Prof. Dr. Sinsi
|
Güney Kore
Güney Kore

Güney Kore'nin Geçmişi: Kore’nin tarihi, Dangun tarafından efsanevi Gojoseon’un MÖ 2333’te kurulmasıyla başlar MÖ 2 yüzyılda Çin yazı sistemini benimsemesi ve 4 yüzyılda Budizm’in ülkeye gelmesi Üç Kore Krallığı’nın (Goguryeo, Baekje, Silla) üstünde büyük etkileri olmuştur
Güney Kore'nin Arması

Üç krallığın Silla çatısı altında birleşmesi ile 19 yüzyıla kadar Kore tek bir yönetim tarafından idare edildi ve politik ve kültürel bağımsızlığını sürdürdü Joseon Hanedanlığı’nın ikinci bölümüne rağmen Kore’nin izolasyon politikası ona ‘Münzevi Krallık’ adını kazandırdı 19 yüzyıla kadar süren Avrupa’nın ve Japonya’nın koloni haline getirme hedefi 1910’da Japonya’nın Kore’yi işgal etmesiyle gerçekleşti Japonlar II Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Kore’de kaldılar II Dünya Savaşı’ndan sonra Kore Yarımadasının güneyinde Kore Cumhuriyeti kuruldu Adanın kuzeyinde ise Komünist rejim hâkimdi

1950 ve 1953 yıllarındaki Kore Savaşlarında Birleşik Devletler ve Birleşmiş Milletler birlikleri Güney Kore’yi Çin ve Sovyet Birliği tarafından desteklenen Kuzey Kore’nin saldırılarından korumaya çalıştılar 1953’te ateşkes imzalandı ve adanın ikiye ayrılması kararlaştırıldı Bu dönemden sonra ekonomik gelişmeler sayesinde Güney Kore’nin kişi başına düşen GSYİH’si Kuzey Kore’ninkinden 14 kat daha fazla oldu 37 yıl süren askeri hâkimiyetten sonra 1993’te Kım Young-Sam sivil başkan seçildi

Güney Kore Halkı
Nüfusu: 49,044,790 kişi (Temmuz 2007 tahmini)
Yaş dağılımı: 0-14 yaş: % 18 3 ( erkek 4,714,103/ kadın 4,262,873) 15-64 yaş: % 72 1 ( erkek 18,004,719/ kadın 17,346,594)
Nüfus artış oranı: % 0 394 (2007 tahmini)
Doğum oranı: 9 93 doğum/1000 nüfus (2007 tahmini)
Ölüm oranı: 5 99 ölüm/1000 nüfus (2007 tahmini)
Net göç oranı: 0 göçmen/1000 nüfus (2007 tahmini)
Toplam Nüfus: 1 01 erkek/kadın (2007 tahmini)
Bebek ölüm oranı: Toplam: 1000 canlı doğumda 6 05 ölüm
Ortalama yaşam süresi: Toplam nüfus: 77 23 yaş
Etnik gruplar: 20 000 Çinli hariç; ülke tek bir gruptan oluşmaktadır
Dinler: % 26 3 Hıristiyan (% 19 7 Protestan ve % 6 6 Roma Katolik), % 23 2 Budist, % 1 3 diğerleri veya bilinmiyor, % 49 3 hiçbiri (1995 nüfus sayımı)
Diller: Korece ve İngilizce
Okuryazarlık oranı: Tanım: 15 yaş ve üzeri okuyup yazabilir
Toplam Nüfus: % 97 9 Erkek: % 99 2 - Kadın: % 96 6 (2003 tahmini)

Güney Kore'de Nüfus ve Sosyal Hayat
Kore nüfusu, 1945 yılında 15 milyon iken, Kuzey Kore’den gelen göçmenler yüzünden bugün 43 milyonu geçmiştir Halkın % 32’si şehirlerde yaşar En büyük şehir, başşehir Seul’dür Kore, Çin ile Japonya arasında bir köprü olmasına rağmen, kendilerine has bir kültür geliştirmiştir Köylerde yaşayan Koreliler, yüzyıllar önceki gibi giyinir ve yaşarlar Şehirlerde yaşayanlar ise batı dünyasının etkisindedirler
Halkın büyük kesimi Konfüçyüsçülük ve Budizm inancındadırlar % 10 kadar Hıristiyan vardır Kore Türk tugayının tanıttığı İslamiyet, her geçen gün yayılmaktadır[kaynak belirtilmeli] Halkın kullandığı ve resmi dili Korecedir
Eğitimi: Eğitim 6-12 yaş arasında mecburi ve ücretsizdir Ülkede okur-yazar oranı % 92’dir Güney Kore’de 72 üniversite ile 82 yüksek okul vardır
Kore'de Batıl İnançlar
- Kore'de iki ve kötü şansı sembolize eden iki kuş vardır
Kötülüğü sembolize eden kuş karga;iyiliği sembolize eden kuş saksağandır
- Eğer biryere giderken karga görürsen o gün boyunca kötü şans seni bulacaktır

