![]() |
Mühim Olan Gönüldür |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mühim Olan GönüldürEbû Bekr-i Şiblî ki, âşıktı Zülcelâle, Ve tasavvuf yolunda, ermişti tam kemâle ![]() Nefsî arzûlarının, yapmazdı bir tekini, Yaşıyan ölü gibi, addederdi kendini ![]() Bir elbise yaptırdı, üstüne yeni, düzgün, Ve onu giyinerek, dışarı çıktı bir gün ![]() Gördü kimin üstünde, var ise, yeni esvâb, İnsanlar onun ile, oluyor hep muhâtab ![]() Kimin üzerinde de, varsa eski elbise, Onlarla ilgilenen, olmuyordu hiç kimse ![]() İşbu hâl, kendisine, oldukça etti tesir, Durdu, düşündü biraz, oldu çok müteessir ![]() Oracıkta evine, dönerek tekrar yine, Eski elbisesini, giyindi üzerine ![]() Dediler ki: "Efendim niçin böyle ettiniz? Yenileri çıkarıp, tekrar eski giydiniz?" Buyurdu: "İnsanların, hâline ettim nazar, Çok taaccüp eyledim, üzüldüm bî-ihtiyar ![]() Gördüm ki hep insanlar, bakıyor dış kalıba, Halbuki mühim midir, giyilen kaftan, abâ? Hak teâlâ indinde, zâhir mühim değil hiç, Mühim olan gönüldür, her şey onda mündemiç ![]() Bakmıyor Hak teâlâ, kişinin dış hâline, Lâkin nazar ediyor, niyetine, kalbine ![]() Zarftan daha ziyâde, mazruftur mühim olan, Zîrâ niyete göre, hüküm verir Yaradan ![]() Kalbi bozuk bir kişi, giyse kıymetli libâs, Ne kıymeti vardır ki, azâbdan olmaz halâs ![]() Kalbi mâmur olan da, çul giyse üzerine, Hak teâla indinde, makbûldur o kul yine ![]() Zîrâ cenab-ı Allah, kalblere nazar eder, Kalbleri ihlâs ile, süslemektir tek hüner ![]() Eğer ki bu ihlâstan, mahrum ise bir gönül, Rızâ-i ilâhîye, edemez hiç temâyül |
![]() |
![]() |
|