ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Zayıflamanın Psikolojisi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=326972)

Prof. Dr. Sinsi 07-27-2012 01:05 AM

Zayıflamanın Psikolojisi
 

Zayıflıcam derken strese girip daha fazla kilo alan bir çok bayan vardır. Zayıflamnın stresi ve zayıflama psikolojisi ile ilgili önemli bilgileri sizler için araştırdığım yazımızda okuyacaksınız. İşte detaylı bilgiler ;

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Zayıflama Stresi


?Aman allahım çok kilo almışım?
?Acilen kilo vermem lazım?
?Of ne yapsam kilo veremiyorum?
?Diyet kelimesinden bile nefret ediyorum?
?Hiçbir diyet bana kilo verdirmiyor?
?İştahımı bir türlü kontrol edemiyorum?
?Çok yemek yemek istiyorum?


Her gün onlarca danışan ile görüştüğümüzde duyduğumuz cümlelerden sadece bir kaçı. Kilo problemi olsun olmasın herkes hayatında en az yüz kez bu cümlelerden en az birini kullanmıştır. Hepimiz zayıf kalmak, kilo vermek, fit görünmek istiyoruz. Fakat tüm bunları isterken psikolojik ve sosyolojik olarak kendinizi bir baskı altına almış olabileceğinizi hiç düşündünüz mü?


Onlarca kez diyet yapmış bırakmışsanız, sürekli diyet programları izliyor ve araştırıyorsanız, gazetede mutlaka diyet köşesini takip ediyorsanız, etrafınızdakilere sürekli kilo almış mıyım diye soruyorsanız, kıyafet denemekten çekiniyorsanız, kendinizi sürekli kilolu görüyorsanız, hayatınızdaki en büyük sorunlardan biri kilolarınızsa ve tüm bunlarla ilgili umutsuzluk içindeyseniz, evet ,siz zayıflama stresi içindesiniz: Peki bu stresin zayıflamaya olumsuz bir etkisi oluyor mu?


Stres le birlikte terleme artar, sindirim sistemi yavaşlar, kan şekeri yükselir, göz bebekleri genişler, kan kalınlaşır, majör stres hormonu olan kortizol salınımı artar, adrenalin, kolesterol ve tiroid hormonunda artış gözlenir.


Hormonlar üzerinde de etki ederek, iştahta farklı etkiler yaratarak kilo artışı ve kilo kaybı şeklinde sonuçlar doğurabilir. Streste kortizol hormonu uzun süreli enerji sağlaması için artar ve yağ hücrelerindeki enerjinin kullanılması için salınmasına sebep olur. Yağ hücrelerindeki yağlar yer değiştirerek daha çok göbek çevresinde ve karaciğerde birikirler. Kortizol artması sonucu damar sertliği, kalp-damar hastalıkları, protein kaybı ve bağışıklık sisteminde zayıflalık oluşabilir.


Stresle insülin hormonundaki artış hipoglisemiyi tetikler ve kişide şekerli besinlere eğilim yaratır. Özellikle uzun süreli açlıktan sonra tüketilen yüksek karbonhidratlı yiyecekler, karın bölgesinde yağlanmaya daha çok sebep verirler. Aynı zamanda kan şekerinin streste sürekli artması, ileri dönemlerde diyabet riskini de artırmaktadır.
Stresin yarattığı hormonal değişiklikler ve gelişen farklı değişikliklere bağlı olarak artan iştah, şekerli ve yağlı besinlerin tüketiminin artması sonucu göbek bölgesindeki yağlanma artmaktadır. Bu tür yağlanma ise diyabet, kalp damar hastalıklarına riski artırmaktadır.


Strese bağlı olarak yaşanan duygusal boşluklarda kimi zaman yemek yemek bu boşlukları doldurabilir. Bu da obeziteye etken olabilir.


Peki zayıflama stresinden kurtulmak için ne yapmalıyız?


Dününüzü, şimdiki zamanınızı ve gelecek zamanınızı düşünerek bir karar vermelisiniz. ?Artık sağlıklı yaşamak istiyorum?, ?tüm bu diyet işlerine bir son vermek istiyorum? ? kilo vermeyi düşünmeyi bırakıyorum? ? Diyete başlıyorum? ?Diyet yapmayacağım ama dikkat edeceğim? ?En doğrusu ne ise öğrenmek istiyorum? ?yardım almaya karar verdim? ? Bu işi başaracağım? ? artık çözüm istiyorum? bunlar gibi birçok karar cümlesi kurabilirsiniz. Fakat karar verme aşaması sizin için en önemli aşamadır. Kendinizi, yargılarınızı, isteklerinizi ama sadece kendinizi düşünerek ne istediğinize karar vermelisiniz.
Karar verme aşamasında kararınız ne olursa olsun ister devam ister tamam olsun bu aşamayı da mutlaka geçmelisiniz.


Kafanızdaki tüm diyet kelimelerinin tamamını silmelisiniz, duyduğunuzda sizi rahatsız eden kelimeleri bulmalı ve bunları kağıdın üzerindeki bir yazıyı siliyormuşsunuz gibi silmelisiniz. Diyet,kilo,kilolu,obez,selülit,basen,beslenme vb.. aklınıza ne geliyorsa bir kağıda yazın ve hepsini silin. Zihninizi temizleyin. Bu aşamadan sonra isterseniz tekrar karar verme aşamasına geçebilirsiniz.


Bundan sonrasında ise planlama bölümü geliyor. Amaç alışkanlıkları değiştirmek ise sizi mutlu edecek bir beslenme tarzı yaratmalısınız. Şuana kadar ki beslenme alışkanlıklarınızı, zaaflerınızı gözden geçirmelisiniz.Dezavantajlarınızı ve avantajlarınızı düşünmelisiniz. Değişiklik yapabileceğiniz noktaları bulun, çok büyük değişiklikler değil kastettiğimiz, küçük ama etkisi büyük değişiklikler. Örn: ?öğlen et akşam sebze yemeye başlayacağım? gibi. Değişim bir süreçtir. Stressiz ve acele etmeden bu değişimi gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktadan sonra tavsiyem bir beslenme uzmanından yardım almanızdır.




Diyetisyen Fatma Baysal


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.