Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
siklamen

Siklamen

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Siklamen

Siklamen Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Siklamen Yetiştiriciliği - Siklamen Hakkında
SİKLAMEN

(Cyclamen coum ve Cpersicum)

Çuhançiçeğigiller familyasındandırDiğer adları buhurumeryem,domuz ağırşağı,domuz elması,domuz turpu,buhur otu,yer somunu,dana göbeği,lale kovan

Güzel çiçekler açan ve 20 türü bulunan yumru kökü çok yıllık otsu bitkidirÜlkemizde 10 türü bulunmaktadırBunların dördü endemiktir,sadece bizim ülkemizde yetişir

Evlerimizde sevilen bir süs bitkisi olarak bulunanı C persicum türüdür ve beyazdan pembeye pembeden koyu kırmızıya uzanan tonlarda çiçekler açarBunun anayurdu Türkiye,Suriye,İran,Filistin,Yunanistan,Tunus ve Akdeniz adalarıdırBol yapraklı ormanlarda bulunurDoğal halindeki bitkiler 2-3 yıl bitiminde çiçek açmaya başlar kültür ortamında dekoratif amaçla yetiştirilenlerde bu süre aylara inmiştir

Siklamenler toprak üstü gövde geliştirmez yuvarlak yapraklarını doğrudan topraktan çıkarırlarYumruları yabandomuzları için çok sevilen bir yiyecektirHayvan bu yumruları yemek için dağlarda kazmadık yer bırakmazlar yerel adlarda geçen “domuz” sözcüğünün gerekçesi budur

Siklamenlerden bazıları ilkbaharda ,bazıları sonbaharda çiçek açar,burada üzerinde durduklarımız ilkbaharda hatta kış boyunca ve ilkbaharda açanlardır

Siklamenlerin yumru köklerinde nişasta zamk, saponin ve organik asitler bulunur

Bunların kabızlık giderici ,kusturucu,uyarıcı,bağırsak kurtlarını düşürücü adet düzenleyici etkileri vardır

Osmanlı sarayında sultanların ve ileri gelenlerin ramazanlarda “gülsuyu” gibi kullandıkları”buhur suyu” da siklamen sarı santal,öd ağacı ve asilbent’in kaynar suyla demlenmesinden oluşturdu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com