Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
psikolojisi, zayıflamanın

Zayıflamanın Psikolojisi

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zayıflamanın Psikolojisi

Zayıflıcam derken strese girip daha fazla kilo alan bir çok bayan vardır Zayıflamnın stresi ve zayıflama psikolojisi ile ilgili önemli bilgileri sizler için araştırdığım yazımızda okuyacaksınız İşte detaylı bilgiler ;

Zayıflama Stresi

?Aman allahım çok kilo almışım?
?Acilen kilo vermem lazım?
?Of ne yapsam kilo veremiyorum?
?Diyet kelimesinden bile nefret ediyorum?
?Hiçbir diyet bana kilo verdirmiyor?
?İştahımı bir türlü kontrol edemiyorum?
?Çok yemek yemek istiyorum?

Her gün onlarca danışan ile görüştüğümüzde duyduğumuz cümlelerden sadece bir kaçı Kilo problemi olsun olmasın herkes hayatında en az yüz kez bu cümlelerden en az birini kullanmıştır Hepimiz zayıf kalmak, kilo vermek, fit görünmek istiyoruz Fakat tüm bunları isterken psikolojik ve sosyolojik olarak kendinizi bir baskı altına almış olabileceğinizi hiç düşündünüz mü?

Onlarca kez diyet yapmış bırakmışsanız, sürekli diyet programları izliyor ve araştırıyorsanız, gazetede mutlaka diyet köşesini takip ediyorsanız, etrafınızdakilere sürekli kilo almış mıyım diye soruyorsanız, kıyafet denemekten çekiniyorsanız, kendinizi sürekli kilolu görüyorsanız, hayatınızdaki en büyük sorunlardan biri kilolarınızsa ve tüm bunlarla ilgili umutsuzluk içindeyseniz, evet ,siz zayıflama stresi içindesiniz: Peki bu stresin zayıflamaya olumsuz bir etkisi oluyor mu?

Stres le birlikte terleme artar, sindirim sistemi yavaşlar, kan şekeri yükselir, göz bebekleri genişler, kan kalınlaşır, majör stres hormonu olan kortizol salınımı artar, adrenalin, kolesterol ve tiroid hormonunda artış gözlenir

Hormonlar üzerinde de etki ederek, iştahta farklı etkiler yaratarak kilo artışı ve kilo kaybı şeklinde sonuçlar doğurabilir Streste kortizol hormonu uzun süreli enerji sağlaması için artar ve yağ hücrelerindeki enerjinin kullanılması için salınmasına sebep olur Yağ hücrelerindeki yağlar yer değiştirerek daha çok göbek çevresinde ve karaciğerde birikirler Kortizol artması sonucu damar sertliği, kalp-damar hastalıkları, protein kaybı ve bağışıklık sisteminde zayıflalık oluşabilir

Stresle insülin hormonundaki artış hipoglisemiyi tetikler ve kişide şekerli besinlere eğilim yaratır Özellikle uzun süreli açlıktan sonra tüketilen yüksek karbonhidratlı yiyecekler, karın bölgesinde yağlanmaya daha çok sebep verirler Aynı zamanda kan şekerinin streste sürekli artması, ileri dönemlerde diyabet riskini de artırmaktadır
Stresin yarattığı hormonal değişiklikler ve gelişen farklı değişikliklere bağlı olarak artan iştah, şekerli ve yağlı besinlerin tüketiminin artması sonucu göbek bölgesindeki yağlanma artmaktadır Bu tür yağlanma ise diyabet, kalp damar hastalıklarına riski artırmaktadır

Strese bağlı olarak yaşanan duygusal boşluklarda kimi zaman yemek yemek bu boşlukları doldurabilir Bu da obeziteye etken olabilir

Peki zayıflama stresinden kurtulmak için ne yapmalıyız?

Dününüzü, şimdiki zamanınızı ve gelecek zamanınızı düşünerek bir karar vermelisiniz ?Artık sağlıklı yaşamak istiyorum?, ?tüm bu diyet işlerine bir son vermek istiyorum? ? kilo vermeyi düşünmeyi bırakıyorum? ? Diyete başlıyorum? ?Diyet yapmayacağım ama dikkat edeceğim? ?En doğrusu ne ise öğrenmek istiyorum? ?yardım almaya karar verdim? ? Bu işi başaracağım? ? artık çözüm istiyorum? bunlar gibi birçok karar cümlesi kurabilirsiniz Fakat karar verme aşaması sizin için en önemli aşamadır Kendinizi, yargılarınızı, isteklerinizi ama sadece kendinizi düşünerek ne istediğinize karar vermelisiniz
Karar verme aşamasında kararınız ne olursa olsun ister devam ister tamam olsun bu aşamayı da mutlaka geçmelisiniz

Kafanızdaki tüm diyet kelimelerinin tamamını silmelisiniz, duyduğunuzda sizi rahatsız eden kelimeleri bulmalı ve bunları kağıdın üzerindeki bir yazıyı siliyormuşsunuz gibi silmelisiniz Diyet,kilo,kilolu,obez,selülit,basen,beslenme vb aklınıza ne geliyorsa bir kağıda yazın ve hepsini silin Zihninizi temizleyin Bu aşamadan sonra isterseniz tekrar karar verme aşamasına geçebilirsiniz

Bundan sonrasında ise planlama bölümü geliyor Amaç alışkanlıkları değiştirmek ise sizi mutlu edecek bir beslenme tarzı yaratmalısınız Şuana kadar ki beslenme alışkanlıklarınızı, zaaflerınızı gözden geçirmelisinizDezavantajlarınızı ve avantajlarınızı düşünmelisiniz Değişiklik yapabileceğiniz noktaları bulun, çok büyük değişiklikler değil kastettiğimiz, küçük ama etkisi büyük değişiklikler Örn: ?öğlen et akşam sebze yemeye başlayacağım? gibi Değişim bir süreçtir Stressiz ve acele etmeden bu değişimi gerçekleştirebilirsiniz Bu noktadan sonra tavsiyem bir beslenme uzmanından yardım almanızdır

Diyetisyen Fatma Baysal

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com