07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ahlat
Ahlat Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Ahlat Hakkında - Ahlatın Faydaları - Ahlat Yetiştiriciliği
(Pyrus amygdaliformis ve p elaeagnifolia)
Gülgiller familyasındandır DiÄŸer adları ahlat armudu ,yaban armudu,çakal armudu,aklap,alfat,ahlat,argun,banda,banta,çördà ¼k, çövür,dığdığı,dızdığı,haliç,kerte,ker tme,kialmas,k okoz,panta,üngülüz,zingit
5-6 m boylarında yuvarlak tepeli ,dikenli,beyaz çiçekli,yabani bir ağaçtır Taşlık yamaçlarda ,orman açıklıklarında yol kenarlarında kendiliğinden yetişir Meyvesi 3-4 cm çapında ve uzun saplı ,tatlımsı ,buruktur Güzel kokulu meyvesi bazen dalında olgunlaşıp yere düşer,ama genellikle toplandıktan bir süre sonra olgunlaşır Ancak meyvesi yenemeyecek derecede kuru ve çekirdekli olanları da vardır Ahlat asıl kendisine çeşitli türlerde armutlar aşılanarak değer kazanır Ahlatın meyvesinde şeker ,pektin,asitler C ve B1 vitamini ve karoten yapraklarında C vitamini ,çeşitli asitler,flavonoitler,glikozitler ve alkolitler düzenleyici ,sinirleri yatıştırıcı ,idrar söktürücü etkileri vardır Yaprakları kaynatılıp içildiğinde idrar yollarını temizler buralardaki taşları eritir Olgunlaşmayan meyveler sıcak suda haşlanarak yenir;bunun ishali durduran etkisi vardır;hatta çok fazla yenirse kabızlığa yol açar Ağacın taze filizleri de zehirli hayvan sokmaarına karşı dövülüp cilde sarılır
|
|
|