Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nanahan

Nanahan

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nanahan

Nanahan Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Nanahan Yetiştiriciliği - Nanahan Hakkında

NANAHAN

(CARUM AJOWAN YA DA cCOPTİCUM)

Maydonozgiller familyasındandır

Diğer adı Mısır anasonu

30-60 cm boylarında bir yıllık otsu bir bitkidirParçalı yaprakları beyaz çiçekleri vardırYabani maydanoza benzer

30-61 Güney Hindistan kökenlidirBurada binlerce yıldan bu yana üretimi yapılmaktadırPakistan’da , Afkanistan’da ,İran’da ve Mısır’da ülkemizde de Birecik-Urfa dolaylarında üretilir

2 mm çapında esmer renkli ajowan adlı meyveleri ezildiğinde kekiğe benzer acı ve keskin bir koku yayar ve bunlar , ekmek, galeta,şekerleme yapımlarına yer alır

Baharat olarak da mercimeğe , kırmızı fasulyeye, köriye ve pirinç yemeklerine eklenirHintliler bitkiyi kereviz yerine ve kerevizi nerelerde kullanıyorlarsa oralarda kullanırlarArap ülkelerinde de taleb el koubs adıyla tüketilirLübnan mutfağında da yeri vardır

Bileşiminde monoterpenler , parasimen , gama terpinenler, kanfen, fenoller, timol,karvakrol bulunurMeyvelerin ve bunlardan çıkarılan uçucu yağın gaz ve idrar söktürücü, ishal giderici,kurt düşürücü,süt arttırıcı, cinsel gücü arttırıcı , mikrop, bakteri ve mantar yok edici, ağrı kesici, bulantı giderici etkileri vardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com