![]() |
Güney Kore
Güney Kore
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Güney Kore'nin Geçmişi: Kore’nin tarihi, Dangun tarafından efsanevi Gojoseon’un MÖ 2333’te kurulmasıyla başlar. MÖ 2.yüzyılda Çin yazı sistemini benimsemesi ve 4. yüzyılda Budizm’in ülkeye gelmesi Üç Kore Krallığı’nın (Goguryeo, Baekje, Silla) üstünde büyük etkileri olmuştur. Güney Kore'nin Arması http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Üç krallığın Silla çatısı altında birleşmesi ile 19. yüzyıla kadar Kore tek bir yönetim tarafından idare edildi ve politik ve kültürel bağımsızlığını sürdürdü. Joseon Hanedanlığı’nın ikinci bölümüne rağmen Kore’nin izolasyon politikası ona ‘Münzevi Krallık’ adını kazandırdı. 19. yüzyıla kadar süren Avrupa’nın ve Japonya’nın koloni haline getirme hedefi 1910’da Japonya’nın Kore’yi işgal etmesiyle gerçekleşti. Japonlar II. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Kore’de kaldılar. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Kore Yarımadasının güneyinde Kore Cumhuriyeti kuruldu. Adanın kuzeyinde ise Komünist rejim hâkimdi. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg 1950 ve 1953 yıllarındaki Kore Savaşlarında Birleşik Devletler ve Birleşmiş Milletler birlikleri Güney Kore’yi Çin ve Sovyet Birliği tarafından desteklenen Kuzey Kore’nin saldırılarından korumaya çalıştılar. 1953’te ateşkes imzalandı ve adanın ikiye ayrılması kararlaştırıldı. Bu dönemden sonra ekonomik gelişmeler sayesinde Güney Kore’nin kişi başına düşen GSYİH’si Kuzey Kore’ninkinden 14 kat daha fazla oldu. 37 yıl süren askeri hâkimiyetten sonra 1993’te Kım Young-Sam sivil başkan seçildi. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg . Güney Kore Halkı Nüfusu: 49,044,790 kişi (Temmuz 2007 tahmini) Yaş dağılımı: 0-14 yaş: % 18.3 ( erkek 4,714,103/ kadın 4,262,873) 15-64 yaş: % 72.1 ( erkek 18,004,719/ kadın 17,346,594) Nüfus artış oranı: % 0.394 (2007 tahmini) Doğum oranı: 9.93 doğum/1000 nüfus (2007 tahmini) Ölüm oranı: 5.99 ölüm/1000 nüfus (2007 tahmini) Net göç oranı: 0 göçmen/1000 nüfus (2007 tahmini) Toplam Nüfus: 1.01 erkek/kadın (2007 tahmini) Bebek ölüm oranı: Toplam: 1000 canlı doğumda 6.05 ölüm Ortalama yaşam süresi: Toplam nüfus: 77.23 yaş Etnik gruplar: 20.000 Çinli hariç; ülke tek bir gruptan oluşmaktadır. Dinler: % 26.3 Hıristiyan (% 19.7 Protestan ve % 6.6 Roma Katolik), % 23.2 Budist, % 1.3 diğerleri veya bilinmiyor, % 49.3 hiçbiri (1995 nüfus sayımı) Diller: Korece ve İngilizce Okuryazarlık oranı: Tanım: 15 yaş ve üzeri okuyup yazabilir. Toplam Nüfus: % 97.9 Erkek: % 99.2 - Kadın: % 96.6 (2003 tahmini) http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg . Güney Kore'de Nüfus ve Sosyal Hayat Kore nüfusu, 1945 yılında 15 milyon iken, Kuzey Kore’den gelen göçmenler yüzünden bugün 43 milyonu geçmiştir. Halkın % 32’si şehirlerde yaşar. En büyük şehir, başşehir Seul’dür. Kore, Çin ile Japonya arasında bir köprü olmasına rağmen, kendilerine has bir kültür geliştirmiştir. Köylerde