ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Siklamen (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=320529)

Prof. Dr. Sinsi 07-26-2012 05:48 PM

Siklamen
 
Siklamen Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Siklamen Yetiştiriciliği - Siklamen Hakkında
SİKLAMEN


(Cyclamen coum ve C.persicum)


Çuhançiçeğigiller familyasındandır.Diğer adları buhurumeryem,domuz ağırşağı,domuz elması,domuz turpu,buhur otu,yer somunu,dana göbeği,lale kovan.


Güzel çiçekler açan ve 20 türü bulunan yumru kökü çok yıllık otsu bitkidir.Ülkemizde 10 türü bulunmaktadır.Bunların dördü endemiktir,sadece bizim ülkemizde yetişir.


Evlerimizde sevilen bir süs bitkisi olarak bulunanı C persicum türüdür ve beyazdan pembeye pembeden koyu kırmızıya uzanan tonlarda çiçekler açar.Bunun anayurdu Türkiye,Suriye,İran,Filistin,Yunanistan,Tunus ve Akdeniz adalarıdır.Bol yapraklı ormanlarda bulunur.Doğal halindeki bitkiler 2-3 yıl bitiminde çiçek açmaya başlar kültür ortamında dekoratif amaçla yetiştirilenlerde bu süre aylara inmiştir.


Siklamenler toprak üstü gövde geliştirmez yuvarlak yapraklarını doğrudan topraktan çıkarırlar.Yumruları yabandomuzları için çok sevilen bir yiyecektir.Hayvan bu yumruları yemek için dağlarda kazmadık yer bırakmazlar yerel adlarda geçen “domuz” sözcüğünün gerekçesi budur.


Siklamenlerden bazıları ilkbaharda ,bazıları sonbaharda çiçek açar,burada üzerinde durduklarımız ilkbaharda hatta kış boyunca ve ilkbaharda açanlardır.


Siklamenlerin yumru köklerinde nişasta zamk, saponin ve organik asitler bulunur.


Bunların kabızlık giderici ,kusturucu,uyarıcı,bağırsak kurtlarını düşürücü adet düzenleyici etkileri vardır.


Osmanlı sarayında sultanların ve ileri gelenlerin ramazanlarda “gülsuyu” gibi kullandıkları”buhur suyu” da siklamen sarı santal,öd ağacı ve asilbent’in kaynar suyla demlenmesinden oluşturdu.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.