Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
yetiştiriciliği, yonca

Yonca Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yonca Yetiştiriciliği



Yonca - Yonca Nedir - Yonca Yetiştiriciliği





Yonca Yetiştiriciliği




Yonca çık yıllık otsu bir bitkidir Boyu 50-80 cm dir Derin

bir kök sistemi vardır Uygun koşullarda 8-10 metre derine gider Etkili kök

derinliği 120-180 cm dir


Yonca önemli bir yem bitkisidir Otlatılmaya da oldukçæ

dayanıklıdır Bu nedenle mer'aların ıslahında diğer bitkilerle karışıma giren ve

mer'anın kalitesini arttıran bir bitkidir Ahır besiciliğinde et ve özellikle

süt verimini % 30'lara kadar artıran ve yem bitkileri içerisinde en çok

besleyicilik değeri olan yoncada, içerisinde 10 kadar vitamin de vardır



2 İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ



21 İklim İsteği



Yoncanın Alaska ve Sibirya gibi çok soğuk bölgelerde yetişen

türleri olduğu gibi en sıcak bölgelerde de yetişen türleri vardır Sıcak olan

gün sayısı ne kadar fazla ise biçim sayısı ve buna bağlı olarak ot v erimi de o

oranda artar



22 Toprak İsteği



Yoncanın en iyi yetiştiği topraklar; tınlı, kumlu-tınlı, kumu

çok fazla olmayan ve yeter derecede kireç içeren topraklardır Taban suyu yüksek

ve PH'nın 65 dan aşağı olmaması gerekir Yoncanın normal ürün verebilmesi için

toprağın fosfor ve potas kapsamı bakımından iyi olması gerekir



3 YETİŞTİRME TEKNİĞİ



31 Ekim Nöbeti



Bölgemizde ekim nöbeti şekli: Buğdaygiller + 2ürün + Yonca

(5 yıl) + Pamuktur



32 Çeşit



Bölgemizde Kayseri yoncası populasyonundan seleksiyon yoluyla

adaptasyonu yapılmış olan elçi yoncası çeşidi ekilmektedir Bölgemizde GAP Bölge

Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın 1987-1992 yılları arasında Şanlıurfa Koruklu

Tarımsal Araştırma İstasyonunda yaptırmış olduğu deneme sonuçlarına göre P5929

Y, CUF-101, Elçi ve Diabloverde gibi çeşitler tavsiye edilmektedir Bu çeşitler

kış aylarında da büyümelerini sürdürerek, ilkbahar büyümesine erken başlamakta

ve Nisan ayı sonu-Mayıs ayı başlarında ilk biçime gelebilmektedir




Bu çeşitlerden yılda 2,000 kg/da dolaylarında toplam kuru

madde verimi elde edilmektedir Çeşitlerden ilk ekim yılında 5 biçim, kinci ve

üçüncü yıllarda 6-7 biçim alınabilmektedir








33 Toprak Hazırlığı



Yoncanın derin köklü bir bitki olması nedeniyle sonbaharda

derin işlenmesi gerekir İlkbaharda ise kültivatör ve diskaro çekildikten sonra

tapan geçirilerek iyi bir tohum yatağı hazırlanmalıdır



34 Ekim



Bölgemiz koşullarında en uygun ekim ilkbahardır Nisan ayının

ilk yarısında ve toprakta iyi bir tav mevcut iken ekim yapılmalıdır Ekim elle

serpme olarak yapılacak ise 2-25 kg/da, mibzerle ekim yapılacak ise 1-15 kg

dekara tohum kullanılmalıdır Elle serpme ekimde tohum ince elenmiş kumla 1/1

oranında karıştırılarak atılmalıdır Mibzerle ekimde sıra arası en az 20 cm

olmalıdır Bölgemizde GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın 1993-1996

