![]() |
Zayıflamanın Psikolojisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zayıflamanın PsikolojisiZayıflıcam derken strese girip daha fazla kilo alan bir çok bayan vardır ![]() ![]() ![]() Zayıflama Stresi ?Aman allahım çok kilo almışım? ?Acilen kilo vermem lazım? ?Of ne yapsam kilo veremiyorum? ?Diyet kelimesinden bile nefret ediyorum? ?Hiçbir diyet bana kilo verdirmiyor? ?İştahımı bir türlü kontrol edemiyorum? ?Çok yemek yemek istiyorum? Her gün onlarca danışan ile görüştüğümüzde duyduğumuz cümlelerden sadece bir kaçı ![]() ![]() ![]() Onlarca kez diyet yapmış bırakmışsanız, sürekli diyet programları izliyor ve araştırıyorsanız, gazetede mutlaka diyet köşesini takip ediyorsanız, etrafınızdakilere sürekli kilo almış mıyım diye soruyorsanız, kıyafet denemekten çekiniyorsanız, kendinizi sürekli kilolu görüyorsanız, hayatınızdaki en büyük sorunlardan biri kilolarınızsa ve tüm bunlarla ilgili umutsuzluk içindeyseniz, evet ,siz zayıflama stresi içindesiniz: Peki bu stresin zayıflamaya olumsuz bir etkisi oluyor mu? Stres le birlikte terleme artar, sindirim sistemi yavaşlar, kan şekeri yükselir, göz bebekleri genişler, kan kalınlaşır, majör stres hormonu olan kortizol salınımı artar, adrenalin, kolesterol ve tiroid hormonunda artış gözlenir ![]() Hormonlar üzerinde de etki ederek, iştahta farklı etkiler yaratarak kilo artışı ve kilo kaybı şeklinde sonuçlar doğurabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Stresle insülin hormonundaki artış hipoglisemiyi tetikler ve kişide şekerli besinlere eğilim yaratır ![]() ![]() ![]() Stresin yarattığı hormonal değişiklikler ve gelişen farklı değişikliklere bağlı olarak artan iştah, şekerli ve yağlı besinlerin tüketiminin artması sonucu göbek bölgesindeki yağlanma artmaktadır ![]() ![]() Strese bağlı olarak yaşanan duygusal boşluklarda kimi zaman yemek yemek bu boşlukları doldurabilir ![]() ![]() Peki zayıflama stresinden kurtulmak için ne yapmalıyız? Dününüzü, şimdiki zamanınızı ve gelecek zamanınızı düşünerek bir karar vermelisiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Karar verme aşamasında kararınız ne olursa olsun ister devam ister tamam olsun bu aşamayı da mutlaka geçmelisiniz ![]() Kafanızdaki tüm diyet kelimelerinin tamamını silmelisiniz, duyduğunuzda sizi rahatsız eden kelimeleri bulmalı ve bunları kağıdın üzerindeki bir yazıyı siliyormuşsunuz gibi silmelisiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonrasında ise planlama bölümü geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diyetisyen Fatma Baysal |
![]() |
![]() |
|