![]() |
Kattık Karıştırdık | Gıda Katkı Maddeleri Gerçeği
Gıda Katkı Maddeleri Gerçeği http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Gıda katkı maddeleri , gıdalarla mikrobiyolojik bozulmayı önleme ve dayanıklılığı arttırma, besleyici değeri koruma, teknolojik işlemlere yardımcı olma, renk, görünüş, lezzet, doku gibi duyusal özellikleri düzeltme gibi pek çok amaçla katılan maddelerdir. Gıda katkı maddelerinin kullanılması ile ilgili tarihsel gelişmeler incelendiğinde, M.Ö. 3000 yıllarında et ürünlerini kürlemeden tuzdan yararlandığı, M.Ö. 900 yıllarında ise tuz ve odun tütsüsünün gıda saklama yöntemleri olarak kullanıldıkları görülmektedir. Ortaçağlarda etlere koruyucu amaçla tuz ve tütsünün yanısıra katılan nitratın etin rengini olumlu yönde değiştirmek ve botulizmi önlemek amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. M.Ö.50 yılda baharatlardan lezzet verici olarak yararlanılmış, gıda boyaları ise günümüzden yaklaşık 3500 yıl kadar önce Mısırlılar tarafından renklendirici amaçla kullanılmışlardır. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg 19yy. daki hızlı şehirleşmesinin paralelinde katkı maddelerinin kullanımları, özellikle gıdaları bozulmalara karşı koruma amacıyla yaygınlaşmış olup günümüzde ise bu maddeler gelişen gıda teknolojisinin vazgeçilmez bir parçasını oluşturmuşlardır. Tüketicilerini bilinçlendirilmeleri paralelinde de katkı maddelerinin özellikler ve sağlıkla olan ilişkileri gıda satın almada dikkati çeken ve özen gösterilen bir konu haline gelmiştir. Katkı sağlık ilişkisinde şüpheler özellikle 3 konuda yoğunlaşmış olup, bunlar şunlardır: Katkı maddelerinin kimyasal madede olmaları, E numaraları ile ifade edilmeleri, Allerji yapmaları , Katkı maddelerinin bazıları hakkında yapılan araştırmaların sonuçları: Mono sodyum glutamat ‘MSG’ ya da ‘E621′ ile ifade ediliyor. Konserveler, her türlü hazır çorba, bulyonlar, salam-sucuklar, baharatlı cipsler, tatlılar, hazır köfte harçları, dondurmalar, renkli yoğurtlar ve benzeri birçok üründe kullanılıyor. İşlevi, yiyeceğin içindeki lezzeti ön plana çıkarıp belirginleştirmek. Bunu da tat almamızı sağlayan bezlerin salgısını artırarak yapıyor. Mesela içinde yüzde 10 oranında tavuk suyu bulanan bir çorba MSG ile yüzde 100 tavuk suyundan yapılmış hissi, lezzeti veriyor. E621′in zararlarına gelince; merkezî sinir sistemi tahribatı yapıyor ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson hastalıkları, sara (epilepsi) görülebiliyor. Retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı), yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas tahribatı, insülinde artış ve buna bağlı diyabet. Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar… Bu madde plasenta bariyerini de geçmeyi başarıyor ve anne karnındaki bebeğe de bahsedilen zararları veriyor. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Titanyumdioksit sentetik bir pigmenttir (TiO2) E171 gıda katkı maddesi koduyla bilinen bir gıda renklendiricisi ve nem tutucudur. Beyaz un, sofra tuzu, şeker, sakız, diş macunu, sabun, deterjanlar, kimyasal ilaçlar, vitaminler, şekerleme, karbonat, kabartma tozu, ve partikül halindeki gıdalar gibi birçok ürün titanyumdioksitle beyazlatılır. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Işığı yansıtıcılık, beyazlık, kapatıcılık gibi özelliklere sahip olduğu için boyalarda ve kalınlaştırıcı, beyazlaştırıcı, yağlayıcı ve güneş ışınlarını kesici kozmetiklerde bulunur. Titanyumdioksit nanoteknolojide kullnılan üç ana maddeden biridir. Nanoteknolojik boyalar, bütün tıbbi ilaçlar renklendirici ve koruyucu (kaplayıcı) madde özelliğını titanyumdioksitten almaktadır. Titanyumdioksit kalıcıdır ve biyolojik olarak asla parçalanmaz. Nasıl çalışır? Titanyumdioksit nano kristalleri fotokataliz özelliği taşır. Fotokataliz, ışık ile bazı reaksiyonların oluşmasını sağlayan maddedir. Yani temas ettiği organikleri parçalama şeklinde işlemektedir. Bu haliyle fotosentezi taklit eder. Titanyumdioksit havada, suda ve çeşitli yüzeylerdeki organik maddeleri karbondioksit ve suya ayrıştırır. Böylelikle bu organik maddeleri parçalayarak yok eder. Kendi kendini temizleyen ürünler Kumaşlara kendi kendilerini temizleme becerisi, dokundukları iplikleri titanyumdioksit nano kristalleriyle kaplayarak kazandırılır. Güneş ışığı ve titanyumdioksit nano kristalleri bir araya geldiğinde fotokataliz yani parçalara ayırma gerçekleşir. Kumaş veya duvar boyasına bulaşan leke işte bu mekanizmayla ortadan kaldırılır. Tehlikesi nedir? Titanyumdioksit gıda ve ilaçlarla birlikte, solunum veya temas yoluyla vücuda girer. Vücut tarafından tanınmadığı ve biyolojik olarak parçalanamadığı için dokularda depolanır. Depolanan bu nano parçacıklar organik bir maddeyi parçalama ve yok etme özelliğine sahiptir. Kuvvetli nem tutucu olduğu için vücudun su dengesi üzerinde çok etkili olabilir. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Gıda, ilaç, kozmetik, duvar boyaları, beyaz kağıt ve diş macunu gibi insan hayatının hemen her yerinde bu güçlü nanoteknolojik madde kullanılır. Çok farklı alanlarla insanın önünden, arkasından, sağıdan ve solundan yaklaşan bu teknoloji atom altı işlem gerçekleştirebilmektedir. DNA’yı etkiler ve değiştirir. Karıştığı maddeyi bölüp parçalayabilir. Hücrelerin yapısını değiştirerek işleyişini kontrol altına alabilecek güçte bir tehlikedir. BAŞ AĞRISI YAPIYOR 1984 yılında bu yana yapılan bağımsız araştırmalarda, aspartam maddesinin birçok kalıcı nörolojik yan etkisi olduğu ortaya çıktı. Aspartamın bazı insanlarda baş ağrılarına, ani ruh hali değişimlerine, unutkanlığa, depresyona ve hatta felce neden olabileceği belirtildi. O KATKILAR HANGİSİ? E951 Aspartam E954 Sakkarin ve sodyum potasyum ve kalsiyum tuzları E950 Asesulfam K E955 Sukraloz E962 Aspartam – asesülfam tuzu E952 Siklamik asit ve sodyum ve kalsiyum tuzları E957 Taumatin E959 Neohesperidin DC E420 Sorbitol, (i) Sorbitol, (ii) Sorbitol şurubu E421 Mannitol E953 İzomalt E965 Maltitol, (i) Maltitol, (ii) Maltitol şurubu E966 Laktitol E967 Ksilitol E968 Eritritol Bütün bu araştırmalar, aksi söylense de ciddi tehlikelerin de tellallığını yapmaktadır. @Eczane.com Sitesinden alıntır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.