Prof. Dr. Sinsi
|
Mirac (1)
MİRAC (1)
Tarih: 2008-07-26
Bugün sizinle Miracı konuşacağız Yani yolu, yani yolculuğu, yani yürümeyi ve yolları arşınlamayı konuşacağız , yollar yürümek içindir Fakat şu gerçeği de hiç unutma: Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir Dostlar bu yolda yürürken, güneşe bakın, toprağa bakın, suya bakın, buluta bakın fakat arkanıza asla bakmayın 
Kimin geldiği önemli değil, kimin gelmediği de, değilmi ki, bu yolun yolcusu olmak nasip işi  Unutmayın, yolcu değişir, yol değişir, ama menzil değişmez Yolcuya bakıp yolu tanımayın Yola bakın, yolcuyu tanıyın, yolcu hakkındaki kıymet hükmünü ona göre verin Vahim olan, yolun yolcusuz olması değil, asıl vahim olan yolcunun yolsuz olmasıdır; yolsuz hedefsiz, amaçsız, şaşkın, hercai ve seyyal  Yürüdüğünüz bir yol varmı? Yolunuz sizi nereye çıkarıyor? Yoldaşınız kim? Unutma ey Mümin "En doğru yol; en dikensiz yoldur" diyenler seni aldatıyorlar Onlar, karanlık evlerinde kaybettiklerini sokak lambasının altında arayan şaşkınlardır Aldırma Ayağına batan dikenler, aradığın gülün habercisidir İsra ve Miracın mübarek yolcusu Hz Muhammed (s a v ) sizlere yol azığı olacak, menzile vardığınızda sizin kim olduğunuzu tanıttıracak bir demet gül sunmak istiyorum
Şöyle buyuruyor: "Birbirinize lanet etmeyin "
Hz Ömer'in oğlu Abdullah der ki; Peygamberimiz (SAV) "Mümin başkasına lanet etmez" buyurdu
Şöyle buyururdu: "Öfkelenmeyin "
Ebu Hureyre (RA) aktarıyor Bir kişi Peygamberimize (SAV) geldi ve bana kısa ve özlü bir şey söyle ki tutabileyim, dedi Resulullah (SAV) "kızma" buyurdu O kimse bu sorusunu birkaç kez tekrarladı Resulullah (SAV) da her defasında "kızma" buyurdu Ne kadar da hayati bir öğüt Birçok felaket, cinayet ve hata bir anlık öfkeden kaynaklanmıyor mu?
Şöyle buyurdu: "Büyüklere saygılı davranın " Hz Enes bin Malik'ten (RA) aktarıldığına göre Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: "Bir genç, bir ihtiyara yaşlı olmasından dolayı ikramda bulunursa; yaşlandığı zaman kendisine ikramda bulunacak bir kimseyi kendisine hazırlar "
Şöyle buyururdu: "En hayırsız kişi ikiyüzlü olandır "
Ebu Hureyre (RA) bildiriyor Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurdu: "Kıyamet günü en kötü konumda olacak kişi, ikiyüzlü olup insanlara çifte standart uygulayan kişidir "
Şöyle buyururdu: "Zalim kıyamette karanlıkta olacaktır "
İbn Ömer (RA) aktarıyor: Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: "Zalim, haksız ve yaradılışı bozan, ahirette karanlıklar içinde olacaktır "
Şöyle buyururdu: "Ara bozup söz taşıyan cennete giremez "
Bir adam Hz Huzeyfe'nin yanından geçti Huzeyfe'ye, "Bu adam devlet adamlarına, insanların aleyhine söz taşıyor" dediler Hz Huzeyfe şöyle dedi: Peygamberimizden işittim, şöyle buyuruyordu: "Koğucu, arabozucu ve söz taşıyan cennete giremez "
Şöyle buyururdu: "Müslüman'ın (kardeşinizin) ayıbını araştırmayın "
İbn Ömer'in (RA) aktardığına göre Peygamberimiz (SAV) minbere çıktı ve hayli yüksek bir sesle şöyle buyurdu: "Müslümanları üzmeyin, onları ayıplamayın, onların kusurlarını araştırmayın Her kim Müslüman kardeşinin ayıbını araştırırsa Allah onun ayıbını ortaya çıkarır Allah her kimin ayıbını ortaya çıkarırsa, onu evinde bile rezil eder " Şöyle buyururdu: "Ahrette bana en yakın olanınız, güzel ahlaklı olanınızdır "
Hz Cabir (RA) aktarıyor Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurdu: "Kıyamet günü bana en sevgili ve en yakın olanınız, ahlakı en güzel olanınızdır Kıyamet günü bana en uzak ve sevimsiz olanlar, saçmalayıp boşboğazlık eden, ululuk taslayıp kibirli davrananlardır "
Şöyle buyururdu: "Küs olanlar cennete giremez "
Ebu Hureyre (RA) aktarıyor Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurdu: "Cennetin kapıları pazartesi ve perşembe günleri açılır Bu iki günde Allah'a şirk koşmayan herkesin günahları bağışlanır Ancak birbirine dargın olan iki kişi bu affın dışında tutulur Bu iki kişi barışıncaya kadar cennete koymayın denir " Şöyle buyururdu: "Alçak gönüllülük kişiyi yüceltir "
Ebu Hureyre (RA) aktarıyor Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurdu: "Sadaka, malı eksiltmez Allah için alçak gönüllülük gösteren kimsenin derecesini (dünya ve ahrette) Allah yüceltir "
Bütün bunlar Peygamberimizin (SAV) hayat ilkelerinden yolculuk için bir demetti sadece Ama hayatın karanlığına ışık tutacak hayati dokunuşlar bunlar Belki, bütün bunları biliyoruz diyeceğiz, o zaman sorarım ben de: Neden uygulamıyoruz öyleyse! Uygulasaydık, yaşasaydık böyle olur muyduk acaba? 
|