Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devletinde, kültür, osmanlı, sanat

Osmanlı Devleti'nde Kültür Ve Sanat

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Devleti'nde Kültür Ve Sanat

Osmanı devletinin sanata verdiği önem - Osmanlıda sağlığa verilen önem - Osmanlı edebiyatı - Osmanlı yazı sanatı - Hat sanatıKültür sözlük anlamıyla; her türlü fikir, sanat ve âdet varlıklarının hepsi Bir kimsenin umumi bilgi seviyesi

Osmanlılar kültüre, eğitim ve öğretime çok önem verirlerdi Bu yüzden ülkenin her yerinde medreseler açmışlardı Buralarda dini bilgiler, edebiyat, tarih, matematik, tıp gibi dersler okutulurdu Bu yerleri bitirenler ise kadı, kâtip, müderris, hekim vb olurlardı Medreselerde müderrisler görev yapardı Medreselerden başka enderun adı verilen saray mektebi vardı Bu kurum devlet adamı yetiştirmek amacıyla kurulmuştu

Osmanlılarda eğitim ve öğretimin gelişmesine paralel olarak, bilim ve teknik alanında da gelişmeler oldu Özellikle İstanbul, bilim ve kültür merkezi haline geldi

Bu devirde ünlü tarih, matematik, astronomi ve coğrafyacılar yetişti Hoca Sadettin Efendi padişahın görevlendirdiği ilk resmi tarihçiydi Ayrıca Âşık Paşazade, Lütfü Paşa gibi ünlü tarihçiler de yetişti

Deniz seferlerinin başlaması ile de coğrafya, astronomi ve denizcilikle ilgili kitaplar hazırlandı

Osmanlılar, sağlık konusuna da çok önem verdiler Bu dönemde hastaneler açıldı, çeşitli tıp kitapları yazıldı

Matematik alanında da Ali Kuşçu’nun yetiştirdiği öğrenciler kıymetli eserler meydana getirdi

Sanat; insanın duygu, düşünce ve heyecanlarına, ruhsal deneylerine biçim vererek, başkalarına anlatabilme çabasıdır

Bu tanımdan yola çıkarak; Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarından XV Yüzyılın sonlarına kadar temiz ve sade bir Türkçe kullanmıştır Ancak XX Yüzyıldan sonra Türkçe’ye Arapça ve Farsça kelimeler girmeye başlamış, dilimiz ağırlaşmıştır XV yüzyıldan sonra aydınlar arasında yaygınlaşan bu dile Osmanlıca denilmiştir Aydınlar şiir ve yazılarında Osmanlıca kullanırken halk sade Türkçe’yi kullanmayı sürdürmüştür

Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarından başlayıp XIX yüzyıla kadar gelen edebiyatımız da iki koldan yürümüştür Birisi, daha çok aydınlar arasında, saray ve çevresinde gelişen Divan Edebiyatı’dır Diğeri ise halk arasında sürüp giden Halk Edebiyatı’dır Divan edebiyatı alanında Bâki, Fûzûli, Nefî, Nedim gibi ünlü şairler yetişmiştir Halk Edebiyatı’nda ise Yunus Emre, Âşık Ömer, Karacaoğlan gibi ünlü kişiler yer alır

Osmanlılar, birçok sanat alanında ileri gittiler Özellikle mimarlık ve süsleme sanatında ilerleme gösterdiler Onlar en çok cami, saray, kervansaray, köşk, medrese, han, hamam, köprü, çeşme, kütüphane yapımına önem verdiler Balkanlarda, Anadolu’da fethettikleri yerlerde mimari alanında birçok eser bıraktılar İstanbul’daki Topkapı Sarayı ve Kapalı Çarşı bunlardan bazılarıdır

Osmanlı mimarisi XVI Yüzyılda en olgun devrine ulaştı Bu devrin en büyük mimarı Mimar Sinan’dır O’nun pek çok ölmez eserleri vardır Sinan’ın yaptığı camiler arasında İstanbul’da Süleymaniye, Edirne’de Selimiye en ünlüleridir XVI Yüzyılda Osmanlı mimarisi gelişmesine devam etti Bu devrin en ünlü mimarı Mehmet Ağa’dır En önemli eseri ise Sultan Ahmet Camii’dir

XV ve XVI Yüzyılda Osmanlılar mimarinin yanında çinicilik, kakmacılık, oymacılık, nakkaşlık, tezhip, minyatür, hat gibi süsleme sanatlarında ileri gittiler Osmanlı sanatçıları bu alanlarda çok büyük ustalık gösterdiler Bu durum XVII yüzyılda da devam etti

Anadolu Selçukluları gibi Osmanlılar da çiniciliğe önem verdiler Osmanlı çini sanatı XV Yüzyılda doruğa ulaştı Türk çinicileri, renklerinin güzelliği, parlaklığı, desenlerinin ahengi ve zarifliği ile ün yaptı Camilerin, sarayların, türbelerin iç duvarları çok güzel çini motifleri ile bezendi Bursa’da yeşil türbe ve İstanbul’daki Çinili Köşk, Sultan Ahmet Camiindeki çiniler bunun en güzel örneklerinden birkaçıdır

Fatih devri, resim sanatı yönünden önemlidir Fatih İtalya’dan getirttiği ressam Centili Belinti’ye kendi portresini yaptırdı Osmanlılarda resim daha çok minyatür alanında gelişti

Osmanlılarda yazı yazmak sanat haline gelmiştir Yazı (hat) sanatında büyük ilerleme görüldü Güzel yazı yazanlara hattat denirdi

Birçok caminin kapı ve pencerelerinde görülen oyma işleri Osmanlılarda oymacılık sanatının da çok ileri gitmiş olduğunu gösterir

Bütün bu mimari eserleri ve onların içlerini süsleyen çiniler, kakmalar, yazılar, nakışlar, oymalar Osmanlı zevkinin inceliğini göstermektedir

Şeyda Sayar

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com