![]() |
Kaju |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() KajuKaju Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Kaju Yetiştiriciliği - Kaju Hakkında KAJU (Anacardium occidentale) Sakızcığiller familyasındandır ![]() 3-12 metre boylarında yoğun dallı;almaşık dizilişli, 10-15 cm uzunluk ve 7-12 cm genişlikte belirgin damarlı parlak derimsi yeşil yapraklarını dökmeyen bie ağaçcıktır ![]() ![]() ![]() Bütün Batı dillerinde “ ceviz” denmesine karşın meyvenin lezzeti bademi çağrıştırdığı ve ceviz kadar iri olmadığı için ben “ badem” demeyi yeğliyorum ![]() Anayurdu Brezilya ve Meksika arasındaki bölgeler özellikle Haiti ve Karayiplerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Üretimi daha çok tohumla yapılır ![]() ![]() ![]() Ağaç normalde 5 yaşında meyve vermeye başlar, bakımlı kültür ortamlarında iki yaşında da meyve verdiği olur ![]() ![]() Orta Amerika yerlilerince ayak basmadan önce yüzyıllarca ağacın meyvesi ateş düşürücü,mide güçlendirici ve ağız kokusunu giderici olarak kullanılmıştır ![]() Kaju bademi kurutulup kabuğu çıkarıldıktan sonra çerez olarak tüketilir ![]() ![]() ![]() ![]() Ağacın yapraklarında tanenler ve flavonoitler kabuğunda reçine, zamk ve böcek öldürücü maddeler: bademindede çeşitli asitler bulunur ![]() Bitki iyi bir yüksek tansiyon düşürücü ve tansiyon ayarlayıcı olmasının yanında şeker hastalığı için de yararlıdır ![]() ![]() ![]() Ağaç kabuğunun kaynatılmış suyu kadın hastalıklarında yara iyileştirici olarak değerlendirilir ![]() Bileşiminde E vitamini ile oleik ve linoleik yağ asitleri bulunan kaju yağı, yaşlılıkta kuru ve tahrip görmüş ciltlerde canlandırıcı etki gösterir ![]() |
![]() |
![]() |
|