yaşayan Koreliler, yüzyıllar önceki gibi giyinir ve yaşarlar. Şehirlerde yaşayanlar ise batı dünyasının etkisindedirler. Halkın büyük kesimi Konfüçyüsçülük ve Budizm inancındadırlar. % 10 kadar Hıristiyan vardır. Kore Türk tugayının tanıttığı İslamiyet, her geçen gün yayılmaktadır[kaynak belirtilmeli]. Halkın kullandığı ve resmi dili Korecedir. Eğitimi: Eğitim 6-12 yaş arasında mecburi ve ücretsizdir. Ülkede okur-yazar oranı % 92’dir. Güney Kore’de 72 üniversite ile 82 yüksek okul vardır. Kore'de Batıl İnançlar
. Yiyecek & İçecek http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Kore yemekleri besleyici, vitamini bol ve genelde düşük kalorilidir. Sebze ağırlıklı bir mutfak olduğu için kilo almaktan korkmadan herşeyi yiyebilirsiniz. Dünyaca ünlü Kore mutfağında öne çıkan tadların başında bol sarmısak ve kırmızı biber gelir. Ayrıca lezzeti artırmak için çeşitli baharatlar, soya sosu, susam yağı ve zencefil de kullanırlar. 17. yüzyılda Kore mutfağına kırmızı biberin girmesiyle Kore yemeklerinde bir devrim yaşandı diyebiliriz. Koreliler kırmızı biber sayesinde balıkları ve sebzeleri günlerce saklamanın yolunu buldular, ve bu şekilde Kimchi ortaya çıktı. Koreliler'in geleneğinde yemekleri arka arkaya servis etmek yoktur, bütün yemekler aynı anda masaya konur. Ana yemek her zaman çorba, pilav ve kimchi ile tamamlanır. Soya sosu, susam yağı, sarmısak ve baharatlarla marine edilmiş ızgara dana eti olan Pulgogi'yi denemenizi tavsiye ediyoruz. Güney Kore'ye Özel Sebze Yemeği: Kimchi http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Kimchi, Kore'ye özgü geleneksel bir sebze yemeğinin genel adı. Kore mutfağında çok önemli bir yeri vardır ve her öğünde "olmazsa olmaz" diyebileceğimiz bir yemektir. Koreliler için Kimchi'si bir öğün düşünülemez, genelde pilav ve ana yemek ile birlikte servis edilir. Temelde Kore lahanası ve turpla yapılır ama 187 farklı yöresel çeşidi vardır. Sebzeler baharatlandıktan sonra birkaç gün mayalanmaya bırakılır. Kimchi yaparken kullanılan sebzeler isteğe ve mevsime göre değiştirilebilir, bu yüzden çok kimchi çeşidi vardi. Ancak, en çok kullanılan sebzeler lahana ve turptur. Çok az kalorili bir yiyecek olan Kimchi, mayalandıktan sonra günlerce buzdolabında saklanabilir. Mayalanma sonucu oluşan mikroorganizmaların ve organik asitlerin insan vücuduna birçok faydası olduğu biliniyor. Kimchi bugün hem içerdiği besin değeri hem de kendine özgü acılı ve keskin tadıyla dünyaca ünlenmiştir. Hatta Kore'de ulusal Kimchi festivalleri bile düzenlenir. Kimchi Tarifi: Malzemeler:
