![]() |
Ben Haklıyım Diyenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ben Haklıyım DiyenlerBen Haklıyım diyenler ![]() ![]() Kendini bilmezin biri geliyor İmam-ı âzam hazretlerinin yakasını tutuyor ![]() Hem ağıza alınmayacak şeyler söylüyor, hem de hırpalıyor ![]() Çarşı bir anda duruluyor, ortalıkta buz gibi bir hava esiyor ![]() Olacak şey değil ![]() ![]() Neden sonra içlerinden biri kıpırdıyor "Bakın hele şu edepsize " deyiverince kalabalık dalgalanıyor ![]() Adam telâşla kaçmaya başlıyor ama önde İmam arkada talebeleri peşine takılıyorlar ![]() Düşünün Bağdat çarşısında yüce velinin kovaladığı bir adam ![]() ![]() ![]() Ardında kasaplar, çobanlar, arabacılar ![]() Adam önceleri arayı açıyor ama çıkmaz bir sokağa girince duruyor ve ellerini kaldırıp teslim oluyor ![]() Nefesi ciğerine sığmıyor, gözlerine dolu dolu bir korku oturuyor ![]() Titrek bir sesle "Aman efendim" diyor, "ben ettim siz etmeyin ![]() İmam-ı âzam hiddetli görünmüyor ![]() Yumuşak bir sesle "Sana kimsenin bir şey edeceği yok evladım" diyor, "yalnız şunu bil ki hakkımı helal ettim ![]() -Peki beni bunun için mi kovaladınız? -Evet ![]() -İyi ama niye? -Bu basit bir hesap, mahşere kalmasın ![]() -Anlayamadım? Mübarek acı acı gülüyor ![]() İmam yoluna, kalabalık işine dönüyor ![]() Adam bir başına kala kalıyor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ben Haklıyım Diyenler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ben Haklıyım DiyenlerHızır Aleyhimesselâm Mevlânâ Celaleddin Rumi hazretleri bir gün câmide vâz ederken, mevzû; Hızır ile Mûsâ aleyhimesselâmın kıssasına gelmişti ![]() Bu kıssayı, öyle fesâhat ve belâgat ile anlatıyordu ki, herkes nefesini kesip, can kulağı ile dinliyordu ![]() Benim yanımda bir şahıs başını önüne eğmiş bir şeyler mırıldanıyordu ![]() Kulak verdim, dediklerini anladım ![]() ![]() ![]() Bunun Hızır olduğunu anladım ![]() ![]() "Anladım ![]() Sen Hızır'sın, ne olur, bana ihsân eyle!" dedim ![]() Cevâben; "Burada hazret-i Mevlânâ varken, benim sana ihsânda bulunmam deniz yanında teyemmüm gibi olur ![]() Senin bütün müşkillerini hocan Mevlânâ Celaleddin Rumi hazretleri halleder'' ![]() ![]() Ben bu hâli Mevlânâ hazretlerine anlatmak için yanına gittiğimde, ben daha söze başlamadan; "Ey Attâr! Hızır aleyhisselâmın sözleri doğrudur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ben Haklıyım Diyenler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ben Haklıyım Diyenlerİbret almıyorsan Birgün Emir Süleyman Pervane, Mevlana'dan kendisine nasihat vermesi için ricada bulumuştu ![]() Mevlana, bir zaman düşündükten sonra: - Emir Pervane, Kur'anı Kerimi ezberlediğini duyuyorum, doğru mu? Dedi ![]() Pervane: - Evet ![]() - Ayrıca, Şeyh Sadreddin'den hadis ilmi okuduğunu da duydum ![]() - Evet doğrudur ![]() Bunun üzerine Mevlana şöyle buyurmuştu: - Mademki Allahü tealanın ve O'nun Peygamberinin "aleyhisselam"sözlerini okuyorsun ![]() ![]() ![]() O sözlerden ibret alamıyorsan, hiçbir ayet ve hadis'in emrine uyamıyorsan, benim nasihatimi nasıl dinler ve ona uyarsın ![]() Pervane, bu sözler üzerine ağlıyarak dışarı çıkar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|