![]() |
Ömür Uzatan Mutfaklar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ömür Uzatan MutfaklarUzun ömür için sağlıklı beslen! Sağlıklı beslenme uzun bir ömür için gerekli ![]() yaşam sürdürmek herkesin ideali olduğu halde, bunu gerçekleştirebilmek için çok az çabalıyoruz ![]() Önce kendi vücudunuzu tanıyın! Bireyin önce kendi vücudunu çok iyi tanıması ve kendisini beslenme ve sağlık konusunda eğitmesi gerekiyor ![]() Aile faktörü ![]() ![]() ![]() Aileden geçen kalıtsal özelliklerimizi, genlerimizi ve çevremizi kendimizin kontrol etmesi her zaman mümkün olmasa da, bilinçli bir beslenmeyle daha sağlıklı, mutlu, verimli ve uzun bir yaşama adımımızı atabiliriz ![]() En çok yaşatan iki mutfak Bütün dünyada en uzun yaşayan insanlar Girit Adası'nda, Kafkaslar'da, Tibet'te ve Japonya'da bulunuyor ![]() yaşama şansının olduğu yerler Japonya ve özellikle Okinawa Adası ![]() en çok yaşatan iki mutfak hangisi? Akdeniz Mutfağı Avrupa'da yapılan bir araştırmada, beslenmeyle kalp hastalıklarının ilişkisi incelendi ![]() ölümlerinin Orta ve Kuzey Avrupa'ya göre yüzde 75 daha az olduğu tespit edildi ![]() Bunun sebebi olarak da, beslenme tarzı gösteriyor ![]() sonra Akdeniz mutfağı mercek altına alındı ve örnek bir beslenme tarzı olarak kitaplara geçti ![]() Sofra çok önemli İnsanlar saatlerce oturarak, sohbet ederek, acele etmeden, neşe içinde yemek yiyor ![]() ![]() ülkelerinde bu mümkün değil ![]() Öncelikle balık, daha sonra et Akdeniz sahillerinde balık ve deniz ürünleri et ve tavuktan daha çok tüketiliyor ![]() ![]() edilen kuzu ![]() Zeytinyağı baş tacı Zeytinyağı en çok tüketilen yağ ![]() konuluyor ![]() ![]() bileşiminin çoğunluğu tekli doymamış yağ asitlerinden oluşuyor ![]() İçinde sadece yüzde 12 doymuş yağ asitleri ve yüzde 10 çoklu doymuş yağ asitleri var ![]() yükselttiği, zararlı kolesterolü (LDL) düşürdüğüne inanılıyor ![]() Zeytinyağı çoğunlukla çiğden kullanılıyor ![]() Salata, sebze, meyve cenneti Salatasız sofra yok ![]() ![]() ![]() Söylentiye göre Giritli'nin geçtiği yerde ot kalmazmış ![]() zeytinyağlı sebze her sofranın demirbaşı gibi ![]() yeniyor ![]() ![]() Ekmek ve hamur işleri sofradan eksik edilmiyor Buna karşılık yağlı yemek ve hayvansal gıdalardan uzak duruluyor ![]() Kremalı ve kaymaklı yiyecekler yok denecek kadar az tüketiliyor ![]() İçkisi yalnızca şarap Şarap dışında pek içki içilmiyor ![]() şarap çok yavaş içiliyor ![]() (bioflavonoid) kalp sağlığını koruduğunu düşünülüyor ![]() mekanizması da şu şekilde açıklanıyor: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() bioflavonoidler kolesterolün okside olmasını önlüyor ![]() okside olmadıkça, damarların çeperine çökmüyor ![]() Mekanizma ne olursa olsun Akdeniz mutfağının insanların ömrünü uzattığı ispatlanmış bir gerçek ![]() Okinawa (Japon) Mutfağı Yemeğin hazırlanması ve yenmesi ibadet gibi ![]() ![]() ![]() "Her yemek ilaçtır" felsefesiyle hazırlanan yemeğe çok önem veriliyor ![]() nesilden nesile geçiyor ![]() Soya fasulyesi ve pirinç sofranın müdavimi! Soya fasülyesi filizi, süt ve yoğurt çok tüketiliyor ![]() ![]() ![]() Balık, sebze, deniz yosunu ve otlarla zengin bir sofra Akdenizliler gibi balık, sebze, salata, baharat ve özellikle deniz yosunları sofradan eksik olmuyor ![]() Düşük kalorili beslenme Anavatanları Japonya'ya göre Okinawa Ada halkı yüzde 30 daha az kalori alıyor ve daha çok yaşıyor ![]() İki mutfağın püf noktaları İki mutfağın ortak noktaları Bu iki mutfak ilk bakışta birbirine benzemese de pek çok ortak noktaları var ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() diğerinde soya yağının tüketilmesi sağlıklı etkileri açısından benzerlik gösteriyor ![]() asitlerinden oluşuyor ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Dr ![]() |
![]() |
![]() |
|