Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alınmayan, sahabiler, selamı

Selâmı Alınmayan Sahabîler

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hz Kâ'b bin Mâlik, Hz Mürâre bin Rebi' ve Hz Hilâl bin Ümeyye, üçü de samimi, sağlam birer Müslümandı Fakat üçü de, meşru bir özürleri olmaksızın, sırf ihmâlkârlıklarının eseri olarak Tebük Seferine çıkan orduya katılmayıp Medine'de kalmışlardı

Kâ'b bin Mâlik, Ensarın Hazreç Kabilesinden olan şâirdi Akabe Bîatında bulunan üç şâirden biriydi Harplerde kahramanlık duygularını harekete geçiren hamasî şiirler söylerdi Tebük Seferine kadar Bedir hariç diğer bütün savaşlara katılmıştı Hatta Uhud günü, her tarafın birbirine karıştığı o dehşetli anda Resûl-i Kibriyâ Efendimizi miğferi altında parlayan mübârek gözlerinden o tanıyıp Ashaba haber vermiş, onların toparlanması için seslenmişti O günkü çarpışmada on bir yara da almıştı

Mürâre bin Rebi' ile Hilâl bin Ümeyye de Ashab-ı Bedir'den, örnek ahlâk ve fazilet sahibi iki Sahabî idi

Bu üç kişiden biri olan Kâ'b bin Mâlik (ra) seferden geri kalışını şöyle anlatır:

"Resûlullah (asm), bu savaşı (Tebük Savaşını) meyvelerin olgunlaştığı ve ağaç gölgelerinin altında serinleme arzusunun şiddetlendiği bir zamanda yaptı Resûlullahla beraber bütün Müslümanlar harbe hazırlandılar"

"Ben de onlarla birlikte sefere hazırlanmak için sabahleyin evden çıkıp dolaşırdım Fakat hiç bir iş görmeden akşam üzeri döner geri gelirdim"

"Kendi kendime; "Hazırlanmağa imkânım, kudretim ve henüz zamanım da var" derdim Bu ihmalcilik bende durmayıp devam etmişti Nihâyet herkes gerçekten hazırlandı Ve bir sabah Resûlullah (asm) ile Müslümanlar sefere çıktılar Halbuki ben, o âna kadar, savaş teçhizatımdan hiç birini hazırlamamıştım Yine kendi kendime; "Bir iki gün sonra hazırlanır, onlara yetişirim" diyordum"

"Ordu, Medine'den ayrılıp gittikten sonra hazırlanmak için sabah erkenden kalktım Fakat yine eskisi gibi bir türlü hazırlık yapamadım Bu durumum Müslümanlar gidinceye ve savaş bitinceye kadar böyle devam etti Binip gitmeyi, onlara yetişmeyi düşündüm, keşke bunu olsun yapsaydım Fakat bir türlü muvaffak olamadım"

Geri kalan diğer iki Sahabînin de durumları bundan farksızdı Hiç biri kötü niyetle geri kalmış değildi Ancak, ihmalkâr davranmışlar ve ordudan geri kalmışlardı Bu durum da onların acı bir imtihan ve sıkıntı geçirmelerine sebep oluyordu

Resûl-i Ekrem Efendimiz, henüz Mescid-i Saâdetlerinde iken bu üç Sahabî af dilemeye geldiler Ne için geri kaldıklarını açık açık anlattılar

Hz Kâ'b bin Mâlik af dilemeye gittikleri o ânı şöyle anlatır:

"Resûlullah (asm) sabahleyin geldi Herhangi bir seferden döndüklerinde önce mescide gider, orada iki rekât namaz kılar, ondan sonra da Müslümanlarla otururdu"

"Yine aynı şekilde iki rekât namaz kılıp Müslümanlarla oturduğunda, harbe iştirak etmemiş olanlar ona gelerek yemin ettiler ve özür beyânında bulundular Bunlar seksen kadardı Resûlullah (asm), onların sözlerine ve zahire bakarak beyân ettikleri özürlerini yerinde görüp, onlar için Allah"tan af diledi ve işin iç yüzünü ve hakikatını Allahu Taâlaya havale etti"

"O sırada ben de huzura geldim Resûlullah Aleyhiselâma selâm verince acı bir tebessümle gülümsedi Sonra bana, "Gel bakalım" diye buyurdu"

"Yürüdüm, önüne oturdum Bana, "Seni harpten alıkoyan sebep neydi? Sen Akabe'de bîat etmiş değil miydin?" buyurdu

"Evet, vallahi, yâ Resûlallah! Size her hal ü kârda yardım etmeye söz verdim Yâ Resûlallah! Allah'a yemin ederim ki, sizden başka şu dünyada insanlardan herhangi birisinin karşısında otursaydım, alelâde bir özür ileri sürerek onun gazabından kendimi kurtarmayı başarırdım Çünkü, ben Allah'ın inayeti ile kuvvetli bir hitabete sahibim Bugün sana yalan söylesem şu anda beni mâzur görürsün Fakat birgün Allah sana işin hakikatini bildirirse yine bana kızarsın Eğer huzurunuzda doğruyu söylersem, yine kızacaksınız Ama ben bu hususta Allah'ın affını diliyorum Hayır, hiç bir mazeretim yoktu Şunu da belirteyim ki, hiçbir zaman sefere çkıldığı andaki kadar kuvvetli ve varlıklı da olmamıştım"

Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) Kâ'b Hazretlerinin bu konuşmasından sonra, "İşte bu doğruyu söyledi Kalk git; Allah senin hakkında bir hüküm verinceye kadar bekle" buyurdu

Diğer iki Sahabî de Kâb Hazretleri gibi konuştular Peygamber Efendimiz (asm), onlara da gidip Allah'ın haklarında indireceği hükme kadar beklemelerini söyledi

Salih SURUÇ

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-02-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Bu olayı kendi halimize benzettim

Hayırlı işlerimizde hep deriz ya, " bu gün kalsın yarın Bunuda bi atlatayım sonra"

Erlelenen işler artık hep öylece süre gelecektir

Şeytan kendine gölgelik bulmuş olur böylece

Mevlam bizleri nefsimizle başbaşa bırakmasın

Mevlam razı olsun DELİKANLI, açtığın şu konular okadar değerli ki, yorum getirecek bir şey kalmıyor

Sadece sessizce dersler çıkartıyoruz ki, en güzelide o

Allah cc hizmetinde muvaffak eylesin

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com