yılları arasında Şanlıurfa Koruklu Tarımsal Araştırma İstasyonunda yaptırmış

olduğu "GAP Bölgesinde Yoncanın (Madicago sativa L) Ot Verimi Yönünden En Uygun

Ekim Zamanı ve Tohumluk Miktarının Saptanması" üzerine yapılan araştırmalar

sonucunda; Pioneer-5929 çeşidinden, sonbahar ekimlerinden yıllara göre ortalama

olarak 7453-13292 kg/da arasında yeşil ot, 1897-3159 kg/da kuru ot ve 463-712

kg/da arasında ise ham protein verimleri elde edilmiştir Bu sonuçlar

doğrultusunda, GAP Bölgesinde sulu koşullar altında, sonbahar ekimlerinde kış

soğuklarının yoncada yonca da fide dönemlerinde zarar vermesini önlemek amacıyla

mümkün olduğunca erken ekim yapılmasının ve 3 kg/da tohumluk kullanılmasının

uygun olacağı söylenebilir


İlkbahar ekimlerinden, yıllara göre ortalama olarak

6177-13255 kg/da yeşil ot verimi, 1517-3205 kg/da kuru ot verimi ve 380-702

kg/da arasında ise ham protein verimleri elde edilmiştir Elde edilen sonuçlara

göre; GAP Bölgesi sulu koşullarında, Mart ayında yapılan ekimlerde 3 kg/da

tohumluk kullanılmasının uygun olacağı, bunun yanında Nisan ayı başlarında

yapılacak ekimlerde ise 2 kg/da fazla tohumluk kullanılmasının gereksiz olacağı

izlenimi edinilmiştir


Yonca tohumları ekimden önce bakteri kültürü ile

aşılanmalıdır 100 kg yonca tohumuna 1 kg bakteri kültürü karıştırılmalıdır



35 Gübreleme



Yoncaya ekimle birlikte 4 kg N ve 23 kg P2O5

verilmelidir Yani 15 kg %26 lık Anitrat veya 20 kg %21 lik Amonyum sülfat ile

50 kg %42-44 lük triple süper fosfat gübresi diskarfo çekilmeden önce toprağa

serpme olarak atılır




Azotlu gübre yalnız ilk yıl verilir Fosforlu gübre ise her

yıl sıra arasına banta verilerek çapa ile toprağa karıştırılmalıdır







Şanlıurfa Araştırma Enstitüsünün yaptığı bir çalışmada 4 yılı

P2O5 ihtiyacı olan 92 kg/da fosforu ekimle birlikte bir

defada verilebileceği belirlenmiştir



36 Sulama



Bir yılda 6-8 kez biçim yapılabilmekte ve yıllık su tüketimi

sıcak yörelerde 2500 mm ye kadar varmaktadır Nisan,Mayıs ve Eylül aylarında 15

gün arayla, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise 10 günde bir sulanmalıdır

Her sulamada toprağın 0-120 cm si tarla kapasitesine getirilecek şekilde su

verilmelidir Yonca sulamasında dikkat edilecek önemli bir husus her biçimden

sonra mutlaka sulanmalıdır Sulamalar uzun tava veya yağmurlama metoduyla

yapılmalıdır



37 Bakım



Temiz bir yonca tarlasına sahip olmanın en doğru yolu temiz

ve küskütsüz tohum ekmek ve tarlayı ekimden önce yabancı otlardan temizlemektir

İlk yıl yoncanın gelişmesi için gerektikçe çapa yapılmalıdır Diğer yıllarda ise

tarlanın yabancı otlardan temizlenmesine özen gösterilmelidir



38 Hastalıkları, Zararlıları ve Mücadelesi



Yoncanın en önemli hastalık etmeni virüstür Virüsten

sakınmak için en etkili önlem, sertifikalı tohum, daha önceden virüsle bulaşık

olmayan toprak ve temiz sulama suyu kullanılmalıdır


Yoncanın en önemli iki zararlısı yaprak biti (Püseron) ve

yonca hortumlu böceğidir Yoncanın en büyük düşmanı küsküt otudur Küsküt, ince

sarı sülükleri ile yoncanın gövdesini sararak besinini alır,zayıf düşmesine yol

açar Küsküt görüldüğü zaman tohum bağlamadan yonca biraz dipten biçilmeli veya

küsküt az ise elle toplanıp yakılmalıdır



39 Hasat, Harman ve Depolanması



Otu için yetiştirilen yoncanın en uygun biçim zamanı %10

çiçeklenme devresidir Biçim yüksekliği 8-10 cm olmalıdır Son biçim daha

yüksekten yapılmalıdır Biçimden sonra yoncanın hayvanlarda şişkinlik yapmaması

için güneşte 1-2 gün soldurularak verilmesi gerekir




Yoncanın depolanıp saklanacak ise fazla kurutulmadan ve

balyalanarak saklanmalıdır Yonca fazla kurutulursa hem yaprakların dökülmesi

hem de A vitamini kaybına yol açar







Yonca sılajı da yapılabilir %25-50 çiçeklenme döneminde

biçilip silolanmalıdır



4 VERİM VE MALİYET



Bölgemizde biçim sayısı 6-8 kez olabilmektedir Ortalama

dekara yaş ot verimi 10-12 ton, kuru ot verimi ise 18-22 tona yaklaşmaktadır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.