|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| çocukca, düşlerokumadan, geçmeyin, kesinlikle |
Çocukça Düşler..Okumadan Geçmeyin Kesinlikle... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çocukça Düşler..Okumadan Geçmeyin Kesinlikle...İSTANBUL' DA BİR EV İlayda, kızım pastanı bitirsene… - Doydum anne, yiyemeyeceğim artık ![]() - Aa ama bak arkadaşlarının hepsi önlerindeki pastayı bitirdi Hem bugün senin doğum günün yavrum Tam 7 yaşındasın artık Koca bir kız sayılırsın…Pastanı bitirmezsen, bir daha arabayla gezmek de yok Hadi yavrum, pastanı bitir ve sonra arkadaşlarının sana getirdikleri hediyeleri beraber açalım ha ne dersin?![]() -Off ![]() Tamam anne Bitiriyorum![]() Ama canım hiç istemiyor![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anne' nin düşü ![]() ![]() - Zaman ne de çabuk geçiyor değilmi Gökhan ![]() Evlendiğimiz zamandan beri tamı tamına 10 yıl geçti :En sonunda İlaydamız da 7 yaşına girdi![]() ![]() Ve ben çok mutluyum![]() Şimdiye kadar ne istediyse aldık Bisiklet, bilgisayar, oyuncaklar![]() Ve görüyorum ki şimdi o da çok mutlu![]() Ama bazen korkuyorum![]() Okul zamanı da geldi artık En iyisi özel okula göndermek![]() Devlet okulları malum![]() O yüzden İlayda ‘ nın gelişimi açısından da bu çok önemli Büyüdüğünde onu iyi yerlerde görmek istiyorum anlıyor musun Gökhan![]() Tek korkum bu…-Biliyorum karıcığım Elbette ona iyi bir gelecek hazırlayacağız…Ve mutlu bir yaşamı en az o da bizler kadar hak ediyor![]() ![]() Düş durur, film durur, zaman durur, herkes durur ![]() Kimse kıpırdamaz![]() Ve bir tek İlayda, masasından kalkıp anne ve babasına dönerek cevap verir![]() ![]() İlayda : Evet ![]() İyi bir gelecek, mutlu bir yaşam beni bekliyor Olanlardan, ve yaşıtlarımın öldürülmesinden hayatımın hiçbir evresinde haberim olmayacak Duysam da umarsız kalacağım![]() Böyle yetiştirileceğim![]() ![]() Oysa ölenlerin yerinde ben de olabilirdim![]() Haberlerde Diyarbakır denilen o şehirde bombalarla parçalanan benim de vücudum olabilirdi![]() Annem de babam da bunu anlamıyorlar![]() Ve anlamayacaklar![]() ![]() Geçenlerde babam, haberleri izlerken ölen çocuklara “Zaten büyüdüklerinde terörist olacaklardı” diye söylerken işittim ![]() Nasıl yani baba, nasıl? Ölüm bir çocuğa nasıl yakıştırılır? Nasıl terörist gözüyle bakılır yaşıtıma![]() O daha bir çocuk baba anlıyor musun o da benim gibi bir çocuk![]() Hem de ölümü hiçbir şekilde hak etmeyen, yüreği benim gibi minicik ve hızla çarpan; gözleri benim gibi mavi olmasa da kapkara kaşları ve kömür karası gözleriyle annesine bakan bir kürt çocuğu![]() ![]() Baba, bunu nasıl anlatabilirim ki sana…En iyisi senin için, tekrar masama oturup pastamı bitireyim Yoksa arabanla gezdirmeyeceksin değil mi?![]() ![]() ANKARA' DA BİR GECEKONDU -Hasan, uyansana ![]() Saat sabahın yedisi olmuş ve sen halen yatıyorsun![]() ![]() -Biraz daha uyuyayım ana, ne olursun ![]() -Kalk diyorum sana Geç bile kaldın Biran önce boya sandığını alıp çık Hem sabah insanlar işe gidiyorlar Daha çok kazanırsın Hadi benim yavrum, hadi Hasan’ ım![]() ![]() -Tamam ana, kalkıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Anne' nin düşü - Ahh Hasan’ ım ahh Yaşın daha 8 Babanın ölümünden sonra seni okula da gönderemedim Bir bilsen içim ne kadar kanıyor![]() Ana yüreği derler buna![]() Ama bu yoksulluk, bu yokluk elimizde avucumuzda ne varsa aldı götürdü![]() Her sabah ben temizliğe, sen ayakkabı boyamaya![]() Belki okula giden yaşıtlarını görüyorsundur sokaklarda Yüzünü çevirip bakamıyorsundur onlara Ve başını öne eğip önündeki ayakkabıya daha da hızlı fırça sallıyorsundur![]() Bir fırça daha, bir fırça daha![]() Ve her akşam yüzün yorgun geliyorsun eve Ders çalışmaktan değil yavrum, arkadaşlarınla oynamaktan değil; çalışıp eve para getirdiğinden![]() Hayat, çocukken başlamış senin için yavrum Anan öle yavrum, anan öle![]() ![]() Düş durur, film bir kez daha durur, tıpkı Ankara’ nın soğuk havası gibi Hasan’ ın anası da donakalır ![]() Ve Hasan konuşmaya başlar![]() ![]() Hasan : Babam, havası puslu ve insanları soğuk, Ankara’ daki gecekondumuzda bizi bir başımıza bıraktığında ben daha 6 yaşındaydım ![]() 6 yaşımda hayata başladım![]() 6 yaşımda üşüdüm 6 yaşımda mendil satmaya başlayarak tanıdım bu kentteki resmi gözlerle bakan insanları![]() Ve 2 yıl geçti Geçenlerde ayakkabısını boyadığım bir adam ben boya yaparken bir yandan da elindeki gazeteyi açtı Dikkat kesildim birden gazetedeki resme![]() Bir çocuk kanlar içinde yerde yatıyordu![]() Bir çocuk ölmüştü![]() Kim öldürebilirdi ki benim yaşımdaki bir çocuğu Kim kıyabilirdi ona? Kime, ne söylemiş olabilirdi?![]() Adam, gazetedeki resme dikkatlice baktığımı görünce birden gazeteyi çevirdi Ve neden öyle dikkatli baktığımı sordu![]() İçimdekileri söyleyemedim ona O çocuğun neden öldürüldüğünü sormak isterdim halbuki![]() Bir nedeni olmalıydı öldürülmesinin Yoksa kim kıyabilirdi masumca çarpan bir yüreğe?![]() ![]() En iyisi ben işime koyulayım, anam evde ekmek bekler benden Bir kez daha fırça vurayım şu kahrolası ayakkabılara, bir kez daha![]() Ölen yaşıtım için bir kez daha parlatayım şu lanet ayakkabıları… BATMAN -Mizgin, şehre hastaneye gideceğiz hazırlan kızım ![]() ![]() -Tamam ana şimdi hazırlanıyorum ![]() ![]() -Hazırsanız çıkalım artık ![]() ![]() ![]() ![]() Mizgin ve annesi arabaya binerler Yolda ilerlerken aynı istikamete giden iki kişiyi de arabalarına alıp yola devam ederler![]() Ve birden yolları kesilir Hemen ardından araç taranmaya başlar![]() Mizgin, ardı ardına gelen kurşunlarla olan bitenden habersiz can verir![]() Ve her şey bitince de saçlarından sürüklenerek arabadan çıkarılır![]() Annenin düşü ![]() ![]() ![]() Mizginim…Yüreğimin kanayan yarası ![]() Nasıl acımasızca öldürdüler seni![]() Oysaki doğup da seni ilk kucağıma alışımda nasıl heyecanlanmıştım![]() Mizginim![]() Yürek yaram benim Ben bir saçına bile dokunamazken o kanlı bedenini saçlarından tutarak nasıl sürüklediler![]() Nasıl öldürdüler seni Kurşunlar neden seni seçti? O kanlı saçlarının kurbanı ben olaydım yavrum Aç gözünü Mizginim Daha büyüyüp doktor yapacaktım seni Hasta anana sen bakacaktın![]() Ne olur yavrum, ne olur Mizginim, Ne olur benim yüreğim aç gözlerini aaaçç![]() Ben doğurdum seni![]() Ben dokuz ay karnımda taşıdım…Ben büyüttüm Onları dinleyip de sakın ölme yavrum![]() Anan için aç gözlerini![]() O kanlı saçlarının kurbanı olduğum Ne olur onlara uyup da ölme sakın![]() aç gözlerini![]() ![]() Düş son kez durur ![]() Herkes durur, silahlar susar, annesi susar, zaman bu sefer utancından durur Bir tek Mizgin konuşur Bir tek o cevap verir![]() Yalnızca o![]() ![]() Mizgin : Açamadım gözlerimi ![]() Ve öldüm![]() Ölürken tam 8 yaşındaydım ben İlayda gibi![]() Hasan gibi…Kurşunlar üstüme geldiğinde hiçbir çocuğu benim yerime koymak istemedim![]() Ne İlayda’ yı ne Hasan’ ı![]() Bir Kürt kızıydım ve beni öldürenlere göre kurşunları en çok ben hak etmiştim![]() Ve bu yüzdendir ki ölüm en çok bana yakışıyordu![]() ![]() İlayda, Hasan sakın üzülmeyin![]() Sizin yerinize de öldüm ben![]() Sizin yerinize de can verdim![]() Ve İlayda ailen seni iyi yetiştirip büyüdüğünde sakın 8 yaşında bir kürt kızının acımasızca öldürülüp, saçlarından sürüklendiğini unutma![]() Ve Hasan, o boya sandığına düşlerini sığdırdığın anlarda, her ayakkabı boyayışında bir fırça da bizler için, yaşıtların için vur O kirli ayakları sen temizle Hasan![]() O kipkirli ayakları bir tek sen temizle![]() ![]() Kanlı saçlarıma kurban olan anam, büyüyemedi Mizgin’ in İzin vermediler büyümeme![]() Korktular benden![]() Yetmezmiş gibi saçlarımdan sürüklediler yerde![]() Bir daha gözlerimi açıp sana bakamayacağım anam![]() Ama merak etme ölürken de, saçlarından sürüklenirken de onurluydu Mizgin’ in![]() İnadına gülümsedim katillerimin yüzüne İnadına![]() Çünkü ben onurlu bir kürt kızıyım anam…Çünkü ben MİZGİN’ dim![]() Çünkü ben Zilan’dım![]() Ben Şilan’ dım![]() Ben Enes ‘ tim![]() Ve öldürülen bütün çocuklardım![]() O yüzden ölürken de onurluydum…Öldürülürken de![]() Çünkü ben bir çocuktum![]() |
|
|
|