Hazırlanışı: Lahanalar ikiye ya da dörde bölünür. Lahanalar tuzlanıp 4 saat bekletilir ya da tuzlu suda 12 saat bekletilir. Turplar dilimlenir ve su teresi 5 cm uzunluğunda kesilir. Yeşil soğanlar ince ince dilimlenir, sarmısak ve zencefil dilimlenir veya dövülür. Tuzlu karides suyu kırmızı toz biberle karıştırılır. Az acılı Kimchi tercih edenler kırmızı biber miktarı azaltabilir. Bu karışıma dilimlenen turplar, su teresi, yeşil soğanlar, sarmısak ve zencefil eklenerek hepsi elle karıştırılır. Lahanalar yıkanarak süzülür. Hazırlanmış olan karışım lahana yaprakları arasına doldurulur. Karışımı lahanaların aralarına iyice yaydıktan sonra her lahana en dıştaki yaprağı ile kapatılır ve bütün lahanalar toprak bir kaba teker teker yerleştirilir. İlk mayalanma için oda sıcaklığında bir veya iki gün bekletildikten sonra buzdolabına konur. Küçük parçalar halinde kesilerek servis edilir. Yeşil Çay Kore'ye ilk defa Goryeo hanedanlığı zamanında gelen Yeşil Çay, ülkenin en çok tercih edilen geleneksel içeceği. Tarihte yaşil çayın en çok Budist keşişler tarafından tercih edildiği biliniyor ve rahatlatıcı özellikleri sebebiyle meditasyonun da vazgeçilmez bir parçası. Budizm'in yasaklandığı Joseon Hanedanlığı zamanı hariç her dönemde popülerliğini korudu. Günümüzde ise artık Yeşil Çay'ın sağlık açısından birçok yararı olduğu çok iyi biliniyor. Koreliler için çay içmek yalnızca bir zevk değil, aynı zamanda yaşam tarzlarına yerleşmiş çok köklü bir gelenek. Koreliler için çayın hazırlanması, servis edilmesi ve içilmesi adeta bir seremoni haline gelmiş ve bu merasime "Dado" diyorlar. Koreliler çay yapmayı bir sanat olarak görüyor. Çünkü "da" çay demek ve "do" ise birşey yapma, oluşturma sanatı anlamına geliyor. Geleneklere göre çay demlendikten sonra bardaklara çok fazla doldurulmamalı. Her bardağa çok az konmalı ve bittikçe servis eden kişi bardakları tekrar doldurmalı, çünkü çayın tadı ve rengi durdukça güzelleşiyor. Çayların 6 temel tadı oluyor: tatlı, ekşi, acı, tuzlu, asitli, biberli. İlk olarak içenin dilinde keskin bir tat bırakıyor ama eğer çayı ağızda bir süre tutulduktan sonra gerçek tadını hissettiriyor. Ayrıca çayın tadını ve rengini alabilmesi için mutlaka iyi demlenmesi gerekiyor. Kore'de Yeşil Çayın haricinde meyve aromalı ve bitkisel çaylar da bulunuyor. Örneğin Tarçın çayının ateş düşürücü, pirinç çayının soğuk algınlığını önleyici, mısır çayının ise hazımsızlığı giderici özelliği bulunuyor. . Güney Kore'nin Geleneksel Kıyafetleri Kore geleneksel kıyafetleri üç krallık dönemine dek uzanan bir tarihi vardır.Bu dönemde duvar resimlerinde geleneksel kıyafet resimlerine rastlanmıştır. Hanbok adı verilen kıyafetler Kore kültürünü en çok temsil eden kıyafetlerdendir. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Hanbok Hanbok, Kore halkının binlerce yıllık benzersiz geleneksel giysisidir. Kore kültürünün güzelliği ve zerafeti hanbok giyen kadınların fotoğraflarından görülebilir. Batı tipi giysiler 100 yıl önce gelmiştir. Bundan önce hanbok günlük giysi idi. Erkekler jeogari isimli Kore ceketi ve baji isimli pantolon giyerlerdi. Kadınlar jeogari’yi chima isimli etekle giyerlerdi. Günümüzde hanbok; düğün, Lunar Yeni Yıl Günü veya Chuseok Kore Şükran Günü gibi özel kutlama günlerinde giyilir. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Jang Nara - It Must Be Love |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.