![]() |
Hayâ-Murakabe-İhsan |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hayâ-Murakabe-İhsanHAYÂ-MURAKABE-İHSAN Bil ki, haya (Allah'tan utanma) mukarrebînin (Allah'a yakın velîlerin) makamlarının ilkidir ![]() ![]() Kulu hayâlı olmaya sevk eden, Allahu Teâlâ'nın her an kendisini gördüğünü bilmesidir ![]() ![]() Kulun, nefisinin ayıplarını tanıması, onun Yüce Rab-binin hakkını korumadaki kusurlarını bilmesi de vaciptir ![]() ![]() ![]() Haya, kalbin yüce Allah'ın hakkını yerine getirmedeki kusurunu gördüğünde yaptığı gibi, Allahu Teâlâ'dan utanarak, her halde boyun büküp önüne bakmasıdır ![]() Hayanın herkese gerekli kısmı, terkedilmesi istenen haramları terketmek ve yapılması istenen şeyleri yerine getirmektir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hayâ-Murakabe-İhsan |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hayâ-Murakabe-İhsanMURAKABE VE İHSAN Bunlar, aynı mânaya gelen iki kelimedir ![]() Murakabenin evvelinde elde edilecek sonuç, kalbe gelen düşünceleri kontrol etmek, onların içinde karışık olanları keşfedip ayırmak, Allahu Teâlâ'nın her an bizi gördüğünü düşünerek O'na karşı edepli olmak ve herkesten istenen şekliyle hayâlı olmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah'tan hakkı ile haya edinil buyurdular: Ashap, "Ey Allah'ın resulü, biz Allah'tan haya ediyoruz" dediler ![]() ![]() ![]() "Benim bahsettiğim haya, sizin dediğiniz değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haya, manevî makamlardandır ![]() Haller içindeki özel hayaya gelince bu, Hz ![]() ![]() ![]() 44 Tirmizî, "Kıyâme", 24; Müsned, I, 387; Hâkim, el-Möstedrek, IV, 323; Taberânî, e-Mu'cemü'l-Kebîr, II, 246 ![]() "Ben, karanlık bir evde yıkanırken Allahu Teâlâ'dan haya ettiğim için belimi büker iki büklüm olurum ![]() Ahmed b ![]() Ebü'l-Abbas el-Müezzin'in şöyle dediğini işittim: Serî es-Sakatî bana dedi ki: "Sana söyleyeceğim şu sözleri iyi ezberle: Haya ve üns kalpleri dolaşır; içinde zühd (dünyadan sevgiyi çekme) ve vera' (şüpheli şeylerden çekinme) duygusu buldukları kalbe inerler; yoksa çekip giderler ![]() Haya; ruhun Allah'ın celâlini yüceltmek için başını eğip ilâhî huzurda edebe bürünmesidir ![]() Üns, Allah'ın cemâlinin sonsuz güzelliğini müşahede ile ruhun manevî zevke ermesidir, ikisi birleştiği zaman, işte istenecek ve peşine düşülecek en büyük hedef budur ![]() Hikmet ehlinden biri demiştir ki: "Kim haya hakkında konuşur da kendisi konuştuğu hususlarda yüce Allah'tan haya etmezse, o, istidrâca düşmüş (hâli ile alda-nıp azaba doğru giden) biridir ![]() Zünnun el-Mısrî (rah) şöyle demiştir: "Haya, Allahu Teâlâ'ya karşı geçmişteki kusurlarından utanarak kalpte O'na karşı heybetin bulunmasıdır ![]() İbn Atâ demiştir ki: "En büyük ilim heybet (Allah'ın yüceliği karşısında kalbin titremesi) ve hayadır; bunlar kuldan gidince, onda hiçbir hayır yoktur ![]() Ebû Süleyman ed-Dârânî emiştir ki: "İbadet edenler, dört hal üzere ibadet ederler ![]() recâ (ümit), tazim (Allah'ı yüceltme) ve hayadır ![]() ![]() ![]() ![]() Velîlerden biri demiştir ki: "Haya sahiplerinin kalplerine hâkim olan, Allahu Teâlâ'nın kendilerine nazar ettiğini düşünerek devamlı O'nu yüceltme ve tazim halidir ![]() Şeyh Ebu'n-Necib es-Sühreverdî (rah) şu şiiri okumuştur: İştiyak duyarım ona; bana görününce de; Eğerim hep başımı o dostun celâlinden ![]() Bu korkudan değildir, aksine heybettedir; Bir de korunduğumdan o güzel cemâlinden ![]() Benden ayrılışına dayanamam ölürüm; Yeni hayat bulurum o dostun gelişinden ![]() Büyük bir sabır ile gözümü çekerim ondan; Ama simasını hiç çıkarmam hayalimden ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hayâ-Murakabe-İhsan |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hayâ-Murakabe-İhsanMURAKABENİN DERECELERİ Murakabe, iki derecede gerçekleşir ![]() ![]() Birinci derecedeki murakabe, sıddıklar içinden mu-karrebun makamına ulaşmış ariflerin murakabesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu murakabe içinde, azaların durumuna gelince; vücut azaları görülen şeyler bir yana, görünmeyen her şeyden kesilerek tamamen yüce Allah'a münâcâta (zikir ve yalvarışa) yönelir ![]() ![]() İkinci murakabe çeşidine gelince, o; müminler içindeki vera' (takva) sahiplerinin murakabesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, bu kimselere Allahu Teâlâ'dan haya (utanma hali) hâkim olmuştur; artık onlar, bir işe ancak onu araştırdıktan sonra adım atarlar ve kıyamet günü kendilerini rezil edecek şeylerden şiddetle kaçınırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Allah en iyisini bilir İMAM GAZÂLÎ |
![]() |
![]() |
|