- Eğer sabah bir saksağan görürsen o gün iyi şans senin olacaktır
Kore'de saksağan gerçekten iyi şansı ifade etmektedir
- Bir test sınavına giriceksen Kore'de o gün saçın yıkanmaması gerekir
Saçın yıkanması hafızandaki bilgileri unutturur
- Kore'de erkek veya kız arkadaşına kırmızı bir ayakkabı hediye edersen bu yakın zamanda seni bırakacağını ifade eder

- Kore'de geceleyin tırnak kesmenin iyi olmadığı söylenir
Geceleyin tırnak kesen birinin tırnaklarının fareler tarafından yeneceğini ve tırnak kesen kişinin ruhunu alacaklarına inanılır
- Kore'de geceleyin şarkı söyleyen kişinin ertesi gün bir yılanın saldırısına uğrayacağına inanılır

- Kore'de evlenirken eşiyle arasında 5 yaş fark olan kişinin evliliğinin kötü gideceğine inanılır
Eşiyle hergün kavga edeceğini ama asla boşanmayacağına inanılır Damat ve gelin arasındaki en iyi yaş farkının 4 olduğuna inanılır
Yiyecek & İçecek

Kore yemekleri besleyici, vitamini bol ve genelde düşük kalorilidir Sebze ağırlıklı bir mutfak olduğu için kilo almaktan korkmadan herşeyi yiyebilirsiniz Dünyaca ünlü Kore mutfağında öne çıkan tadların başında bol sarmısak ve kırmızı biber gelir Ayrıca lezzeti artırmak için çeşitli baharatlar, soya sosu, susam yağı ve zencefil de kullanırlar
17 yüzyılda Kore mutfağına kırmızı biberin girmesiyle Kore yemeklerinde bir devrim yaşandı diyebiliriz Koreliler kırmızı biber sayesinde balıkları ve sebzeleri günlerce saklamanın yolunu buldular, ve bu şekilde Kimchi ortaya çıktı
Koreliler'in geleneğinde yemekleri arka arkaya servis etmek yoktur, bütün yemekler aynı anda masaya konur Ana yemek her zaman çorba, pilav ve kimchi ile tamamlanır
Soya sosu, susam yağı, sarmısak ve baharatlarla marine edilmiş ızgara dana eti olan Pulgogi'yi denemenizi tavsiye ediyoruz
Güney Kore'ye Özel Sebze Yemeği: Kimchi

