Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kaju

Kaju

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kaju



Kaju Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Kaju Yetiştiriciliği - Kaju Hakkında


KAJU


(Anacardium occidentale)


Sakızcığiller familyasındandır


3-12 metre boylarında yoğun dallı;almaşık dizilişli, 10-15 cm uzunluk ve 7-12 cm genişlikte belirgin damarlı parlak derimsi yeşil yapraklarını dökmeyen bie ağaçcıktır7-9 mm uzunluğunda yeşil yada kırmızımsı yeşil çiçekler açarBu ağaçta olgunlaştığında sarımsı-kırmızı renge dönen etli sulu şişkin ekşimsi tatlı lezzetiyle yenebilir bir tür meyve ile onun ucuna tutunan 2,5 cm uzunluğunda çift kabuklu , böbreksi- fasulyemsi ve yine yenebilir bir çekirdek bulunur


Bütün Batı dillerinde “ ceviz” denmesine karşın meyvenin lezzeti bademi çağrıştırdığı ve ceviz kadar iri olmadığı için ben “ badem” demeyi yeğliyorum


Anayurdu Brezilya ve Meksika arasındaki bölgeler özellikle Haiti ve KarayiplerdirBurada Avrupalıların gelişinden çok önceleri üretimi yapılmıştır15 yy da Portekizli ve İspanyol sömürgeciler tarafından Doğu Afrika ve Hindistanın kıyı kesimlerine götürülmüştürGünümüzde pek çok tropikal ülkede bulunmakta ve en fazla üretim Hindistanda gerçekleştirilmektedir


Üretimi daha çok tohumla yapılırGece sıcaklığının 20 gündüz sıcaklığının 30 derece olduğu mevsimlerde ekmekte yarar vardırKuraklığa dayanır, ama soğuğa dayanamaz


Ağaç normalde 5 yaşında meyve vermeye başlar, bakımlı kültür ortamlarında iki yaşında da meyve verdiği olur20-30 yıllık bir ömrü olan ağaç ortalama 15 kğ meyve verir


Orta Amerika yerlilerince ayak basmadan önce yüzyıllarca ağacın meyvesi ateş düşürücü,mide güçlendirici ve ağız kokusunu giderici olarak kullanılmıştır


Kaju bademi kurutulup kabuğu çıkarıldıktan sonra çerez olarak tüketilirLezzeti bildik çerezlerden en çok kuru bademe benzerGüney Hindistan da et ve sebze yemeklerine eklenirKaju elmasıyla kaju bademinden meyve suyu reçel yada marmelet elde edilir


Ağacın yapraklarında tanenler ve flavonoitler kabuğunda reçine, zamk ve böcek öldürücü maddeler: bademindede çeşitli asitler bulunur


Bitki iyi bir yüksek tansiyon düşürücü ve tansiyon ayarlayıcı olmasının yanında şeker hastalığı için de yararlıdırBunun için ağacın kabuğundan oluşturulan 5-10 gram toz yarım litre suda eritilir ve günde iki kez 20 ml içilirHalk hekimliğinde meyve kabuğundan elde edilen lapamsı sıvı diş çürüklerinde nasırlarda ve siğillerde kullanılır


Ağaç kabuğunun kaynatılmış suyu kadın hastalıklarında yara iyileştirici olarak değerlendirilir


Bileşiminde E vitamini ile oleik ve linoleik yağ asitleri bulunan kaju yağı, yaşlılıkta kuru ve tahrip görmüş ciltlerde canlandırıcı etki gösterir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.