![]() |
Ahlat
Ahlat Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Ahlat Hakkında - Ahlatın Faydaları - Ahlat Yetiştiriciliği
(Pyrus amygdaliformis ve p elaeagnifolia) Gülgiller familyasındandır.DiÄŸer adları ahlat armudu ,yaban armudu,çakal armudu,aklap,alfat,ahlat,argun,banda,banta,çördà ¼k, çövür,dığdığı,dızdığı,haliç,kerte,ker tme,kialmas,k okoz,panta,üngülüz,zingit. 5-6 m boylarında yuvarlak tepeli ,dikenli,beyaz çiçekli,yabani bir aÄŸaçtır.TaÅŸlık yamaçlarda ,orman açıklıklarında yol kenarlarında kendiliÄŸinden yetiÅŸir.Meyvesi 3-4 cm çapında ve uzun saplı ,tatlımsı ,buruktur.Güzel kokulu meyvesi bazen dalında olgunlaşıp yere düşer,ama genellikle toplandıktan bir süre sonra olgunlaşır.Ancak meyvesi yenemeyecek derecede kuru ve çekirdekli olanları da vardır.Ahlat asıl kendisine çeÅŸitli türlerde armutlar aşılanarak deÄŸer kazanır.Ahlatın meyvesinde ÅŸeker ,pektin,asitler C ve B1 vitamini ve karoten yapraklarında C vitamini ,çeÅŸitli asitler,flavonoitler,glikozitler ve alkolitler düzenleyici ,sinirleri yatıştırıcı ,idrar söktürücü etkileri vardır.Yaprakları kaynatılıp içildiÄŸinde idrar yollarını temizler buralardaki taÅŸları eritir.OlgunlaÅŸmayan meyveler sıcak suda haÅŸlanarak yenir;bunun ishali durduran etkisi vardır;hatta çok fazla yenirse kabızlığa yol açar.AÄŸacın taze filizleri de zehirli hayvan sokmaarına karşı dövülüp cilde sarılır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.