Kimchi, Kore'ye özgü geleneksel bir sebze yemeğinin genel adı Kore mutfağında çok önemli bir yeri vardır ve her öğünde "olmazsa olmaz" diyebileceğimiz bir yemektir Koreliler için Kimchi'si bir öğün düşünülemez, genelde pilav ve ana yemek ile birlikte servis edilir Temelde Kore lahanası ve turpla yapılır ama 187 farklı yöresel çeşidi vardır Sebzeler baharatlandıktan sonra birkaç gün mayalanmaya bırakılır Kimchi yaparken kullanılan sebzeler isteğe ve mevsime göre değiştirilebilir, bu yüzden çok kimchi çeşidi vardi Ancak, en çok kullanılan sebzeler lahana ve turptur Çok az kalorili bir yiyecek olan Kimchi, mayalandıktan sonra günlerce buzdolabında saklanabilir Mayalanma sonucu oluşan mikroorganizmaların ve organik asitlerin insan vücuduna birçok faydası olduğu biliniyor
Kimchi bugün hem içerdiği besin değeri hem de kendine özgü acılı ve keskin tadıyla dünyaca ünlenmiştir Hatta Kore'de ulusal Kimchi festivalleri bile düzenlenir
Kimchi Tarifi:
Malzemeler:
- 5 baş Kore lahanası,
- 2 adet beyaz turp,
- bir demet su teresi,
- 2 demet yeşil soğan,
- 2 kase kırmızı toz biber,
- 4 yemek kaşığı tuz,
- 4 yemek kaşığı şeker,
- 5 diş sarmısak,
- 1 kök taze zencefil,
- 1 kase tuzlu karides suyu,
- istenirse taze istiridye
Hazırlanışı:
Lahanalar ikiye ya da dörde bölünür Lahanalar tuzlanıp 4 saat bekletilir ya da tuzlu suda 12 saat bekletilir
Turplar dilimlenir ve su teresi 5 cm uzunluğunda kesilir
Yeşil soğanlar ince ince dilimlenir, sarmısak ve zencefil dilimlenir veya dövülür
Tuzlu karides suyu kırmızı toz biberle karıştırılır
Az acılı Kimchi tercih edenler kırmızı biber miktarı azaltabilir Bu karışıma dilimlenen turplar, su teresi, yeşil soğanlar, sarmısak ve zencefil eklenerek hepsi elle karıştırılır
Lahanalar yıkanarak süzülür Hazırlanmış olan karışım lahana yaprakları arasına doldurulur
Karışımı lahanaların aralarına iyice yaydıktan sonra her lahana en dıştaki yaprağı ile kapatılır ve bütün lahanalar toprak bir kaba teker teker yerleştirilir
İlk mayalanma için oda sıcaklığında bir veya iki gün bekletildikten sonra buzdolabına konur Küçük parçalar halinde kesilerek servis edilir
Yeşil Çay
Kore'ye ilk defa Goryeo hanedanlığı zamanında gelen Yeşil Çay, ülkenin en çok tercih edilen geleneksel içeceği Tarihte yaşil çayın en çok Budist keşişler tarafından tercih edildiği biliniyor ve rahatlatıcı özellikleri sebebiyle meditasyonun da vazgeçilmez bir parçası Budizm'in yasaklandığı Joseon Hanedanlığı zamanı hariç her dönemde popülerliğini korudu Günümüzde ise artık Yeşil Çay'ın sağlık açısından birçok yararı olduğu çok iyi biliniyor
Koreliler için çay içmek yalnızca bir zevk değil, aynı zamanda yaşam tarzlarına yerleşmiş çok köklü bir gelenek Koreliler için çayın hazırlanması, servis edilmesi ve içilmesi adeta bir seremoni haline gelmiş ve bu merasime "Dado" diyorlar Koreliler çay yapmayı bir sanat olarak görüyor Çünkü "da" çay demek ve "do" ise birşey yapma, oluşturma sanatı anlamına geliyor Geleneklere göre çay demlendikten sonra bardaklara çok fazla doldurulmamalı Her bardağa çok az konmalı ve bittikçe servis eden kişi bardakları tekrar doldurmalı, çünkü çayın tadı ve rengi durdukça güzelleşiyor
Çayların 6 temel tadı oluyor: tatlı, ekşi, acı, tuzlu, asitli, biberli İlk olarak içenin dilinde keskin bir tat bırakıyor ama eğer çayı ağızda bir süre tutulduktan sonra gerçek tadını hissettiriyor Ayrıca çayın tadını ve rengini alabilmesi için mutlaka iyi demlenmesi gerekiyor
Kore'de Yeşil Çayın haricinde meyve aromalı ve bitkisel çaylar da bulunuyor Örneğin Tarçın çayının ateş düşürücü, pirinç çayının soğuk algınlığını önleyici, mısır çayının ise hazımsızlığı giderici özelliği bulunuyor
Güney Kore'nin Geleneksel Kıyafetleri
Kore geleneksel kıyafetleri üç krallık dönemine dek uzanan bir tarihi vardır Bu dönemde duvar resimlerinde geleneksel kıyafet resimlerine rastlanmıştır Hanbok adı verilen kıyafetler Kore kültürünü en çok temsil eden kıyafetlerdendir


Hanbok
Hanbok, Kore halkının binlerce yıllık benzersiz geleneksel giysisidir Kore kültürünün güzelliği ve zerafeti hanbok giyen kadınların fotoğraflarından görülebilir
Batı tipi giysiler 100 yıl önce gelmiştir Bundan önce hanbok günlük giysi idi Erkekler jeogari isimli Kore ceketi ve baji isimli pantolon giyerlerdi Kadınlar jeogari’yi chima isimli etekle giyerlerdi Günümüzde hanbok; düğün, Lunar Yeni Yıl Günü veya Chuseok Kore Şükran Günü gibi özel kutlama günlerinde giyilir

Jang Nara - It Must Be Love
|