ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Kaju (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=320692)

Prof. Dr. Sinsi 07-26-2012 05:21 PM

Kaju
 
Kaju Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Kaju Yetiştiriciliği - Kaju Hakkında


KAJU


(Anacardium occidentale)


Sakızcığiller familyasındandır.


3-12 metre boylarında yoğun dallı;almaşık dizilişli, 10-15 cm uzunluk ve 7-12 cm genişlikte belirgin damarlı parlak derimsi yeşil yapraklarını dökmeyen bie ağaçcıktır.7-9 mm uzunluğunda yeşil yada kırmızımsı yeşil çiçekler açar.Bu ağaçta olgunlaştığında sarımsı-kırmızı renge dönen etli sulu şişkin ekşimsi tatlı lezzetiyle yenebilir bir tür meyve ile onun ucuna tutunan 2,5 cm uzunluğunda çift kabuklu , böbreksi- fasulyemsi ve yine yenebilir bir çekirdek bulunur.


Bütün Batı dillerinde “ ceviz” denmesine karşın meyvenin lezzeti bademi çağrıştırdığı ve ceviz kadar iri olmadığı için ben “ badem” demeyi yeğliyorum.


Anayurdu Brezilya ve Meksika arasındaki bölgeler özellikle Haiti ve Karayiplerdir.Burada Avrupalıların gelişinden çok önceleri üretimi yapılmıştır.15 yy da Portekizli ve İspanyol sömürgeciler tarafından Doğu Afrika ve Hindistanın kıyı kesimlerine götürülmüştür.Günümüzde pek çok tropikal ülkede bulunmakta ve en fazla üretim Hindistanda gerçekleştirilmektedir.


Üretimi daha çok tohumla yapılır.Gece sıcaklığının 20 gündüz sıcaklığının 30 derece olduğu mevsimlerde ekmekte yarar vardır.Kuraklığa dayanır, ama soğuğa dayanamaz.


Ağaç normalde 5 yaşında meyve vermeye başlar, bakımlı kültür ortamlarında iki yaşında da meyve verdiği olur.20-30 yıllık bir ömrü olan ağaç ortalama 15 kğ meyve verir.


Orta Amerika yerlilerince ayak basmadan önce yüzyıllarca ağacın meyvesi ateş düşürücü,mide güçlendirici ve ağız kokusunu giderici olarak kullanılmıştır.


Kaju bademi kurutulup kabuğu çıkarıldıktan sonra çerez olarak tüketilir.Lezzeti bildik çerezlerden en çok kuru bademe benzer.Güney Hindistan da et ve sebze yemeklerine eklenir.Kaju elmasıyla kaju bademinden meyve suyu reçel yada marmelet elde edilir.


Ağacın yapraklarında tanenler ve flavonoitler kabuğunda reçine, zamk ve böcek öldürücü maddeler: bademindede çeşitli asitler bulunur.


Bitki iyi bir yüksek tansiyon düşürücü ve tansiyon ayarlayıcı olmasının yanında şeker hastalığı için de yararlıdır.Bunun için ağacın kabuğundan oluşturulan 5-10 gram toz yarım litre suda eritilir ve günde iki kez 20 ml içilir.Halk hekimliğinde meyve kabuğundan elde edilen lapamsı sıvı diş çürüklerinde nasırlarda ve siğillerde kullanılır.


Ağaç kabuğunun kaynatılmış suyu kadın hastalıklarında yara iyileştirici olarak değerlendirilir.


Bileşiminde E vitamini ile oleik ve linoleik yağ asitleri bulunan kaju yağı, yaşlılıkta kuru ve tahrip görmüş ciltlerde canlandırıcı etki gösterir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.