki lezzeti ön plana çıkarıp belirginleştirmek Bunu da tat almamızı sağlayan bezlerin salgısını artırarak yapıyor Mesela içinde yüzde 10 oranında tavuk suyu bulanan bir çorba MSG ile yüzde 100 tavuk suyundan yapılmış hissi, lezzeti veriyor
E621′in zararlarına gelince; merkezî sinir sistemi tahribatı yapıyor ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson hastalıkları, sara (epilepsi) görülebiliyor

Retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı), yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas tahribatı, insülinde artış ve buna bağlı diyabet Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar…

Bu madde plasenta bariyerini de geçmeyi başarıyor ve anne karnındaki bebeğe de bahsedilen zararları veriyor












Titanyumdioksit sentetik bir pigmenttir (TiO2) E171 gıda katkı maddesi koduyla bilinen bir gıda renklendiricisi ve nem tutucudur Beyaz un, sofra tuzu, şeker, sakız, diş macunu, sabun, deterjanlar, kimyasal ilaçlar, vitaminler, şekerleme, karbonat, kabartma tozu, ve partikül halindeki gıdalar gibi birçok ürün titanyumdioksitle beyazlatılır








Işığı yansıtıcılık, beyazlık, kapatıcılık gibi özelliklere sahip olduğu için boyalarda ve kalınlaştırıcı, beyazlaştırıcı, yağlayıcı ve güneş ışınlarını kesici kozmetiklerde bulunur

Titanyumdioksit nanoteknolojide kullnılan üç ana maddeden biridir Nanoteknolojik boyalar, bütün tıbbi ilaçlar renklendirici ve koruyucu (kaplayıcı) madde özelliğını titanyumdioksitten almaktadır Titanyumdioksit kalıcıdır ve biyolojik olarak asla parçalanmaz

Nasıl çalışır?

Titanyumdioksit nano kristalleri fotokataliz özelliği taşır Fotokataliz, ışık ile bazı reaksiyonların oluşmasını sağlayan maddedir Yani temas ettiği organikleri parçalama şeklinde işlemektedir Bu haliyle fotosentezi taklit eder Titanyumdioksit havada, suda ve çeşitli yüzeylerdeki organik maddeleri karbondioksit ve suya ayrıştırır Böylelikle bu organik maddeleri parçalayarak yok eder


Kendi kendini temizleyen ürünler


Kumaşlara kendi kendilerini temizleme becerisi, dokundukları iplikleri titanyumdioksit nano kristalleriyle kaplayarak kazandırılır Güneş ışığı ve titanyumdioksit nano kristalleri bir araya geldiğinde fotokataliz yani parçalara ayırma gerçekleşir Kumaş veya duvar boyasına bulaşan leke işte bu mekanizmayla ortadan kaldırılır


Tehlikesi nedir?

Titanyumdioksit gıda ve ilaçlarla birlikte, solunum veya temas yoluyla vücuda girer Vücut tarafından tanınmadığı ve biyolojik olarak parçalanamadığı için dokularda depolanır Depolanan bu nano parçacıklar organik bir maddeyi parçalama ve yok etme özelliğine sahiptir Kuvvetli nem tutucu olduğu için vücudun su dengesi üzerinde çok etkili olabilir








Gıda, ilaç, kozmetik, duvar boyaları, beyaz kağıt ve diş macunu gibi insan hayatının hemen her yerinde bu güçlü nanoteknolojik madde kullanılır Çok farklı alanlarla insanın önünden, arkasından, sağıdan ve solundan yaklaşan bu teknoloji atom altı işlem gerçekleştirebilmektedir DNA’yı etkiler ve değiştirir Karıştığı maddeyi bölüp parçalayabilir Hücrelerin yapısını değiştirerek işleyişini kontrol altına alabilecek güçte bir tehlikedir

BAŞ AĞRISI YAPIYOR

1984 yılında bu yana yapılan bağımsız araştırmalarda, aspartam maddesinin birçok kalıcı nörolojik yan etkisi olduğu ortaya çıktı Aspartamın bazı insanlarda baş ağrılarına, ani ruh hali değişimlerine, unutkanlığa, depresyona ve hatta felce neden olabileceği belirtildi


O KATKILAR HANGİSİ?

E951 Aspartam
E954 Sakkarin ve sodyum potasyum ve kalsiyum tuzları
E950 Asesulfam K
E955 Sukraloz
E962 Aspartam – asesülfam tuzu
E952 Siklamik asit ve sodyum ve kalsiyum tuzları
E957 Taumatin
E959 Neohesperidin DC
E420 Sorbitol, (i) Sorbitol, (ii) Sorbitol şurubu
E421 Mannitol
E953 İzomalt
E965 Maltitol, (i) Maltitol, (ii) Maltitol şurubu
E966 Laktitol
E967 Ksilitol
E968 Eritritol

Bütün bu araştırmalar, aksi söylense de ciddi tehlikelerin de tellallığını yapmaktadır


@Eczanecom Sitesinden alıntır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.