![]() |
Yonca Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yonca YetiştiriciliğiYonca - Yonca Nedir - Yonca Yetiştiriciliği Yonca Yetiştiriciliği Yonca çık yıllık otsu bir bitkidir ![]() ![]() bir kök sistemi vardır ![]() ![]() derinliği 120-180 cm dir ![]() Yonca önemli bir yem bitkisidir ![]() dayanıklıdır ![]() mer'anın kalitesini arttıran bir bitkidir ![]() süt verimini % 30'lara kadar artıran ve yem bitkileri içerisinde en çok besleyicilik değeri olan yoncada, içerisinde 10 kadar vitamin de vardır ![]() 2 ![]() 2 ![]() Yoncanın Alaska ve Sibirya gibi çok soğuk bölgelerde yetişen türleri olduğu gibi en sıcak bölgelerde de yetişen türleri vardır ![]() gün sayısı ne kadar fazla ise biçim sayısı ve buna bağlı olarak ot v erimi de o oranda artar ![]() 2 ![]() Yoncanın en iyi yetiştiği topraklar; tınlı, kumlu-tınlı, kumu çok fazla olmayan ve yeter derecede kireç içeren topraklardır ![]() ve PH'nın 6 ![]() ![]() toprağın fosfor ve potas kapsamı bakımından iyi olması gerekir ![]() 3 ![]() 3 ![]() Bölgemizde ekim nöbeti şekli: Buğdaygiller + 2 ![]() (5 yıl) + Pamuktur ![]() 3 ![]() Bölgemizde Kayseri yoncası populasyonundan seleksiyon yoluyla adaptasyonu yapılmış olan elçi yoncası çeşidi ekilmektedir ![]() Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın 1987-1992 yılları arasında Şanlıurfa Koruklu Tarımsal Araştırma İstasyonunda yaptırmış olduğu deneme sonuçlarına göre P ![]() Y, CUF-101, Elçi ve Diabloverde gibi çeşitler tavsiye edilmektedir ![]() kış aylarında da büyümelerini sürdürerek, ilkbahar büyümesine erken başlamakta ve Nisan ayı sonu-Mayıs ayı başlarında ilk biçime gelebilmektedir ![]() Bu çeşitlerden yılda 2,000 kg/da dolaylarında toplam kuru madde verimi elde edilmektedir ![]() üçüncü yıllarda 6-7 biçim alınabilmektedir ![]() 3 ![]() Yoncanın derin köklü bir bitki olması nedeniyle sonbaharda derin işlenmesi gerekir ![]() tapan geçirilerek iyi bir tohum yatağı hazırlanmalıdır ![]() 3 ![]() Bölgemiz koşullarında en uygun ekim ilkbahardır ![]() ilk yarısında ve toprakta iyi bir tav mevcut iken ekim yapılmalıdır ![]() serpme olarak yapılacak ise 2-2 ![]() ![]() dekara tohum kullanılmalıdır ![]() oranında karıştırılarak atılmalıdır ![]() olmalıdır ![]() yılları arasında Şanlıurfa Koruklu Tarımsal Araştırma İstasyonunda yaptırmış olduğu "GAP Bölgesinde Yoncanın (Madicago sativa L ![]() Ekim Zamanı ve Tohumluk Miktarının Saptanması" üzerine yapılan araştırmalar sonucunda; Pioneer-5929 çeşidinden, sonbahar ekimlerinden yıllara göre ortalama olarak 7453-13292 kg/da arasında yeşil ot, 1897-3159 kg/da kuru ot ve 463-712 kg/da arasında ise ham protein verimleri elde edilmiştir ![]() doğrultusunda, GAP Bölgesinde sulu koşullar altında, sonbahar ekimlerinde kış soğuklarının yoncada yonca da fide dönemlerinde zarar vermesini önlemek amacıyla mümkün olduğunca erken ekim yapılmasının ve 3 kg/da tohumluk kullanılmasının uygun olacağı söylenebilir ![]() İlkbahar ekimlerinden, yıllara göre ortalama olarak 6177-13255 kg/da yeşil ot verimi, 1517-3205 kg/da kuru ot verimi ve 380-702 kg/da arasında ise ham protein verimleri elde edilmiştir ![]() göre; GAP Bölgesi sulu koşullarında, Mart ayında yapılan ekimlerde 3 kg/da tohumluk kullanılmasının uygun olacağı, bunun yanında Nisan ayı başlarında yapılacak ekimlerde ise 2 kg/da fazla tohumluk kullanılmasının gereksiz olacağı izlenimi edinilmiştir ![]() Yonca tohumları ekimden önce bakteri kültürü ile aşılanmalıdır ![]() ![]() 3 ![]() Yoncaya ekimle birlikte 4 kg N ve 23 kg P2O5 verilmelidir ![]() ![]() 50 kg %42-44 lük triple süper fosfat gübresi diskarfo çekilmeden önce toprağa serpme olarak atılır ![]() Azotlu gübre yalnız ilk yıl verilir ![]() yıl sıra arasına banta verilerek çapa ile toprağa karıştırılmalıdır ![]() Şanlıurfa Araştırma Enstitüsünün yaptığı bir çalışmada 4 yılı P2O5 ihtiyacı olan 92 kg/da fosforu ekimle birlikte bir defada verilebileceği belirlenmiştir ![]() 3 ![]() Bir yılda 6-8 kez biçim yapılabilmekte ve yıllık su tüketimi sıcak yörelerde 2500 mm ye kadar varmaktadır ![]() gün arayla, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise 10 günde bir sulanmalıdır ![]() Her sulamada toprağın 0-120 cm si tarla kapasitesine getirilecek şekilde su verilmelidir ![]() sonra mutlaka sulanmalıdır ![]() yapılmalıdır ![]() 3 ![]() Temiz bir yonca tarlasına sahip olmanın en doğru yolu temiz ve küskütsüz tohum ekmek ve tarlayı ekimden önce yabancı otlardan temizlemektir ![]() İlk yıl yoncanın gelişmesi için gerektikçe çapa yapılmalıdır ![]() tarlanın yabancı otlardan temizlenmesine özen gösterilmelidir ![]() 3 ![]() Yoncanın en önemli hastalık etmeni virüstür ![]() sakınmak için en etkili önlem, sertifikalı tohum, daha önceden virüsle bulaşık olmayan toprak ve temiz sulama suyu kullanılmalıdır ![]() Yoncanın en önemli iki zararlısı yaprak biti (Püseron) ve yonca hortumlu böceğidir ![]() ![]() sarı sülükleri ile yoncanın gövdesini sararak besinini alır,zayıf düşmesine yol açar ![]() küsküt az ise elle toplanıp yakılmalıdır ![]() 3 ![]() Otu için yetiştirilen yoncanın en uygun biçim zamanı %10 çiçeklenme devresidir ![]() ![]() yüksekten yapılmalıdır ![]() için güneşte 1-2 gün soldurularak verilmesi gerekir ![]() Yoncanın depolanıp saklanacak ise fazla kurutulmadan ve balyalanarak saklanmalıdır ![]() hem de A vitamini kaybına yol açar ![]() Yonca sılajı da yapılabilir ![]() biçilip silolanmalıdır ![]() 4 ![]() Bölgemizde biçim sayısı 6-8 kez olabilmektedir ![]() dekara yaş ot verimi 10-12 ton, kuru ot verimi ise 1 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|