![]() |
Neme Gerek Kardeşim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Neme Gerek Kardeşim"Neme gerek kardeşim!" Geçen gün alış veriş için bir mağazaya girdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Görüyorsun bunlara hiç ihtiyaç yok ![]() İşte tezgâhtarın cevabı: - Boş ver abi, bizim patron çok zengindir ![]() ![]() Başka bir zaman da resmî bir daireye işim düşmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kısaca gelişimin sebebini anlattım ![]() - Beyim sana bir şey söyleyeyim mi? Sen boşuna bekliyorsun ![]() ![]() Adam ciddî bir ifade ile durumu anlatınca, hemen bir kat altta bulunan başka bir kısmın müdürü olan arkadaşım hatırıma geldi ![]() ![]() ![]() - Odacı doğru söylemiş ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşıma sordum: - Sen bunu gereken yerlere niçin bildirmiyorsun? Olanlara niçin seyirci kalıyorsun? - Neme lâzım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte size iki yaşanmış örnek! Biri özel sektörden, diğeri devlet sektöründen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Tarih tekerrürden ibarettir!" diye boşuna söylememişler ![]() ![]() ![]() ![]() Birgün cihan padişahı Kanunî Sultan Süleyman Han, aynı zamanda süt kardeşi olan evliyanın büyüklerinden Yahya Efendi hazretlerine bir mektup göndererek şunu sorar: "Ağabey! Sen ilâhî sırlara vâkıfsın, bilirsin ![]() Mektubu okuyan Yahya Efendi hazretleri eline kâğıt kalem alıp; "Kardeşim, neme gerek!" diye iri harflerle yazıp Kanunî'ye gönderir ![]() Kanunî, Yahya Efendiden gelen mektubu okuduğunda; "Böyle önemli bir konuda nasıl ilgisiz kalabilir, nasıl böyle cevap verir?" diye hayretler içinde kalır ![]() - Ağabey! Ne olur gizlemeyip, suâlime cevap veriniz! Biz de ona göre hareket edelim ![]() Yahya Efendi bunun üzerine tebessüm ederek cevap verir: - Biz cevap verdik ![]() ![]() - Nasıl? - Ülkende haksızlık, adam kayırma, rüşvet yayılırsa; işitenler de, "Neme gerek!" derse ve onu önlemeye çalışmazlarsa; sonra koyunu kurt değil de çoban yerse; bilenler de bunu söylemeyip gizlerse; fakirlerin, muhtaçların, gariplerin feryadı göklere çıkıp, bunları taşlardan başkası işitmezse; işte o zaman felâket başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yahya Efendinin sözleri aynen vuku buldu ![]() ![]() ![]() ![]() Ne demiş şair: "Sahipsiz vatanın batması haktır, sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır!" Mehmet Oruç |
![]() |
![]() |
|