ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Kıbrıs Mutfağından Bazı Tarifler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=366144)

Prof. Dr. Sinsi 08-01-2012 08:41 PM

Kıbrıs Mutfağından Bazı Tarifler
 
Mücendra Pilavı


Hellim Böreği


Şeftali Kebabı



Mücendra Pilavı


Pirinç ve Yeşil Mercimek Türk sofrasının vazgeçilmez kışlık yemeklik malzemelerindendir. Anadolu'da da değişik isimlerle yapılan bu tür bir pilavı bu kez Kıbrıs Türklerinin usulüyle (mücendra pilavı) pişirmeyi deneyelim


Malzemeler (6 kişilik)


250 gr. Yeşil Mercimek,

190 gr. Pirinç,

1 adet rta boy kuru soğan,

60 gr Ayçiçek yağı,

800 Gr (dört bardak) su.


Hazırlanışı;


Kuru soğanı soyduktan sonra yemeklik olarak doğra bir kenarda hazır tut. Yeşil mercimekleri temizleyip yıkadıktan sonra 30 dakika suda pişir.


Bu arada bir tavada ayçiçek yağını kızdırdıktan sonra soğanı kızart. Kızarmış soğanı 30 dakika pişmiş mercimeğin üzerine ilave et. Daha sonra ayıklanıp temizlendikten sonra yıkanan pirinci de bunun üzerine ekle ve 40 dakika daha pişir. Afiyet olsun. (yukarı)

Hellim Böreği:


Kıbrısa özgü Hellim peynirini öncelikle tatmanız gerek. Kıbrıs'a turist olarak gittiğinizde kahvaltı masasında bir kaç çeşit peynir bulunacaktır. Bunlardan birisi olan hellim peyniri, yoğunluğu ve lezzetiyle bambaşka damak tadı verir.


Hellim peynirini düz beyaz peynir gibi bir kere tadın ancak sofranızda Hellim peynirini çok değişik şekillerde tadabilirsiniz.


Hellimi öncelikle tefal tavada ızgara yaparak tadın.


Çelik tavada hafifçe erittiğiniz tereyağın içinde kızartarak tadına bakın.


Pikniğe gittiniz kebapları ızgara yaptınız ancak doymadınız! Ne yapsak ki diye sormayın. Yanınızda Hellim peyniri varsa, ızgara yapmayı deneyin. Köfteden, şişten daha gönüllü gelecek size.


Hellim peynirinin tadına varabildiyseniz sıra geldi hellim böreğine...


Malzemeler;


1,5 su bardağı un (yaklaşık 300 gr)


3/4 bardak su (yaklaşık 150 gr)


1/4 Çay bardağı ayçiçek yağı (15 gr)


300 gram rendelenmiş hellim


5 orta boy soğan (yaklaşık 250 gr)


1/2 Çay bardağı ayçiçek yağı


Hazırlanışı;


Yemeklik doğranan soğanlar yağda kızartılır. Biraz soğuduktan sonra Hellim rendesi ile karıştır. Biraz karabiber ilave et.


Elinizdeki unu yoğurarak hamur oluşturun. Bu hamura 3/4 çay bardağı ayçiçek yağını ekleyerek iyice yoğurun ve iki pezi (iki parça) yufka olarak aç.


İkinci parça yufka bir kenarda dursun. Ortaya koyduğunuz yufkanın üzerine biraz önce hazırladığınız soğanlı hellim rendesini parçalar halinde yerleştirin. Yufkanın üzerinde yaklaşık 30 öbek halinde hellimi yerleştirdikten sonra ikinci parça yufkayı bunun üzerine ört.


İkinci yufkayı birincinin üzerine yerleştirdikten sonra öbek öbek yerleştirdiğin hellimlerin kabartıları kendini belli edecek. Bir tabağın ya da tencere kapağının kenarını kullanarak bu öbekleri ortada kalacak şekilde kes. Böylece 30 parça börek oluşacak.


Hazırladığınız bu börekleri sıcak yağda veya ocakta kızdırılmış saç üzerinde pişirin.


Afiyet olsun. Kıbrıs'ta Hellim böreğinin bir adı da, içindeki bol soğan nedeniyle, "Suvan Böreği" dir. (yukarı)

Şeftali Kebabı:


Kıbrıs'ı ziyaret edip "Şeftali Kebabı"nı yemeden dönenlerin sayısı azdır. Şeftali gibi kızarmasından mı esinlenildi (ki öyle de söylenir) bilemiyorum ama usulünce yapıldığında beğeneceğinize inanıyorum.

Malzemeler;

Yarım kilo dana kıyma

250 gr. koyun gömlek

Yaklaşık 100 gr kuru soğan

yarım demet maydonoz

1 çay kaşığı tuz

biraz karabiber

Hazırlanışı;

Kuru soğanı soyduktan sonra olabildiğince ince doğrayın.

Maydonozları iyice yıkayıp kurumasını bekledikten sonra küçük küçük kıyın.

Dana kıymaya ilave ettiğin soğan, maydonoz, tuz ve karabiberle iyice yoğurun.

Daha sonra yoğurduğun harcı şekillendirerek köfte biçimine getirin. Şeftali kebabının köftesi genellikle irice olur

Kasaptan alacağın koyun gömleği açtıktan sonra (Her kasapta her zaman bulamayacağınız için kasabınıza önceden sipariş verin) hazır- ladığınız köfteleri rahatça sarabilecek büyüklükte parçalara ayırın..

Köfte biçiminde hazırladığınız malzemeyi gömlekle silindir biçiminde sararak şişe geçirin

Izgarada pişireceğiniz şeftali kebabını afiyetle yeyin.

______________________________ ___
VATAN İÇİN GİDECEĞİM, SENİN İÇİN DÖNECEĞİM BİRTANEM


Seviyorum seni ekmeği tuza banıp

Banıp yer gibi

Geceleri ateşler içinde uyanarak

Ağzımı dayayıp musluğa

Su içer gibi


Ne zaman seni düşünsem

Bir ceylan su içmeye iner çayırları

Büyürken büyürken görürüm gülüm

Her sabah her akşam seninle

Yeşil bir zeytin tanesi

Bir parça mavi deniz alır beni


Seni düşündükçe gül dikiyorum

Ellerimin değdiği yere

Atlara su veriyorum

Daha bir seviyorum dağları gülüm

Her akşam seninle

Yeşil bir zeytin tanesi

Bır parça mavi deniz alır beni[/b]


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.