![]() |
Kıbrıs Mutfağından Bazı Tarifler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kıbrıs Mutfağından Bazı TariflerMücendra Pilavı Hellim Böreği Şeftali Kebabı Mücendra Pilavı Pirinç ve Yeşil Mercimek Türk sofrasının vazgeçilmez kışlık yemeklik malzemelerindendir ![]() Malzemeler (6 kişilik) 250 gr ![]() 190 gr ![]() 1 adet rta boy kuru soğan, 60 gr Ayçiçek yağı, 800 Gr (dört bardak) su ![]() Hazırlanışı; Kuru soğanı soyduktan sonra yemeklik olarak doğra bir kenarda hazır tut ![]() ![]() Bu arada bir tavada ayçiçek yağını kızdırdıktan sonra soğanı kızart ![]() ![]() ![]() ![]() Hellim Böreği: Kıbrısa özgü Hellim peynirini öncelikle tatmanız gerek ![]() ![]() ![]() Hellim peynirini düz beyaz peynir gibi bir kere tadın ancak sofranızda Hellim peynirini çok değişik şekillerde tadabilirsiniz ![]() Hellimi öncelikle tefal tavada ızgara yaparak tadın ![]() Çelik tavada hafifçe erittiğiniz tereyağın içinde kızartarak tadına bakın ![]() Pikniğe gittiniz kebapları ızgara yaptınız ancak doymadınız! Ne yapsak ki diye sormayın ![]() ![]() ![]() Hellim peynirinin tadına varabildiyseniz sıra geldi hellim böreğine ![]() ![]() ![]() Malzemeler; 1,5 su bardağı un (yaklaşık 300 gr) 3/4 bardak su (yaklaşık 150 gr) 1/4 Çay bardağı ayçiçek yağı (15 gr) 300 gram rendelenmiş hellim 5 orta boy soğan (yaklaşık 250 gr) 1/2 Çay bardağı ayçiçek yağı Hazırlanışı; Yemeklik doğranan soğanlar yağda kızartılır ![]() ![]() ![]() Elinizdeki unu yoğurarak hamur oluşturun ![]() ![]() İkinci parça yufka bir kenarda dursun ![]() ![]() ![]() İkinci yufkayı birincinin üzerine yerleştirdikten sonra öbek öbek yerleştirdiğin hellimlerin kabartıları kendini belli edecek ![]() ![]() ![]() Hazırladığınız bu börekleri sıcak yağda veya ocakta kızdırılmış saç üzerinde pişirin ![]() Afiyet olsun ![]() ![]() Şeftali Kebabı: Kıbrıs'ı ziyaret edip "Şeftali Kebabı"nı yemeden dönenlerin sayısı azdır ![]() ![]() Malzemeler; Yarım kilo dana kıyma 250 gr ![]() Yaklaşık 100 gr kuru soğan yarım demet maydonoz 1 çay kaşığı tuz biraz karabiber Hazırlanışı; Kuru soğanı soyduktan sonra olabildiğince ince doğrayın ![]() Maydonozları iyice yıkayıp kurumasını bekledikten sonra küçük küçük kıyın ![]() Dana kıymaya ilave ettiğin soğan, maydonoz, tuz ve karabiberle iyice yoğurun ![]() Daha sonra yoğurduğun harcı şekillendirerek köfte biçimine getirin ![]() Kasaptan alacağın koyun gömleği açtıktan sonra (Her kasapta her zaman bulamayacağınız için kasabınıza önceden sipariş verin) hazır- ladığınız köfteleri rahatça sarabilecek büyüklükte parçalara ayırın ![]() ![]() Köfte biçiminde hazırladığınız malzemeyi gömlekle silindir biçiminde sararak şişe geçirin Izgarada pişireceğiniz şeftali kebabını afiyetle yeyin ![]() ______________________________ ___ VATAN İÇİN GİDECEĞİM, SENİN İÇİN DÖNECEĞİM BİRTANEM Seviyorum seni ekmeği tuza banıp Banıp yer gibi Geceleri ateşler içinde uyanarak Ağzımı dayayıp musluğa Su içer gibi Ne zaman seni düşünsem Bir ceylan su içmeye iner çayırları Büyürken büyürken görürüm gülüm Her sabah her akşam seninle Yeşil bir zeytin tanesi Bir parça mavi deniz alır beni Seni düşündükçe gül dikiyorum Ellerimin değdiği yere Atlara su veriyorum Daha bir seviyorum dağları gülüm Her akşam seninle Yeşil bir zeytin tanesi Bır parça mavi deniz alır beni[/b] |
![]() |
![]() |
|